İçeriğe geç

İmparatorluk Çağının Osmanlı Sultanları 1 Kitap Alıntıları – Feridun M. Emecen

Feridun M. Emecen kitaplarından İmparatorluk Çağının Osmanlı Sultanları 1 kitap alıntıları sizlerle…

İmparatorluk Çağının Osmanlı Sultanları 1 Kitap Alıntıları

&“&”

Bu arada onun(Yavuz Sultan Selim) İstanbul’a döndükten hemen sonra daha önce pâyitahta sevkedilmiş olan halife tarafından karşılandığı ve Ayasofya’da düzenlenen törenle hilafetin kendisine devredildiği yolunda bilgiler bulunur.Ancak dönemin hiçbir kaynağında böyle bir devir işlemine dair bilgi bulunmamaktadır.Padişah tıpkı Memlük sultanları gibi mukaddes yerlerin koruyucusu ve hizmetkârı olmayı böyle bir unvandan daha üstün görmüştür.Hatta kendisini mukaddes yerlerin hakimi" değil, ancak "hadimi" olarak gördüğünü ifade etmiştir.
Fetret döneminin kötü izleri sebebiyle şehzadelere Rumeli’de sancak verilmediğini bile bile Selim’in böyle bir talepte bulunması, ciddi bir hesaplaşma içine gireceğinin deliliydi. Böylece ağabeyi Ahmet’in muhtemel padişahlığı durumunda kendisine Rumeli’de önemli bir avantaj sağlamaya çalışıyordu. Fakat bu talebi kesin bir dille reddedildi.
Halk arasında dini duruşu, merhamet, sufi düşünceye olan temayülü gibi sebeplerle “Veli” lakabıyla anılmıştır.
Sultan Süleyman bu ilk siyasi faaliyetlerinde Fatih Sultan Mehmed’in izlerini takip etti ve buna göre bir strateji oluşturdu.
Nitekim Safevi hareketi, hakim olduğu bölgede kendi mezhebi inançları dışında herhangi bir mezhebin yaşamasına izin vermeyip, halkın inancını bütünüyle dönüştürürken, Osmanlı topraklarında daha sonra Alevi" diye anılacak olan gruplar inanç manzumelerini koruyacaklardır.
Yapılan teftişler sırasında Anadolu’da Safevi yandaşı oldukları gerekçesiyle 40.000 kişiyi katlettirdiği iddiaları doğru değildir.
Babasını zehirlettiğine dair söylentiler özellikle Batı kaynaklarında yer bulmakla birlikte bu husus başka kaynaklarla doğrulanamamaktadır.
İlim ve kültür hayatına büyük değer veren II. Bayezid’in şairleri ve yazarları koruduğu, onlara düzenli olarak caizeler tahsis ettiği bilinmektedir.
Osmanlı belgelerinde adı Selim Şah diye geçer. Ancak halk arasında sert mizacı, cesareti ve ataklığı sebebiyle Yavuz" lakabıyla tanınmıştır.
Onun, Doğu siyaseti sayesinde Osmanlı Devleti İslam dünyasında tek güçlü devlet konumunu kazanmıştır.
Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi.
Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi.
Kanuni Sultan Süleyman (Muhibbi)
Sen pister-i gülde yatasın şevk ile handân
Ben kül döşenem külhan-ı mihnetde sebebi ne?
Cem Sultan

Çün rûz-ı ezel kısmet olunmuş bize devlet
Tâkdîre rızâ vermeyesin böyle sebep ne?
Haccü’l-Haremeynim deyüben da’va kılırsun
Bu saltanat-ı dünyeviye bunca talep ne?
II.Bayezid

Halk arasında dini duruşu, merhamet, sufi düşünceye olan temayülü gibi sebeplerle “Veli” lakabıyla anılmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir