İçeriğe geç

Demokrasi Motifleri Kitap Alıntıları – Arend Lijphart

Arend Lijphart kitaplarından Demokrasi Motifleri kitap alıntıları sizlerle…

Demokrasi Motifleri Kitap Alıntıları

&“&”

Söz konusu ülkelerden İsviçre’de, 1971 öncesine kadar kadınlar seçme hakkından yoksundu. Daha önce de ifade ettiğimiz gibi, Avustralya’da Aborijinler 1960 yılına kadar oy kullanamıyorlardı. Ve Başkan Bill Clinton 1993’tekk görevi devralma konuşmasında ABD’nin dünyanın en eski demokrasisi" olduğunu iddia etmesine karşın, 1965’te kabul edilen Oy Verme Hakkı Yasası’na kadar ABD’de genel oy, düzgün bir şekilde uygulanmamaktaydı. Genel oy şartı sömürgecilik döneminde İngilter, Fransa, Hollanda ve Belçika tarafından, Almanya ve Japonya’nın işgali sırasında Müttefik Güçler tarafından ihlal edilirken, İsrail de 1967 sonrasında işgal altında bulundurduğu bölgelere aynısını yaptı.
36 uzun dönemli demokrasi arasında yalnız altı başkanlık rejimi vardır ve bunların üçü (Arjantin, Uruguay ve Kore) bu gruba ancak 1980’lerden sonra katılabilmiştir.
Dünya tarihinde Avrupa Adalet Divanı’na rakip olabilecek düzeyde etkili bir ulusüstü organ bulmak mümkün değildir. Dünyanın herhangi bir yerindeki en etkili anayasal kurumlarla kıyaslandığında bile Avrupa Adalet Divanı rakipsizdir."
Özellikle, her biri kendi siyasi partilerine, çıkar gruplarına ve kitle iletişim araçlarına sahip dinsel, ideolojik, dilsel, kültürel, etnik ve ırksal ayrımlarla keskin biçimde alt-toplumlara bölünmüş çoğul bir toplumda coğunlukçu demokrasi için gereken esneklik genellikle bulunmamaktadır. Bu şartlar altında, çoğunluk egemenliği yalnız anti-demokratik olmakla kalmaz aynı zamanda tehlikelidir de. Çünkü iktidara gelmeleri sürekli engellenen azınlıklar, kendilerini dışlanmış ve ayrımcılığa tâbi tutulmuş hissedecekler ve belki de rejime bağlılıklarını kaybedeceklerdir.
Merkez bankaları para politikalarından sorumludur. Genellikle bağımsız bankaların yürütme organına bağlı bankalara göre enflasyonu kontrol etmek ve fiyat istikrarı sağlamak açısından daha elverişli olduğuna inanılır.
Kuzey İrlanda gibi derin ayrımların olduğu toplumlarda, çoğunluk egemenliği demokrasiden ziyade çoğunluk diktatörlüğü ve iç kargaşa anlamına gelir. Bu tip toplumların ihtiyacı olan şey karşıtlık yerine uzlaşmayı vurgulayan, dışlayıcı değil kapsayıcı olan, az bir çoğunlukla yetinmek yerine iktidara gelen çoğunluğun oranının mümkün olduğu kadar yüksek olması için çabalayan demokratik bir rejim, yani oydaşmacı demokrasidir. "
Dünya tarihinde Avrupa Adalet Divanı’na rakip olabilecek düzeyde etkili bir ulusüstü organ bulmak mümkün değildir. Dünyanın herhangi bir yerindeki en etkili anayasal kurumlarla kıyaslandığında bile Avrupa Adalet Divanı rakipsizdir."

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir