Aynulkudat Hemedani kitaplarından Zübdetü’l-Hakaik – Şekva’l-Garib kitap alıntıları sizlerle…
Zübdetü’l-Hakaik – Şekva’l-Garib Kitap Alıntıları
1. Ayna,
2. Hârici sûret,
3. Meydana gelen nispet,
4. Gören kimsenin mütâlâası.
Bu nedenledir ki, aralarındaki nispet ortadan kalkınca aynadaki sûretin varlığı da ortadan kalkar. Akıllı kimse bu sûretin varlıkça bağımsız olmadığını bilir. Kendilerinde değişim düşünülmeksizin sûreden yansıtması itibarıyla aynanın, suyun veya buna benzer bir şeyin varlığı tasavvur edilse, hiç kimse yansıyan sûretin hârici sûretin varlığına bağlı olduğunu idrak edemez.
Bu yansıtma özelliği, ayna ve suya has bir özelliktir ki, çamur ve kireç taşı gibi hiçbir cisim bu konuda onlara benzemez. Fakat hârici sûretler değiştiği, nispetler de değiştiği ve bu değişim sırasında değişiklik oranında aynadaki sûretler de değiştiği için akıllı kimseler aynadaki sûretin hârici sûretin varlığına tabi olduğundan ve hârici sûretin varlıkta zamanca değil de mertebece dâhili sûretten önce geldiğinden kuşku duymaz.
*** Allah niçin yarattı? demek Güneş niçin ısıtır? demek gibidir. O’nun Sıfatı Zatından ayrı değildir. O daima Yaratıcı’dır.
*** Rahman Suresi 29: Göklerde ve yerde bulunanların hepsi O’ndan ister. O her an yaratma halindedir.
*** Nice gizli isimleri vardır. O yücelerden yücedir. Kimse bilmez nicedir.
Sırtlarına binmek haram olur beylere
Onlar bizi arzın en hayırlısına götürmüşse
Üzerimizde onların dahi hürmeti ve hakkı vardır.
Onlardan başka eğlencemiz yok!
Dilberlere av olmuş, gönlümden gayrısı
Herkesin elinde kadeh, bir ben istisna.
***Ancak vahiyle idrak edilebilir.
İç dünyasında bu ikisi arasında bir fark gözeten kimsenin aklı, vehminin elinde esir olmuş demektir. Dolayısıyla Âdem’in zamanı, ezeliyyete bizim zamanımızdan daha yakın değildir. Aksine zamanların tümünün ezeliyyete olan nispeti bir ve aynıdır. Belki de ezeliyyetin zamanlara olan nispeti söz gelişi ilimlerin mekânlara olan nispeti gibidir. Çünkü ilimler bir mekâna yakın veya uzak olmakla nitelenmez, aksine onların her mekâna olan nispeti bir ve aynıdır.
*** Allah niçin yarattı? demek Güneş niçin ısıtır? demek gibidir. O’nun Sıfatı Zatından ayrı değildir. O daima Yaratıcı’dır.
*** Rahman Suresi 29: Göklerde ve yerde bulunanların hepsi O’ndan ister. O her an yaratma halindedir.