İçeriğe geç

Russia In The Shadows Kitap Alıntıları – H. G. Wells

H. G. Wells kitaplarından Russia In The Shadows kitap alıntıları sizlerle…

Russia In The Shadows Kitap Alıntıları

Çarlık tüm ülkeyi çarçur etmiş, ordusunun hakimiyetini ve halkın tamamının güvenini yitirmişti. Polislik kurumu yozlaşarak bir nevi zorbalık ve haydutluk rejimine dönüşmüştü.
Alternatif bir hükümet yoktu. Çarlık, nesiller boyu, enerjisinin çoğunu alternatif bir hükümet ihtimalini ortadan kaldırmak için harcamıştı.
Halkın düşünsel yaşamına bakıldığında da Marksist komünizmin plandan ve fikirden yoksun olduğu görülebilir.
Rusya, amansız ve habis bir güç tarafından saldırıya uğrayarak yok edilmemiş, kendi çürük yapısıyla içten içe tükenerek çökmüştür. Bu görkemli ve akılalmaz şehirleri inşa eden komünizim değil, kapitalizmdir. O devasa, gıcır dayan ve iflas etmiş imparatorluğu altı yıl süren bezdirici savaşa komünizim değil, Avrupa emperyalizmi sürüklemiştir.
Çoğu kişinin bir takım elbiseden veya yırtık pırtık bir çarşaf takımından başka bir şey yok, azalan nüfusun büyük bir kısmı ise neredeyse açlıktan kırılıyor; lakin bütün bunlara rağmen insanların hala çiçek alıp satması takdire şayan bir şey.
Eğitim gücünü onu kullanan ellerden ve devrilecek olandan alan bir silahtır
Fransız devrimi bir halk devriminden ziyade geniş halk kitlelerini feodalizme karşı ayaklandırarak zafere ulaşan ve üçüncü sınıfın çıkarlarını savunan bir avukat devrimi değil miydi? Bu avukatlar sonradan yeni burjuva devrimine uygun kanunlar çıkarmadılar mı?
Tüm devrimleri aslında bir azınlığın yaptığı kabul gören bir gerçek değil mi?
Uzun yola büyük gemilerle çıkılır
Bir çok insan şahsi kara dayalı sistemin çöktüğünün farkında.
Sosyalizm ve bireysellik, siyah ve beyaz kadar birbirine zıt kavramlar değildir. Arada pek çok geçiş aşaması vardır
Bolşeviklerin şaşırtıcı ölçüde kaliteli eğitim vermesinden etkilendim
İnsanların isyan etmeleri için sinsi propagandalara ihtiyaç yoktur; burada suçlu olan onları yarım yamalak eğitecek kotüleştiren ve sanayiciliğin geliştiği her yerde komünist bir hareketin doğmasına sebebiyet veren sistemin ta kendisidir
Her komünist vaiz, Ütopyacılığı diğer deyişle mantığa dayalı planlamaya yetecek şekilde eğitilmiştir
Bilimin tüm dünyayı değiştirebilecek gücü olması ancak yine de diğer işçi sınıflarına göre daha fazla yardıma ve korunmaya muhtaç olan dahiler tarafından icra edilmesi aslında bir çelişkidir
Bir müddet Rus kültüründeki en istikrarlı şey tiyatro olmuş Petersburg’da her gece kırktan fazla oyun sergilendiğine tanık olduk. Moskova’da da durum hemen hemen aynıydı
O devasa, gıcırdayan ve iflas etmiş imparatorluğu (Rusya) 6 yıl süren bezdirici savaşa (dünya ve iç savaşlar) komünizm değil Avrupa emperyalizmi sürüklemiştir. Kindar Fransız bankerleri ve budala İngiliz basını, ölüm döşeğinde çekilen bu ızdiraplardan bir komüniste kıyasla çok daha fazla mesuldur
Bilim, sanat ve edebiyat seraya benzer; sıcaklığa, saygıya ve bakıma muhtaçtır. Bilimin tüm dünyayı değiştirebilecek gücü olması ancak yine de diğer işçi sınıflarına göre daha fazla yardıma ve korunmaya muhtaç olan dâhiler tarafından icra edilmesi, aslında bir çelişkidir.
Çoğu kişinin bir takım elbiseden veya yırtık pırtık bir çarşaf takımından başka bir şeyi yok, azalan nüfusun büyük bir kısmı ise neredeyse açlıktan kırılıyor; lakin bütün bunlara rağmen insanların hâlâ çiçek alıp satması takdire şayan bir şey.
bilgiye ekmekten daha çok değer veriyorlar
Bilim, sanat ve edebiyat seraya benzer; sıcaklığa, saygıya ve bakıma muhtaçtır.
Bilim, sanat ve edebiyat seraya benzer; sıcaklığa, saygıya ve bakıma muhtaçtır.
Rusya’daki çöküşün izleri hiçbir yerde Petersburg’daki kadar göze çarpmıyor. ( ) Petersburg’un sokakları eskiden dükkânlarla dolup taşardı. 1914’teki ziyaretimde bu sokaklarda hoş bir gezintiye çıkmış, ufak tefek şeyler almış ve yoğun kalabalığı seyre dalmıştım. Şimdi bu dükkânların hepsi kepenk indirmiş. Yarım düzine dükkân ya var ya yok. Tanesi yedi veya sekiz yüz rubleye birkaç hediyelik tabak-çanak aldığım devlete ait bir zücaciye dükkânı ve birkaç çiçekçi dükkânı ise hâlâ açık. Çoğu kişinin bir takım elbiseden veya yırtık pırtık bir çarşaf takımından başka bir şeyi yok, azalan nüfusun büyük bir kısmı ise neredeyse açlıktan kırılıyor; lakin bütün bunlara rağmen insanların hâlâ çiçek alıp satması takdire şayan bir şey.

(1920 Eylül’ünde Rusya’ya yaptığı ziyaretten)

Eğitim sisteminde köklü bir değişiklik olmadığı müddetçe devrim yapılamaz.
tarih sahnesi terk etmek zorunda olan sınıflar, artık yolun sonuna geldiklerine hiçbir şekilde ikna olmamıştır. Bu sınıfları ikna etmek mümkün değildir zira eski düzenin çürük yapısındaki çatlakları onarıp kurtulacaklarına inanırlar. İşte bu yüzden ölüm döşeğindeki sınıflar, silahlara sarılır ve egemen sınıf olarak varlıklarını sürdürebilmek için her türlü yola başvururlar.
“İş yapmayı öğrenmek zorundayız, bilhassa da kapitalistlerden.“
Kapitalizmi mağlup etmek gibi çetin bir göreve müdahil olanlar, gayelerine en iyi hizmet edecek yönetimi bulana kadar pek çok şey denemeye hazırlıklı olmalıdır
Marksist Komünizm daima bir devrim teorisi olmuştur; hem yaratıcı ve yapıcı fikirlerden yoksundur hem de bu tür fikirlere karşı düşmanca bir tavır benimser. Her komünist vaiz, Ütopyacılığı, diğer bir değişle, mantığa dayalı planlamayı yerecek şekilde eğitilmiştir.
Tıpkı eczacılara ihtiyaç duymayan ilk Fransız Devrimi’ndeki gibi, ilk Sovyet Hükümeti’nde de bilim insanları çok az değer görüyordu.
Wells: Sayın Stalin, beni kabul ettiğiniz için size müteşekkirim ,dünyayı değiştirmek için ne yaptığınızı sormaya geldim
Stalin: Pek bir şey yapmıyorum.
Karl Marx’ı tıraşlı görme arzusu içimi kemiriyor. Eğer bir gün, zamanım olursa, makası ve usturayı Das Kapital’e doğrultup, Karl Marx’ı Tıraş Etmek diye bir eser kaleme alacağım.
Büyük çöküş 1917’de, korkunç bir şekilde vefasız olan Çarlık düzeninin sürdürülmesi açık bir şekilde imkânsız hale geldiğinde gerçekleşmişti.
Bilim, sanat ve edebiyat seraya benzer; sıcaklığa, saygıya ve bakıma muhtaçtır.
Burada oryantalist Oldenburg, jeolog Karpinski, Nobel ödüllü Lavlov, Radloff ve Bielopolski gibi dünya çapında ün kazanmış isimlerle tanıştım.
Şalyapin’i Londra’da dinlemiştim fakat şahsi olarak orada tanışmamıştım. Bu sefer kendisiyle Petersburg’da tanıştık, birlikte akşam yemeği yedik
İnsanların isyan etmesi için sinsi propagandalara gerek yoktur; burada suçlu olan, onları yarım yamalak eğiterek köleleştiren ve sanayiciliğin geliştiği her yerde komünist bir hareketin doğmasına sebebiyet veren sistemin ta kendisidir. Marksistler, Marx hiç yaşamasaydı bile var olurdu.
“Eğitim, gücünü onu kullanan ellerden ve devrilecek olandan alan bir silahtır.”
“Uzun yola, büyük gemilerle çıkılır.”
Bilim, sanat ve edebiyat seraya benzer, sıcaklığa, saygıya ve bakıma muhtaçtır.
Tüm insanları burjuvazi ve proletarya diye ayıran ve tüm toplumsal hayatı saçma sapan ve basit bir şekilde sınıf savaşı olarak addeden incelikten yoksun Marksist felsefenin kolektif bir düşünsel hayatı için lüzumlu olan koşullardan haberi yoktur.
Bilim, sanat ve edebiyat seraya benzer; sıcaklığa, saygıya ve bakıma muhtaçtır.
Stalin:

( )Roosevelt, kapitalist sınıfın pahasına proletaryanın çıkarlarına hizmet edecek ciddi bir girişimde bulunursa kapitalistler koltuğa başka bir başkan oturtup şöyle diyeceklerdir:

Başkanlar gelir geçer ama biz ilelebet buradayız. Başkan çıkarlarımızı korumuyorsa biz de başka bir başkan buluruz. Böyle bir durumda başkan, kapitalist sınıfın iradesine nasıl karşı koyabilir?

Stalin:

Bir ülkenin savunmasından ve ülke içinde düzenin tahsis edilmesinden devlet sorumludur; devlet, aynı zamanda bir vergi toplama aracıdır. Kapitalist devletin ekonomiyle kelimenin tam anlamıyla pek bir işi olmaz; zira ekonomi devletin kontrolünde değildir. Tam aksine devlet, kapitalist ekonominin kontrolündedir.

Kitapların dağıtımı konusunda Bolşevik yetkilileri açık bir şekilde çıkmazdalar, tıpkı çogu benzer durumda olduğu gibi. Halkın düşünsel yaşamına bakıldığında da Marksist Komünizmin plandan ve fikirden yoksun oldugu görülebilir. Marksist Komünizm daima bir devrim teorisi olmuştur; hem yaratıcı ve yapıcı fikirlerden yoksundur hem de bu tür fıkirlere karşı düşmanca bir tavır benimser.

Her komünist vaiz, ütopyacılığı, diger bir deyişle, mantığa dayalı planlamayı yetecek şekilde eğitilmiştir. Eski kafalı bir Ingiliz işadamı bile, kendini haklı çıkaran ve “ite kaka” ilerleyen şeylere, bu Marksistler kadar inanamaz.

İngiltere ve Amerika’da uygun fiyatlara satılan iyi edebiyat eserlerinin üretimi neredeyse durmuş halde — bunun nedeni ise ”kağıt fiyatları.
Bilim, sanat ve edebiyat seraya benzer, sıcaklığa, saygıya ve bakıma muhtaçtır.
Rusya’daki devasa toplumsal çöküşün içinde en çok görmek istedigim şeylerden biri de eski dostum Maksim Gorki’nin kaleme aldığı bir eseriydi.

Ingiltere’ye dönen bir işçi heyetinin temsilcilerinden duymuştum onu ve bana anlatılan şeyler, neler olup bittiğine daha yakından bakmam için merakımı körüklemişti. Bay Bertrand Russell’ın Gorki’nin sağlığına dair söyledikleri yüzünden eski dostum için endişelenmiştim ancak haberlerin iyi olduğunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim. Gorki, onunla ilk tanıştığımız 1906 yılındaki kadar güçlü ve sağlıklı görünüyor. Karakteri ise inanılmaz olgunlaşmış. Bay Russell, Gorki’nin ve belki de Rusya’daki kültürün ölüm döşeğinde oldugunu yazmıştı. Ancak kendisinin, Gorki’nin eserinin son cümlelerindeki morumsu ve karanlık sanatsal kışkırtmaların ihanetine uğradığı için öyle düşündüğüne inamyorum.

Bay Russell, Gorki’yi yatakta bir öksürük kriziyle boğuşurken bulmuş ve geri kalanı da hayal gücüyle tamamlamıştı.

“Hayatın sönüp çekildiği bu ıstırap dolu manzaranın mesuliyeti Bolşevik yönetimine aittir,” diyeceksiniz. Lakin ben böyle düşünmüyorum. Sorunun genel hatlarını çizerken Bolşevik Hükümetine de değineceğim. Ancak şunu söylememe müsaade ediniz:

Karşınızdaki bu virane Rusya, amansız ve habis bir güç tarafından saldırıya ugrayarak yok edilmemiş, kendi çürük yapısıyla içten içe tükenerek çökmüştür.

Bu görkemli ve akıl almaz şehirleri inşa eden komünizm degil, kapitalizmdir. O devasa, gıcırdayan ve iflas etmiş imparatorlugu altı yıl süren bezdirici savaşa komünizm degil, Avrupa Emperyalizmi sürüklemiştir. Istırap içindeki, hatta belki de ölüm döşeğindeki Rusya’yı fınanse edilmiş taarruzlarla, işgallerle, isyanlarla ve gaddar bir ablukayla boğuşturan da komünizm degildir.

Kindar Fransız bankerleri ve budala Ingiliz basını, ölüm döşeğinde çekilen bu ıstıraplardan bir komüniste kıyasla daha fazla mesuldür.

Dağıtılan en temel erzak, bir kase dolusu yulaf lapası ve yine aynı miktarda elma hoşafından ibaret.
Petersburg’da neredeyse kimsenin bir çift kıyafetten başka giyecek bir şeyi yok. ( ) Birkaç aşırı kalabalık tramvaydan’ başka bir ulaşım imkânının bulunmadığı böylesine büyük bir şehirde eski püskü, su geçiren ve ayağa zar zor uyan botlar dışında insanların giyecek ayakkabısı da yok.( )

Gorki’nin de sadece bir takım elbisesi vardı.

Dr. Federoff’un bana söylediğine göre, haftanın sadece bir günü, o da gerekli hazırlıklar tamamlandığı takdirde ameliyat yapılabiliyor. Diğer günlerde ise ameliyat yapmak imkânsız, bu yüzden hasta beklemek zorunda kalıyor.
Tramvayların kullandıgı yollar berbat durumda. Üç ya da dört yıldır tamir yüzü görmemişler, patlama kraterlerine benzeyen yarım veya bir metreyi bulan çukurlarla dolular. BuzIanma yüzünden yollarda derin çukurlar açılmış, kanalizasyon sistemi çökmüş ve insanlar yakacak için ahşap kaldırımIan sökmüş.
Rusya ile ilgili edindiğimiz baskın izlenim ise koca ülkenin onarılamaz bir çöküş içinde olduğudur. 1914’teki ziyaretimde gördügüm o görkemli monarşi; idari, sosyal, mali ve ticari yapılarıyla birlikte, altı yıl aralıksız devam eden savaşın yükü altında çökmüş ve paramparça olmuş. Tarih daha önce böylesine muazzam bir çöküşe tanık olmamıştır.
Bolşevikler’in vaatlerine sadık olduklarını gördüm ve bu yüzden son derece özü sözü bir insanlar olduklarını ifade etmekle yükümlüyüm. Görüşlerine ve yöntemlerine katılmıyorum ancak bu başka bir mesele.
Tramvayların kullandıgı yollar berbat durumda. Üç ya da dört yıldır tamir yüzü görmemişler, patlama kraterlerine benzeyen yarım veya bir metreyi bulan çukurlarla dolular. BuzIanma yüzünden yollarda derin çukurlar açılmış, kanalizasyon sistemi çökmüş ve insanlar yakacak için ahşap kaldırımIan sökmüş.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir