İçeriğe geç

Duyarlı Makine Yapay Zekanın Olgunluk Çağı Kitap Alıntıları – Amir Husain

Amir Husain kitaplarından Duyarlı Makine Yapay Zekanın Olgunluk Çağı kitap alıntıları sizlerle…

Duyarlı Makine Yapay Zekanın Olgunluk Çağı Kitap Alıntıları

&“&”

Bizi insan yapan ve genel zekamızı tanımlayan şey kendimize koyduğumuz amaçların kapsamıdır
En geniş ölçekte bizim en büyük yetkinliğimiz, zihinsel becerilerimizdir. İnsanlık algılamak, bilmek ve fikirler ortaya çıkarmak için vardır. Bize amacımızı veren budur.
2016’da Oxfam dünyadaki en zengin altmış iki kişinin varlığının dünya nüfusunun fakir yüzde ellisinin, yani 3.6 milyar kişinin varlığına eşit olduğunu açıkladı. 2017’de bu sayı sekize indi.
Newton elmayı gördüğünde yerçekimini düşündu, bir parça meyveyle kafasına vurarak ona bir mesaj vermeye çalışan bir ağaç tanrısını değil.
Sun Tzu bize en iyi generallerin savaşı daha başlamadan kazandığını söyler. Düşmanlarının kalplerine kaba kuvvetle değil, amaçlarına olan yorulmak bilmeyen, takıntılı bağlılıklarıyla korku salarlar.
Olağanüstü yatırımcıların ve piyasa teorisyenlerinin tek bir ortak özelliği vardır: ters yönde hareket edebilme becerisi.
Hikayenin başında Sherlock Holmes’un gözlemlerini koyacağı bir yapı iskeleti yoktur. Sonra o ilk kanıt dikkatini çeker. İkinci kanıt oraya odaklanmasını sağlar ve üçüncü kanıt bir veri oluşturur. Artık daha fazla şey keşfetme amacıyla belli bir yöne gitmektedir. Bu çerçeveyi oluşturur ve bundan sonrası çerçeveyi doldurmaktır.
Teknolojinin ilerleyişini durduramayız sadece onu daha iyi amaçlara yönlendirebilmeyi umabiliriz.
Yüz yıl içinde, evrenin 13.82 milyar yılda yaptığını yapmış olacağız: Kendi zekâsını yönlendirebilen başka bir türün yaratılması.
2016’da Oxfam dünyadaki en zengin altmış iki kişinin varlığının dünya nüfusunun fakir yüzde ellisinin, yani 3.6 milyar kişinin varlığına eşit olduğunu açıkladı. 2017’de bu sayı sekiz kişiye indi. İki elin parmaklarından az sayıda kişi dünyanın fakir yarısının toplamda sahip olduğu varlığa sahip. Aynı rapora göre dünyanın en fakir yüzde onluk nüfusunun yıllık geliri son yirmi beş yılda bir sent bile artmadı.
Yasakların arkasına saklanmak bizi büyük bir tehlikeye atar. Yakın zamanda fark edeceğimiz üzere bizi yapay zekâdan koruyacak tek şey yine yapay zekâdır.
Bu yeni çağa girerken yapay zekâyı kötü planları için kullananlar olacağı gibi bu teknolojiyi toplumumuzu korumak için kullananlarda olacaktır. Yasakların arkasına saklanmak bizi büyük bir tehlikeye atar. Yakın zamanda fark edeceğimiz üzere bizi yapay zekadan koruyacak tek şey yine yapay zekadir.
Cambridge Analytica gibi kurumların işleri bizi reklam kampanyaları gibi geleneksel kitle manipülasyon tekniklerinden bir adım daha ileriye, tüm kararlarımızin takip edilebilir , ölçülebilir ve en iyi şekilde kullanılabilir getirdiği bir alana taşıyor.
Motherboard’ daki bir makaleye göre 2012 de Kosinski bir kullanıcının Facebook’taki 68 beğenisiyle %95 kesinlikle ten rengini , %88 kesinlikle cinsel yönelimini %85 kesinlikle Demokrat Parti yemi Cumhuriyetçi Parti yemi yakın olduğunu tespit edebiliyordu.
Bizim tercihlerimize göre öğrenen yapay zeka en seveceğimiz sanat eserini duvara yansitabilecek yada ışık kullanımıyla bir odanın mimarisini algılayışımızı büsbütün değiştirebilecek. Işıktan yapılma tavanlar Sistine kilisesinin tabanından post-modern bir dans kulübünün tavanına dönüşebilecek.
Günümüzde tanı bilimine göre ya hastasınızdır ya da sağlıklı diye açıkladı Colston. Eğer hastaysanız doktora gidersiniz. Ama araştırmalarımız hastalıkların böyle ilerlemediğini gösteriyor Hastalıklar uzun bir zaman diliminde gelir ve vücudumuz onunla savaşmaya başlar ve ne zaman ki hastalık kazanmaya başlar o zaman hasta olursunuz. Bence Yapay Zeka sistemleri insanları bu sağlı-hastalik çizgisine ortasındayken bunu öngörebildiklerinde oldukça ilgi çekici olabilirler
Ekim 2016’da sinirbilim Derneği’nin yıllık buluşmasında bilim insanları kilitli kalma sendromu nedeniyle hiç kıpırdayamıyan bir kadının sadece düşüncelerini kullanarak bir bilgisayar arayüzündeki harfler üzerinde bir imleci hareket ettirebildiğini duyurdu.
21. yüzyılın sorunlarıyla 20. Yy ın araçlarını kullanarak mücadele edemeyiz. Yani yapay zekayla devam edip etmemek aslında bir karar değil. Ypacak tek bir şeyimiz var Yapay zekaya karşı yapay zeka ile mücadele etmek
150 yıl önce Amerikan Toplumu’nun %70’i yiyecek üretiyordu. Bugün bu oran %2. Sanayileşme işçilerin dışarı çıkıp fabrikalarda kazançlı işler bulmasına yetecek kadar istihdam yarattı. Nüfusa dışarı çıkıp bir şeyler yapma fırsatı veren devasal bir değişim yaşandı. Modernleşme ve post modernleşme işlerimizi hayatta kalmamız için gereken mal ve hizmet üretiminden uzaklaştırdı. Gelecekte yaratıcılığımızın ürünleri sadece zihinsel olacak.Fikir üretimi. Peki makine zekasından daha kaliteli ürünler üretebilecek miyiz? İnsanın üstün olduğu ve makinelerin ustalaşmaya kalkışmayacağı bir alan yok. Ve bu &”düşünceleri&” de içeriyor
PayPal &‘ın kurucusu ve bir Silikon Vadisi imparatoru diyebileceğimiz Peter Theil New York Times’a verdiği demeçte &” Yapay zeka meselesinin insanların bilgisayar çağına ait tüm umutlarını ve korkularını bir araya getirmesini anlamak mümkün. Çünkü daha önce bu gezegende insandan daha zeki bir varlıkla başa çıkmak zorunda kalmadık&” ifadelerini kullandık
Stephen Hawking 2014’de BBC ye verdiği ropörtaj da tam bir yapay zekanın gelişimi insan ırkının sonunu getirebilir dedi
2014 &‘de Elon Musk MIT’ de yaptığı konuşmada yapay zekanın insanlığın varoluşuna karşı en büyük tehdit olduğunu ifade etti. Konuşmasının devamında yapay zekayı şeytana davetiye çıkarmakla suçladı.
Melekler Adem’in önünde niçin eğilmeleri gerektiğini sorduklarında ; Tanrı Meleklere Adem’in bilgi edinebildiğini söyler. Onun düşünceleri statik değildir. Öğrenebilir , değişebilir ve gelişebilir. Böylece en temel yaradılış anlatısında , Tanrıdan ayrılan ilk otonom zeka formu insan zekası evrene bırakılır.
ABD Çalışma Bakanlığı’nın verilerine göre geleceğin işlerinde en hızlı büyüyen sektör bakıcılık: kişisel bakıcılar ve yaşlılar için hemşireler. Bu mesleklerde 1,8 milyonluk bir artış yaşanacak. Bu arada şoförsüz araçlar 3 milyon kişiyi işinden edecek. Taksi şoförleri , kamyon şoförleri , raylı sistem çalışanları vb. 2017’de PWC tarafından yapılan çalışmaya göre otomasyona geçiş sürecinde en fazla iş kaybı ABD de yaşanacak. 2030’a kadar mevcut işlerin %38 inin kaybedilmesi bekleniyor. Bu oran iş kaybı beklentisinin %35 olan Almanya , %30 olan İngiltere ve %25 olan Japonya dan daha fazla.
150 yıl önce Amerikan Toplumu’nun %70’i yiyecek üretiyordu. Bugün bu oran %2. Sanayileşme işçilerin dışarı çıkıp fabrikalarda kazançlı işler bulmasına yetecek kadar istihdam yarattı. Nüfusa dışarı çıkıp bir şeyler yapma fırsatı veren devasal bir değişim yaşandı. Modernleşme ve post modernleşme işlerimizi hayatta kalmamız için gereken mal ve hizmet üretiminden uzaklaştırdı. Gelecekte yaratıcılığımızın ürünleri sadece zihinsel olacak.Fikir üretimi. Peki makine zekasından daha kaliteli ürünler üretebilecek miyiz? İnsanın üstün olduğu ve makinelerin ustalaşmaya kalkışmayacağı bir alan yok. Ve bu &”düşünceleri&” de içeriyor

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir