İçeriğe geç

Doğu ve Batı Edebiyatında Şeytan Kitap Alıntıları – Müslüm Yücel

Müslüm Yücel kitaplarından Doğu ve Batı Edebiyatında Şeytan kitap alıntıları sizlerle…

Doğu ve Batı Edebiyatında Şeytan Kitap Alıntıları

&“&”

Şeytanın, izin verdiğimiz ölçüde üzerimizde gücü vardır.
Göksel imgenin merkezi Mezopotamya’dır. Burası dağla ve ırmakla ilişkili olmuştur her zaman. Dağ bir simgedir ve tek kelimeyle birliği söyler. Ulaşılmazlık dağda vardır. Verimli topraklarını kaybeden halk dağa çıkar ve buradan ulaşılmaz olana bakar.

Dağdan inmek ve bir kent kurmak hayalidir. Mezopotamya; tarih boyunca kıyaslandığı tek uygarlık Mısırdır. Biri yazıyı diğeri işareti insanlığa vermiştir. Mezopotamya’nın yazılı belgeleri pratik bilgiler içerir, toplulukların günlük işleridir bunlar. Mısır’ın yazıları, krallık anıtları üzerine yazılmış efsaneler ve kralın memurlarının kimliklerini veren mühürler üzerine kazınmış işaretlerdir. Mezopotamya da sanat tasvire dayalı bir dinsellik içerirken, Mısır’da sanatın tasviri kralların yaptığı işleri gösteren işaretlerdir. Mezopotamya da anıtsal yapılar tapınaklardır, Mısır’da anıtsal yapı kral mezarlarıdır.

Zerdüştlükte yedi baş melek vardır. Bunlar “Kutsal Ölümsüzler” diye adlandırılır:
Spenta Mainyu (Kutsal Ruh), Vohu Monah (Bilgelik), Asha Vahista (Doğruluk), Spenta Armaiti (Bağlılık), Khşatra Vairya (Yararlı Egemenlik), Haurvatat (Bütünlük) ve Ameretat (ölümsüzlük)
Batıda dünya fethedilirken Doğuda dünyadan vazgeçilir. Tanrı ve insanları taşa dökerek imgeye dönüştürme Hindistan’da Buda heykelleriyle başlar. Buda, “Büyük Vazgeçiş” imgesiyle belirir: “Benim sevgili Kanthaka’m. Yalvarırım sana, yalnızca bu gecelik taşı yine sırtında beni. Senin yardımınla Buda olunca, tanrıların ve insanların dünyasını kurtaracağım.
Tarih, insanı şeytana mecbur kılar.
Tanrılar da “hissedilmedikleri sürece hissetmezler”
Veda bir dindir,bağlılık bildirir.
Shakespeare şunu söyle &” Aynada güzelliğin solduğunu göreceksin. &” Tagore bu dizeleri tercüme edercesine şu notu düşer : &” Aynanın övgüsünü bırak,aşkta gör kendini. &”
Yunan mitolojisinde esin perileri vardır ve onlara Mousa denir; müzik buradan gelir; kelimenin Latince karşılığı ise Musa’dır. İyi ve kötünün bilgisi onlardandır; kehanetler onlarda toplanır, onlar üzerinden tanımlanır. Musalar yarı insan, yarı tanırlardır; şairlere, ozanlara ilham verirler.
Şeytanın, izin verdiğimiz müddetçe üzerimizde gücü vardır.
Blake’e göre, acı ve sevinç aynı anda gelir: sevinç tohumu eker, acı biçer
Çünkü tanrılar da “hissedilmedikleri sürece hissetmezler
Çünkü Evren, iki katlı bir yalnızlıktır; böyle olmasaydı tanrıların yalnızlığı ve insanların yalnızlığı olarak kalırdı ve dahası yukarıda “ışık diyarında ruh gibi dolaşan tanrılar da” mutlu olmazdı; çünkü tanrılar da “hissedilmedikleri sürece hissetmezler”
– (…) Hayır, insan kendi içindeki kavganın başlamasıyla değer kazanır.
Tanrım bu kavga ömür boyu sürsün!.."
-T. S. Eliot-
Zerdüştlükte yedi baş melek vardır. Bunlar “Kutsal Ölümsüzler” diye adlandırılır:
Spenta Mainyu (Kutsal Ruh), Vohu Monah (Bilgelik), Asha Vahista (Doğruluk), Spenta Armaiti (Bağlılık), Khşatra Vairya (Yararlı Egemenlik), Haurvatat (Bütünlük) ve Ameretat (ölümsüzlük)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir