Yavuz Selvi kitaplarından Uyku kitap alıntıları sizlerle…
Uyku Kitap Alıntıları
Vardiyalı sistemde gece çalışarak başkalarının hayatını kurtarırsınız ama kendi hayatınızı da bir şekilde karartırsınız.
Uykusuzluk şikayeti bir süre sonra Yine akşam oluyor. Acaba bu gece uyuyabilecek miyim? Kaygısı hâlini alırsa alın size bir kısır döngü Bizzat uykuyu düşünmek,uykuyu sorgulamak,uykunun kaçması için yeterli bir sebep gibi gözüküyor. Çünkü ne kadar çok düşünürseniz,zihniniz ne kadar meşgulse uykuya dalmanız o kadar da zordur. Belki uyumamak için direnseniz uyumak için mücadele ettiğinizden çok daha kolay uykuya dalabilirsiniz.
Uyumak için şartlanmak,uyuyamamak demektir.
Sıcak iklime sahip ülkelerde yaşayan milletler öğlen uykusunu ve dinlenmeyi bir gereklilik olarak görmüşlerdir.
Uykusuzluk bir travmadır. Bu nedenle uyumak stres düzeyinizin azalmasını sağlar.
Hayatta kalabilmek için uyuyor, hayatta kalabilmek için uyanık kalıyoruz.
Uyku kalitesini artırmanın en kolay yollarından biri belki de düzenli egzersiz yapmaktır. Hem fiziksel aktivite ile belirgin şekilde ortaya çıkan gevşeme ve rahatlama uykuya geçişi kolaylaştırır hem de daha derin bir uykunun oluşmasını sağlar.
Siz de iç ritminizle savaşmaya kalkmayın ve uyku sürenizi kısa uyuyanlara özenip 5 saatlere düşürmeye çalışmayın. Unutmayın! Uyku, kişiye özeldir.
Gecenizi gündüz, gündüzünüzü gece yapmayın. Uykunuzu fazlaca kısmak yerine gündüz daha konsantre çalışmayı deneyin.
Zihnen ve bedenen yeterince gevşemeyen insanların uykuya dalmaları güç olur.
Büyüme hormonu saat 02:00 da pik yapar. Sporcular kas kütlesini artırmak için bu saatteki büyüme hormonundan maksimum yararlanmak için, düzenli uyumalıdırlar.
Kaliteli bir uyku, kas kitlesini hem korur hem de büyütür.
Saati kurduğunuz andan hemen önce uyandığınız oldu mu?
Uyku ve uyanıklık birbiri ardınca devam eden tam bir denge sürecidir. Dışarıdan gelecek kuvvetli bir uyaran, gürültü veya yeterli süreyi ve ihtiyacı hesaplayan vücut saati kişiyi uyandırabilir. Bazen geceden şartlanmış olmak, bazen de önemli olduğu düşünülen bir uyaran uyanmayı sağlayabilir. Bir anne için başka kuvvetli sesler uyandırıcı etkiyi yapmazken bebeğim hafif şiddetteki bir sesi güçlü bir uyaran olabilir. Bir erkek için belki araba alarmı önemli bir uyarandır ve uzaktan da gelse kişiyi uyandırabilir.
Bazen geceden şartlanmış olmak, bazen de önemli olduğu düşünülen bir uyaran uyanmayı sağlayabilir. Bir anne için başka kuvvetli sesler uyandırıcı etkiyi yapmazken bebeğin hafif şiddetteki bir sesi güçlü bir uyaran olabilir. Bir erkek için belki araba alarmı önemli bir uyarandır ve uzaktan da gelse kişiyi uyandırabilir.
Gece yatarken sabah hangi vakitte uyanacağına dair güçlü telkinler ve şartlanmalara sahip insanlar uyku boyunca tetikte olurlar ve kurdukları saat çalmadan birkaç dakika önce uyanabilirler.
Günümüz insanının gece uyumak için bir ilaç, gündüz uyanık kalmak için bir ilaç kullanacağı günler çok da uzak değil.
Uyku şifa, uykusuzluk zehirdir.
Uyku şifa ,uykusuzluk zehirdir .
Uyku, içinde rüyaları da barındıran gizemli bir dünyadır. Dinamiktir, kişiseldir. Kurgu değildir, taklit edilemez ve gerçektir.
İnsan ne kadar doğal yaşama uyan bir uyku-uyanıklık ritmine sahipse o kadar sağlıklı demektir.
Uyku şifa, uykusuzluk zehirdir.
Sabah pırıl pırıl uyanabilmeniz için, siz uyurken beyin yapılarınızda bir dip köşe temizliği yapılır.
Gece, teknolojik aletlerle yatağa girmenin zararlı yönleri arasında mavi ışık etkisinden başka zihni meşgul ediyor olmasının da önemli bir rolü var.
Huzurla ve rahat uyumak için uyumadan önce gevşemek önemli bir adım.
Zihnini meşgul edecek bir görüntü, bir haber, bir beğeni, bir mesaj gevşemenin önüne geçecektir.
Uykunuz için gerekli tüm şartları yerine getirmiş olsanız bile zihinsel meşguliyetleriniz uykuya geçişinize engel olabilir.
Bunun için yapılması gereken, yatma vaktinizden 1 saat öncesinden itibaren bu tür ışıklara maruz kalmayı bırakmak, yatak odasına bu cihazları almamak, bildirimleri kapatmak.
Son derece basit, değil mi?
Ne kadar ilginçtir ki iştah ve sindirimi ayarlayan onlarca enzim, uykunuz ve uyanıklık durumunuzu ayarlayan hormonlarla birlikte çalışıyor
Uzmanlar, bir şeyi düşünmemeye çalışmanın onu daha çok hatırlatacağını söylüyor.
Devletler, kontrollerine aldıkları muhalefet hareketlerini, ayaklanmaları ya da devrimleri, dışında kaldıklarından daha kolay engeller.
Hayatta kalabilmek için uyuyor, hayatta kalabilmek için uyanık kalıyoruz.
“ Uyku, günlük hayatın önemli bir parçası ve bir beyin faaliyetidir. Bazen beden ve zihnimiz için bir temizlikçi olarak çalışırken bazen de neyin nasıl yapılması gerektiğini söyleyen bir padişah görevi görür. Uyku şifa, uykusuzluk zehirdir.”
Yapılan çalışmalar kontrolcü insanların, yöneticilerin, her şeyin yerli yerinde ve zamanında olmasını bekleyenlerin uykuya dalmakta güçlük çektiklerini gösteriyor. Kronik ve uzun süreli uykusuzluklarda bu kişilik yapısının etkisi gerçekten çok büyük.
Siz de iç ritminizle savaşmaya kalkmayın ve uyku sürenizi kısa uyuyanlara özenip 5 saatleri düşürmeye çalışmayın. Unutmayın! Uyku kişiye özeldir.
Hayatta kalabilmek için uyuyor, hayatta kalabilmek için uyanık kalıyoruz.
Sağımız öğrenci, solumuz sınav ????
Eğer yaşanmakta olana başkaldırıyorsanız ve gençseniz, yaşadığınız her ne olursa olsun serüvendir.
Özellikle saat 22.00 ile 02.00 arasındaki uykuyu kesinlikle kaçırmayın. Unutmayın güzellik uykusu sizin dinlenmiş olarak kalkmanızı sağlayan uykudur.
Obezitede en sık görülen psikiyatrik bozukluk depresyondur. Bazen insan daha iyi hissedebilmek için fazla yer.
Yanlış zamanda uyku yanlış zamanda beslenmeye, yanlış zamanda beslenme ise yanlış zamanda uyumaya neden olur.
Esomnia, gece boyunca oyunu oynama, sosyal medya takibi ya da yazışmalar ile vakit geçirmek ve böylece kendi eli ile kendisine uykusuz bırakmak demektir.
Başlangıçta uykuya dalamama hem kaygılı insanlarda hem de depresyonda ortaya çıkarken,sabah olmadan uyanma şeklindeki insomnia daha çok melankolik özellikleri olan depresyonda görülür.
İç ritmin izle savaşmaya kalkmayın ve kısa uyuyanlara özenip uyku sürenizi düşürmeye çalışmayın.
Az uyuyan bir ciltteki kırışıklıkları engelleyen kollajen dokunun daha az üretildiği gösterilmiştir.
Uzmanlar bir şeyi düşünmemeye çalışmanın onu daha çok hatırlatacağını söylüyor. Ters niyetlenme adı verilen teknikte uyuyamayacağını düşünen bir uykusuzluk hastasına Bugün uyumamaya niyet et ve uyumamak için çalış. Şeklinde bir ödev veriliyor. Her gün Nasıl uyuyacağım? Uyumak için uğraşmalıyım? diye düşünen kişi uyumamak için direndiğinde ilginç bir şekilde esnemeye başlıyor ve uykusu geliyor.
Zihnen ve bedenen yeterince gevşeyemeyen insanların uykuya dalmaları güç olur.
Akıllı telefonlarla yatağa girmek mi? Melatonin hormonunu doğal bir şekilde almak yerine kim, nerede, ne yapıyor diye merak etmek ve takip ettiğiniz kişilerin videolarına, durumlarına takılmak?..Tercih sizin.
Uyku ve beslenme,zamanlama olarak birbirini tamamlayan iki önemli süreç. Basit olarak yanlış zamanda uyku yanlış zamanda beslenmeye, yanlış zamanda beslenme ise yanlış zamanda uyumaya neden olur.
Uzun süre gece geç yatıp sabah erken uyanan sürekli olarak yetersiz uyuyanlarda dikkat ve hafıza sorunları kadar muhakeme sorunları da yaşanır. Bir zaman sonra bu kişiler düşünmeden hareket etmeye, konuşmaya başlarlar, davranışları üzerindeki kontrolleri azalır.
Hafta içi geç yatıp erken kalkarak eksik bırakılan her uyku evresi cumartesi ya da pazar tatil günü geç uyanarak uykunun uzatılması ile tamamlanmaya çalışılır.
Uyku şifa, uykusuzluk zehirdir.
Hayatımızın yaklaşık 3’te 1’i uykuda geçiyor. Bu da 75 yıl yaşayan bir insan için neredeyse 25 yıl demek.
Sabaha doğru rüya gördüğümüz REM döneminin yoğunluğu giderek artar. Eğer tam bir döngü bittikten sonra uyanırsak daha iyi hissederek uyanırız. Ancak pat diye evrelerin ortasında bir alarm ile uyanıyorsak bu bizi huzursuz hissettirir ve hemen alarmı kapatmak ve biraz daha uyumak isteriz.
Uyku, günlük hayatın önemli bir parçası ve bir beyin faaliyetidir. Bazen beden ve zihniniz için bir temizlikçi olarak çalışırken bazen de neyin nasıl yapılması gerektiğini söyleyen bir padişah görevi görür.
-Uyku şifa, uykusuzluk zehirdir.-
Teknoloji veya akıllı telefonlara, tabletlere, sosyal medyaya, anlık gelişmeleri kaçırmamaya bu kadar şartlanmış olan modern insan yatağa elektronik cihazları ile giriyor.
Günümüz insanı güneş ve aya göre hareket etmiyor. Güneş doğduğunda kalkmak ya da güneş batıp ay çıktığında evlerde uyumak gibi bir davranış stilini bıraktı. Artık ışık ve karanlık değil, davranışlarımız ve alışkanlıklarımız bir uyaran haline geldi.
Uyumak için şartlanmak, uyuyamamak demektir
Hayatta kalabilmek için uyuyor, hayatta kalabilmek için uyanık kalıyoruz.
Saati kurduğunuz andan hemen önce uyandığınız oldu mu?
Kişilik özelliği olarak fazla titiz ve kontrolcü olanlar ile yoğun stres ve kaygı nedeniyle dikkati sağlığına, çevresindeki olaylara fazlaca odaklanmış kişiler gece boyunca sık sık uyanırlar ve derin uyku delik deşik hale gelir.
Yanlış zamanda uyku yanlış zamanda beslenmeye, yanlış zamanda beslenme ise yanlış zamanda uyumaya neden olur.
Hafta boyunca uykusuz kalıp hafta sonu da bunu telafi edemeyenlerde immün sistem (bağışıklık sistemi) fonksiyonları bozulmaya başlar. Sık enfeksiyon ve geç iyileşmeler meydana gelir.
Oksijen , su ve gıda olmadan Hayat düşünülemezse uykusuz da bir yaşam sürdürülemez.
Bir uzman tavsiyesi olarak lütfen gecenizi gündüz yapmayın.
Uyku şifa, uykusuzluk zehirdir.
Bir uzman tavsiyesi olarak lütfen gecenizi gündüz yapmayın.
Biyolojik ritminizin ayarlarıyla fazla oynamayın.
Önce şunu tekrar tekrar söylemek gerekir. Uyku alışkanlıkları ve uyku davranışı kişiseldir.
Elektronik ortamdan uzak, karanlık ve sessiz bir oda tavsiye edildiğinde pek rağbet eden olmuyor ancak tarihte farklı uyku stillerine sahip bilim insanları ya da politikacılar gibi uyumak konusunda istekli olan çok fazla insan var.
Kaliteli bir uyku istiyorsanız, uykunuzda öğrenmeye devam etme niyetinde iseniz, sabah uyandığınızda dinlenmiş olarak kalkmanın keyfini arzu ediyorsanız, gecenizi boşa geçirmek istemiyorsanız sigaradan ve alkollü içkilerden uzak durmanız gerekiyor.
Günümüz insanının gece uyumak için bir ilaç, gündüz uyanık kalmak için bir ilaç kullanacağı günler çok da uzak değil.
Gecenizi gündüz, gündüzünüzü gece yapmayın. Uykunuzu fazlaca kısmak yerine gündüz daha konsantre çalışmayı deneyin.
Derinizin yenilenmesini, daha güzel görünmesini istiyorsanız güzelce uyuyun. Özellikle saat 22.00 ile 02:00 arasındaki uykuyu kesinlikle kaçırmayın.
Unutmayın, güzellik uykusu, sizin dinlenmiş olarak kalkmanızı sağlayan uykudur.
Uzmanlar, bir şeyi düşünmemeye çalışmanın onu daha çok hatırlatacağını söylüyor.
Belki şu bilgi sizi motive edebilir: Gece bir şekilde parlak ışığa maruz kalan kadınlarda meme kanseri gelişme riski tümden karanlıkta uyuyanlara göre hatırı sayılır şekilde daha yüksek. Işığın karanlık yüzü, maalesef
Melatonin hormonunu doğal bir şekilde almak yerine kim, nerede, ne yapıyor diye merak etmek ve takip ettiğiniz kişilerin videolarına, durumlarına takılmak? Tercih sizin.
Ne kadar ilginçtir ki iştah ve sindirimi ayarlayan onlarca enzim, uykunuz ve uyanıklık durumunuzu ayarlayan hormonlarla birlikte çalışıyor.
Yeterince uyumama ve kalitesiz uyuma sorunundaki devasa artışla obezitedeki patlama aynı döneme ve aynı orana denk geliyor.