İçeriğe geç

Sistem Hatası Kitap Alıntıları – Edward Snowden

Edward Snowden kitaplarından Sistem Hatası kitap alıntıları sizlerle…

Sistem Hatası Kitap Alıntıları

Elindeki aletler çalışıyorsa sen de çalışıyorsun, aletler bozulunca sen de bozuluyorsun. Sahip oldukların sana sahip oluyor.
. . .
Suçu açığa çıkarmak suç olarak kabul ediliyorsa, suçlular tarafından yönetiliyorsunuz demektir.
Bu kitabı ancak başladığım gibi bitirebilirim; aşkıyla sürgünü yaşama çeviren Lindsay’ye adayarak.
Korkuya pabuç bırakmadılar ve ilkelerini anlamlı kılmak için risk almaktan kaçınmadılar.
Bu kitap, ücretsiz ve açık kaynak kodlu bir yazılım kullanılarak yazıldı.
Hukuki bir değişimin elde edilmesi teknolojik bir standarttaki değişimden çok daha zordur ve yasal yenilikler teknolojik yeniliklerin arkasında kaldığı sürece kurumlar, aradaki farkı kendi çıkarlarını ileri taşımak için kullanacaktır. Son derece önemli insan haklarının korunmasında hukukun güvence veremediği ya da vermeye istekli olmadığı durumlarda boşluğu kapatmak, bu hakların korunmasını sağlayacak bağımsız, açık kaynak kodlu donanımları ve yazılımları geliştiren kişilere düşmektedir.
Belgeler NSA’i, internetin temel şifreleme kurallarının altını oyarken ifşa etti. Buna tepki olarak Apple iPhone ve iPad’lerinde ilk kurulumdan itibaren güçlü şifreleme yöntemleri kullandı ve Google da Android ürünleri ve Chromebooks için aynısını yaptı. Fakat belki de özel sektördeki en önemli değişim, dünya çapındaki işletmelerin intenret sayfalarını http platformundan, üçüncü tarafların internet trafiğine müdahil olmasını engeleyen şifreli https (s güvenlik [security] anlamına geliyor) platformauna geçirmesi ile yaşandı.
Bu kitap bouyunca süren yolculuğun eğer herhangi bir noktasında, daha iyi anlamak ya da incelemek istediğiniz bir terimin üzerinde bir an düşünüp bunu bir arama motoruna yazdıysanız -ve eğer bu terim bir sebepten ötürü şüpheliyse, örneğin XKEYSCORE gibiyse- tebrikler: Sistemin içindesiniz, kendi merakınızın kurbanısınız.
benden bir şeyler istemesi için bekledim durdum; herhangi bir şey, belki sadece Assange’ı ya da organizasyonu [WikiLeaks] destekleyecek küçük bir açıklama. Ancak toplumla hakikat arasındaki kapıyı hakkaniyetle korumaları için büyük medya şirketlerine güvenerek nasıl aptallık ettiğime dair fikrini neşeyle paylaşması dışında bunu hiç yapmadı. Böyle açık konuştuğu ve başka pek çok şey için Sarah’nın dürüstlüğünü her zaman takdir edeceğim.
siyasi suç işlemekle itham edildim ki bu, kurbanın gerçek bir kişi değil, devletin kendisi olduğu anlamına geliyordu. Bu suçla itham edilenler uluslararası beşeri hukuk gereği genellikle iade edilme uygulamasından muaf tutulurlar, çünkü siyasi suç işlendiğine dair ithamlar, meşru itirazları susturmak için sık sık başvurulan baskıcı girişimlerdir. ( ) Kendisiyse [ABD] dış dünyada demokrasiyi desteklediğini iddia ederen şüphelilerin ülkeler arasında yasadışı olarak nakledildiği trasferlere ya da aslında herkesin bildiği adıyla insan kaçırmaya adanmış özel sözleşmeli uçak filolarını gizlice barındırır. ( )
Kısa süre sonra, en gelişmiş demokrasilerin bile ABD hükümetininöfkesine maruz kalmaktan korktukları belli oldu.
daha önceden belirli bir ülkeye uçmak ve sığınma isteğinde bulunmak için ayarlamalar yapmış olsaydım bana o ülkenin casusu denilecekti.
İfşalar hakkında konuşmaktansa sızıntının kaynağı nın niyetine ve itibarına çamur atacaklardı.
Program en basit tabirle o âna dek gördüğüm bilimkurguya en yakın bilimsel gerçekti: Neredeyse istediğiniz kişinin adresini, telefonunu ya da IP adresini bir arayüze yazıyor, ardından o kişinin yakın tarihli tüm hareketlerini görebiliyordunuz.
128-bit anahtarı kırmak bir günün 2⁶⁴ katı zaman ya da katrilyonlarca yıl alır. O zamana kadar iadeyiitibarım yapılmış dahi olabilir.
Silmek, bilgisayar dünyasının kendinizi güvende ve rahat hissedin diye size yutturduğu bir hile, bir kandırmaca, bir hurafe, çok da asil olmayan bir yalandır. Silinen dosya görünür olmaktan çıksa da nadiren yok olur. ( ) Kitabın nerede olduğunu gösteren fişi silseniz de kitap yerinde durmaya devam eder.
( ) Bir dahaki sefere bir dosya atardığınızda, silme işleminin bir anda olup bitmesine karşın bu aktarım sürecinin neden o kadar uzun sürdüğünü sürdüğünü kendinize sorun. Sorunun yanıtı, silme işleminin bir dosyayı gizlemekten başka hiçbir şey yapmıyor olmasıdır.
Teknolojik açmaz beni hayatımda ilk kez anonimliği terk etmeye ve kendimi kaynak olarak tanıtarak açığa çıkmayı kabullenmeye zorladı. İlkelerimin altına imzamı atarak onları kucaklayacak ve kendimi herkesin kınamasını göze alarak açık edecektim.
Hiçbir şey, anlatamadığınız bir sırrı yaşamak kadar zor olamaz.
PRISM, NSA’in düzenli olarak Microsoft, Yahoo!, Facebook, Paltalk, YouTube, Skype, AOL ve Apple’dan e-postalar, fotoğraflar, sesli ve görüntülü sohbetler, internet gezinme içeriği, arama motoru sorgulamaları ve bulut hizmetlerinde depolanan diğer tüm verileri de içinde barındıracak şekilde veri derlemesini sağladı
Çektiği tüm fotoğraflara –sadece herkese açık hale getirdiklerine değil, özel olanları da– erişimlerinin olduğunu söyleyemezdim.
Basitçe söylersek, her yasanın uygulandığı bir dünya, herkesin suç işlediği bir dünya olur.
kimse neden bu kadar gelişkin ve kolaylık sağlayan bir depolama çözümünün kendilerine bedava ya ya da ucuza sunulduğu üzerine pek kafa yormadı.
CIA’in lisans ve satın almadan sorumlu yetkilileriyle masaya oturduk. Cliff’in görevi ne pahasına olursa olsun Dell’in donanım ve uzmanlığını satmaktı ki bu, kurum için neler yapabileceğimiz hakkında bodoslama atıp tutacağı anlamına geliyordu. Güya, bu işleri biz rahatlıkla yapardık ama rakiplerimiz asla yapamazdı (tabii gerçekte bunlar bizim için de imkansızdı). Çeki imzalayan kişi çalıştır tuşuna bastığında Cliff’in yalanlarını –hapse düşmemize engel olacak kadar– hafifletecek bir şey inşa edilmesi gerekiyordu ve benim işim, bu işi yapacak uzman ekibe liderlik etmekti.
Ne kadar da rahat bir iş.
Derlemenin her yerden yapılmasıyla depolamanın kalıcılığı bir kez birleşti mi, herhangi bir devletin tek yapması gereken, günah keçisi ilan edeceği bir insanı ya da grubu seçip –tıpkı benim kurumun dosyaları arasında yaptığım gibi– araştırmaya başlamak ve uygun bir suç için delilleri kurcalamak olacak.
Teknolojinin bir Hipokrat yemini yok.
Metaveri, sizi gözetleyen kişiye bir gece önce uyuduğunuz yeri ve bu sabah kaçta kalktığınızı söyleyebilir. Gün içinde ziyaret ettiğiniz her yeri ve yerlerde ne kadar süre geçirdiğinizi ele verir. Sizin kimlerle görüştüğünüzü ve kimlerin sizle görüştüğünü gösterir.
Metaverinin aslında doğrudan iletişimin özüne açılan bir pencere olmadığına dair devletin öne sürdüğü iddiayı bu olgu ortadan kaldırır.
Teknolojik ilerlemenin belki de temel kuralını hatırlamış oldum: Eğer bir şey yapılabiliyorsa muhtemelen o şey yapılacaktır ve büyük olasılıkla yapılmıştır bile.
kendi alanınız dışında sohbet etmeye başladığınızda, insanların kendilerinin derinlemesine ilgilendikleri ve sizin pek bilmediğiniz konular hakkında sorduğunuz sorulara sizden çok daha fazla şey bildiklerini kanıtlamak için balıklama atlamaları hiç de şaşırtıcı değil.
Çağdaş diplomasının en kötü saklanan sırrı, bir elçiliğin bugünlerdeki ana görevinin casusluk için platform oluşturmasıdır. ( ) Bugün en anlamlı diplomasi doğrudan bakanlıklar ve bakanlar arasında gerçekleşiyor. ( ) elçilik maliyetlerinin karşılanmasının tek açıklaması, bir ülkenin dış ilişkilerini casusluk yapmak ve bunu yasallaştırmak için gizlemenin bir yolu gibi kullanabilme yeteneğidir.
Pek az kişi bunun farkında ama CIA kendi internetine ve internet ağına sahip. Casusların kendi aralarında sosyal ilişkiler kurmalarını sağlayan kendi tarzında bir Facebook’u da var; casuslara kurum ekipleri, çalışmaları ve görevleri hakında bilgiler sunan kendi tarzında bir Vikipedi ve bir de casusların dağınık gizli ağda arama yapmaları için Google’ın kurum içi kullanım amaçlı versiyonu var -ki gerçekten de Google tarafından sağlanıyor.
baktığım kadarıyla uzaylılar dünyayla iletişim kurmadı ya da en azından Amerikan istihbaratı ile kurmadılar. Fakat El-Kaide müttefikimiz olan Suudilerle umulmadık derecede yakın bağlar kurdu ve Bush’un Beyaz Saray’ı diğer iki ülkeye savaş ilan ederken bu gerçeği örtmek için şüphe çekecek kadar çok çabaladı.
emirlerimi doğrudan CIA’den alacağımı söyledi. Eğer her şey yolunda giderse, dedi, bir daha asla görüşmeyeceğiz.
Aracı taşeronlar, çalıştırdıkları kişinin maaşının üzerine yıllık yüzde ila beş kadarını ekleyerek asıl işveren kurumlara fatura ediyorlardı. Maaşları yüksek tutmak herkesin çıkarınaydı, vergi ödeyen vatandaşlar hariç.
pek çok genç insan gibi, tam olarak bana ait olmadıklarını kabul etmediğim, aslında miras alınmış kimi çelişkili ilkelerden oluşan bir dizi kanaatim vardı.
Deneyimlerime göre, biriyle internette ne kadar çok iletişime geçerseniz yüz yüze buluştuğunuzda o kadar pişman olursunuz. ( ) Mesafe samimiyeti artırır ( ) Ne var ki o kişiyle buluşursanız irtifanızı kaybedersiniz. Konuşmanız daha güvenli ve evcil olur, tarafsız zeminde genel bir muhabbete döner.
Siz nasıl onun gittiği her yere gidiyorsanız badiniz de kural gereği sizin gittiğiniz her yere gelmelidir, böylece ikinizden birinin tek başına kalma şansı en aza iner. Tek başına kalmak düşünmeye yol açabilir ve düşünmek ordu içinde sorun yaratabilir.
Kara kuvvetlerinde yaralanmak alnınızda kara bir lekedir; çünkü ordu hem askerlerinin kendilerini yenilmez hissetmelerini sağlamaya adanmıştır hem de eğitim sayiatları konusunda kendisini korumak ister.
Bir birlik düzeninde koşmak, hep bir ağızdan marş söylemek Bunlar sizi uyuşturur, benliğinizi sizden alır ( ) Bir süre sonra düşünmeyi bırakırsınız, sadece sayarsınız ve koştuğunuz her metrede emir okmuta zinciri içinde zihniniz çözünür.
İnsanın âşık olduğu zaman nelere kadir olduğu gerçekten hayret verici, özellikle aşkına karşılık bulamadığında.
halihazırda evli patronuna duyduğu aşkla hayaller kuran bir ergendim ve görgü kuralları konusunda titizlenecek halim yoktu.
Normal olmak konusunda çok iyi değildim ama çabalıyordum.
Boşanmadan sonra ebeveynden birinin ötekinin yeni hayatı hakkında çocuğu sorguya çekmesiyse çocuğun yüzleşeceği en çetin imtihanlardan biridir.
ben o kadar uzun saatler boyunca Ultima oynuyordum ki telefon faturamız ferman gibi geliyordu. Evimize gelen hiçbir arama bize ulaşmıyordu ve hat hep meşguldü.
Hatta harfler bana okulda öğretildiğinden daha farklı bir sırada dizilmişti. İlk harf A değil Q idi, ardından da W, E, R, T ve Y geliyordu. En azından sayılar öğrendiğim sıradaydı.
arızalanmış bir makineyi yenisiyle değiştirmek artık bir uzmana tamir ettirmekten daha ucuzdu, gerekli parçaları tedarik edip bizzat tamir etmekse en pahalı seçenekti.
Sırf benim kariyerim zarfında bile savaş için uygun koşullar oluşturmak adına bu kurumlar istihbarat üzerinde değişiklikler yaptılar. Yasadışı uygulamalar ve karanlık yargıçlar sayesinde insan kaçırmaya olağanüstü transfer , işkenceye geliştirilmiş sorgu , kitlesel gözetime de genel bilgi toplama diyen bu kişiler, bir dakika bile tereddüt etmeden bana Çin’in ikili casusu, Rusların üçlü ajanı ve daha da kötüsü Y kuşağı dedier.
Bir ülkedeki özgürlük sadece yurttaşların haklarına duyulan saygıyla ölçülebilir. Kanaatimce bu haklar Amerikan Devrimi zamanında özgürlük , İnternet Devrimi sırasında mahremiyet diye adlandırılmıştır ve devletin kişisel ya da şahsi özgürlüklerin alanına nerede ve ne zaman girebileceğinin kesin hatlarla tanımlanması sonucunda devlet gücünün kısıtlanmasını ifade eder.
dünya üzerindeki hayatında bir kere olsun telefon görüşmesi yapmış ya da bilgisayar kullanmış her adam, kadın ve çocuğun kurduğu tüm iletişime sınırsız erişim sunan bir bilgisayarın başına oturdum.
Amerikan istihbarat tarihindeki en belirgin değişimde, yani işaretlenmiş bireylerin tekil gözetiminden toplumların bütün halinde kitlesel gözetimine geçilmesinde rol aldım. Tek bir hükümet tarafından tüm dünyanın dijital iletişiminin derlenmesinin, bunların asırlarca saklanmasının ve içinde arama yapılmasının teknolojik olarak mümkün hale gelmesine yardım ettim.
Tek bir güncel model akıllı telefon, Reich’in ve Sovyetler Birliği’nin tüm savaş zamanı makinelerinin toplamından daha fazla hesap gücüne sahip.
Yirmi yıl boyunca hiç denetlenmemiş yeniliklerin sonucu budur; kendini sizin efendiniz olarak hayal eden siyasal ve profesyonel bir sınıfın son ürünü. Nerede olursa olsun, ne zaman olursa olsun, ne yaparsanız yapın artık hayatınız açık bir kitaptır.
Gel gör ki gerçek silme işlemi bizim onu anladığımız şekliyle teknolojik anlamda hiç var olmamıştır. Silmek, bilgisayar dünyasının kendinizi güvende ve rahat hissedin diye size yutturduğu bir hile, bir kandırmaca, bir hurafe, çok da asil olmayan bir yalandır.
Tek bir güncel model akıllı telefon, Reich’in ve Sovyetler Birliği’nin tüm savaş zamanı makinelerinin toplamından daha fazla hesap gücüne sahip.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir