İçeriğe geç

Savaş ve Teknoloji Kitap Alıntıları – Jeremy Black

Jeremy Black kitaplarından Savaş ve Teknoloji kitap alıntıları sizlerle…

Savaş ve Teknoloji Kitap Alıntıları

Uçaklar ölçekli bir şekilde ilk defa Birinci Dünya Savaşında (1914-1918) kullanıldılar.
Zırhlı personel taşıyıcılar Soğuk Savaşta, piyadenin mekanize kılınması çabaları doğrultusunda envanterlere büyük sayılarda girmişlerdi.
1991’deki Körfez Savaşında Irak tankları hem teknik olarak zayıftılar nem de kötü kullanıldılar.
Vietnam döneminde, tankların tanksavar füzeleri atan helikopter toplarının ateşine karşı savunmasız olduğu görülmüştür.
İsraile Fransız desteğinin yerini Amerikan desteği aldı.
1945 sonrası gerçekleşen çatışmaların çoğunda tankların uygun olmadıkları yada işe yapamadıkları görülecektir.
Tank vurucu uzmanlaşmış uçaklar yerdeki silahların sahip olmadığı bir saldırı menziline sahipti.
Amerikalılar tanksavar roketi bazukayı ilk defa 1942’de kullandılar ama tanklar ağırlaştıkça onu güncellemede başarısız oldular.
Tanksavar topunun avantajı onun bütün bir tanka göre daha ucuz olmasıydı.
Birinci Dünya Savaşında çeşitli silahlar tanklara karşı kullanılmıştır: mayınlar, top çeşitleri ve makineli tüfekler.
İlk T-34 modelleri iç yapısı itibariyle çok kabaydılar ve 1944’e kadar yeni bir sürümü çıkarılmamıştı. Daha büyük Sovyet KV serisi ise sonradan JS serisine dönüşmüştü ama onların da iç yapısı kabaydı.
Zırh ve ateş gücü çatışmalarda başarı elde etmek için hayati önemdeydi, her ikisi de tanklara karşı koyma ve topçu/piyade savunmalarıyla ilgiliydi.
Tanklar bir dizi teknolojiyi, yeteneğindeki doktrini gerektiriyordu ve tank Birinci Dünya Savaşındakine göre daha bütünleşmiş bir sistemin parçası olmaya başlamıştı.
Birinci Dünya Savaşındaki tank kullanımı sadece batı cephesinde söz konusuydu.
Sömürge savaşlarında tankların kullanımında zorluklarla karşılaşıldı. 1922’de, Fas’ta ciddi bir direnişle karşılaşan İspanya, Afrika’ya ilk tank intikalini gerçekleştirerek hafif Fransız tanklarını kullandı.
Tank tasarımı taktik doktrinlere çok bağımlıydı.
1909’da Berlin’deki güçlü algılara sahip Britanya askeri ataşesi Albay Frederick Trench, Almanların “ASkeri kullanıma uygun tipte” çekiş gücü yaratan araçlara destek sunduğunu rapor etmiştir.
Demir ve karayolu, birliklerin, ikmali ve ateş gücünün ulaştırılabilmeleceği güzergahlar olarak benzer görünebilirler.
Amerikalı Samuel Morse, Mors alfabesi olarak bilinen basit bir operatör klavyesi geliştirmiş ve bir sinyal kodu oluşturmuştu.
Elektrikli telgraf, elektrik sinyallerinin iletimi ve alınmasında kullanılan elektromıknatısla birlikte 1837’de icat edilmişti.
Elektrikli telgraf, özellikle de stratejik seviyede çok farklı bir yetenek sağlamıştı. Mesajların iletiminin, hem karada hem de denizde etkili bir yolunu sunuyordu.
Demiryollarının özellikle de toprak kazanımlarının sağlama alınması ve genişletilmeleri açısından stratejik öneme sahip oldukları anlaşılmıştı ve bu önem hükümet kaynaklı ilgide ve medya yorumlarında görülüyordu.
1904’te Baykal Gölündeki demiryolu tamamlanmış olmadığı halde, Ruslar 370 bin askeri doğuya sevk etmişti.
Amerikan monitörleri 900 metre ya da daha altındaki yakın karşılaşmalarda savaşmaya göre tasarlanmıştı.
Rusya 1853’de Sinop’taki ahşap Türk filosunu top mermileri kullanarak bir sürpriz saldırı sonucu yok etti, Kırım Savaşı esnasında Üsküplü gambotlara ve 1861’de de demir kaplılara yatırım yaptı.
Altındaki su geçirmez bölümleriyle Warrior ilk denizde giden Demir gövdeli savaş gemisidir.
Alman tankları çok karmaşık donanıma sahipti sık sık arıza yapıyordu.
Buhar gücü bir yandan da kıyılarda operasyonlar yapma yeteneği sağlamıştır.
Navarin, yelkenler gemiler için bir zaferdi ama Savaşan Yelkenliler Çağ’ınında son zaferiydi.
1824’de Cezayir’deki korsan üssüne karşı yapılan seferde Lightning de katılmıştı. Bu 1822’de Deptford’da denize indirilmiş üç topla donatılmış bir buharlı çarklı gemiydi.
Denizaltıların yapımı su altı itiş gücü teknolojileri, sevk edilebilir torpidoların ve su altında havanın depolanması yada elde edilmesi gelişene kadar mümkün olmamıştı, bunların hepsinin bir araya gelmesi gerekiyordu.
Balonlar düşman hatlarına geçmemeleri için halatla bağlanıyorlardı.
Sıcak hava balonları Fransızlar tarafından 1794’te Fransız Devrim Savaşları esnasında başlıca savaş bölgesi olan Belçika seferinde, taktik keşifler amacıyla kullanıldı. Bu tür balonlar keşifler ve top bataryalarının yerlerinin belirlenmesi açısından net bir potansiyele sahipti ama diğer yandan hantallardı, şişirilmeleri yavaştı ve patlayabiliyorlardı.
Buharlı gemiler ve demiryolları, klasik olarak James Watt’ın buhar makinesinin temsil ettiği durağan buhar gücüne karşı, lokomotif buhar gücü biçimlerini kullandılar.
1914’de, Birinci Dünya Savaşının batı cephesindeki açılış manevrasında gerçekleşen ağır kayıplar modern savaş meydanının daha büyük tehlikesinin bir yansımasıydı.
Yeni silahlar Batıda da uygun hareket biçimlerine dair fikirleri etkileyerek savaşlarda dönüşüm yarattı. İsabet oranı ve menzil arttı ve taktikler de buna uygun olarak değişti.
Atışı otomatik tekrarlayan bir silah olan makineli tüfek savaş endüstrinin savaşa uyarlanmasının simgesel bir olgusudur.
Dönemin toplumları hiyerarşik ve farklılaşan siyasi kültürlere sahipti ve bölücü değişimlere karşıydı.
Barutlu silahlar ölümcüldü.
Taşınabilir matbaanın etkisi, askeri olmayan teknolojilerin savaş açısından öneminin göstergesidir.
Zamanla, barutlu silahlar daha çok yönlü olmaya başlamışlar bir yandan da savaş altyapısı ve lojistiğinde onların üretimi ve ikmali için harcanan çabalar merkezi bir önem kazanmıştır.
Çakmaklı tüfek on sekizinci yüzyılda her bölgede uyarlanmamıştır.
Süngülerin ürkütücü keskin kenarı piyadenin yeteneklerini dönüştürerek savaşlara etkide bulunmuştur ama aynı zamanda bir çok yenilikte olduğu gibi onun etkilerinde taviz verme riski de vardı.
Britanya piyadesi, atış eğitimi ve disipline ağırlık verdiğinden, tipik olarak bir dakikada üç atıl yapabiliyordu. Başka hiç kimse bu kadar seri atış yapmıyordu. Bu karşıtlık, 36 ya da 90 metre arasında açılan yaylım ateşlerinde büyük fark yaratmıştır.
Çakmaklı ateşleme mekanizması ilk biçimini on altıncı yüzyıl başlarında ortaya çıkan snaphens ateşleme mekanizması.
Süngüler ve Çakmaklı misketler farklı öldürme türlerini temsil ederler.
Süvari bir şok silahı olarak öncelikle kılıç kullanmıştır.
Milis sisteminin silah stokunun ve güç yapısı üzerindeki kontrolü ne ölçüde sınırladığı daha genel bir bağlam konusudur.
Kral Lois nehri zırhla yüzerek geçmeye çalışırken boğularak öldü.
29 Ağustos 1526 tarihinde Mohaçta, ateş gücü Macaristan Kralı II. Lois’in ağır süvarilerinin Selim’in varisi Kanuni Sultan Süleyman komutasındaki işgalci Osmanlı ordusuna yenilmesinde başat rol oynamıştır.
Safeviler Özbeklere karşı 1510’da Merv’deki zaferlerinde top kullanmış olmalarına rağmen, Çaldırandaki orduları geleneksel Orta Asya göçebe türündeydi-atlı okçular.
Ateş gücünün kullanımı Avrasya’da on beşinci yüzyılda artan bir rol oynamıştır.
Uzun yaylar verimli bir kullanım için ciddi miktarda uzmanlık, güç ve uzun eğitimler gerektiriyordu. Onlar yaklaşık olarak 100 libre (45 kg) çekme kuvveti gerektiriyordu. İlave olarak, Tatar yaylarında olduğu gibi hiçbir zaman iyileştirilememişti.
Silahların arzulanan özellikleri nadiren uyum içenindedir ve yaylar da bunun istisnası değildir.
At pistolleri kaçınılmaz olarak tek atışlı silahlardı ve ancak yakın karşılaşmalarda kullanılabilirdi.
Hafif ateşli silahları at sırtından kullanmak da o kadar kolay bir iş değildi, nitekim bu şekilde onu doldurmak, nişan almak ve ateşlemek zordu.
El silahları başka kısıtlara sahipti. Sınırları menzilleri vardı, düşük ateşleme hızları barutu bozabilecek kötü havalardan etkileniyordu ve yapımları da kolay değildi.
Dönen mermi seyahat ederken oluşan rüzgar yan taraflarda dik bir vektörel güç yaratır, havanın hareket yol almakta olan mermi üzerine yatay olarak rol oynarsa, Magnus etkisi merminin üzerinde aşağı bir güç etkisine neden olan basınç farklılıkları yaratır ki bu da onun yörüngesinden sapmasına neden olur. Dikey olarak rol oynayan bir rüzgar hızı saatte 14,4 km ya da fazla değilse, daha az sapmakta neden olacaktır.
Gürheçile temini alanındaki problemler Moğolların Çin dışında barut kullanmamalarına yol açmıştır.
Kömür ve sülfür göreceli olarak böldü ama yine de tozun formülasyonu çok değişken olmasına rağmen, barutun ağırlığının yaklaşık üçte ikisi güherçikerden oluşuyordu.
Barut reaksiyonunun kimyasal doğası sorunlar da yatıyordu, örneğin, kimyasal ölçüler istikrarlı bir saflıktan yoksun olduklarında. Barutun kimyası ve onun ateşleme özellikleri aslında, dumansız sevk ediciler ve patlayıcıların onun yerini aldığı on dokuzuncu yüzyılın sonlarına kadar gerçekten bilinmiyordu. Ayrıca, barut esmiyordu ve belli bir zaman sonra istikrarını yitiriyordu, özellikle de iyi depolanmamışsa.
Barutun kimyası ve onun ateşleme özellikleri aslında, dumansız sevk ediciler ve patlayıcıların onun yerini aldığı on dokuzuncu yüzyılın sonlarına kadar gerçekten bilinmiyordu. Ayrıca, barut eskiyordu ve belli bir zaman sonra istikrarını yitiriyordu, özellikle de iti depolanmamışsa.
Uzun bir süre için, toplar barutla kullanıma uygun hale gelecek kadar güçlü olamadılar.
Hafif ateşli silahlar, yaylardan daha büyük bir nüfuz edici güce sahipti ama kısıtlara da sahiplerdi.
Yaylarda ateşli silahlara geçiş paralel süreçler sergiler.
Fırlatma rampalarını yerlerini, neticede daha büyük intikal ve isabet yeteneklerine kavuşan toplara bırakmıştır.
Lağımcılıkta duvarların altının oyulmasında kullanılırdı.
M.Ö. 305-304 yıllarındaki Rodos kuşatmasında duvarlarda ayrıca delik açmak üzere tasarlanan demir uçlu burgular vardı ( çıkrıklar, makaralar ve tekerleklerle etkinleştirilmişlerdi).
Koçbaşlı kütüklerin etkinliği demirle kaplanarak takviye edilmiş ve onlara tekerlek takılarak momentumları ve isabet seviyeleri arttırılmıştı.
Kuşatma kuleleri, operasyonlara götürülebilmeleri için sökülüp yeniden takılabiliyordu ama diğeri kereste olanağı varsa orada imal ediliyordu. Bu son yetenek silah kullanımının temel bir unsuruydu.
Roma mancınıkları bükümlü halatlara dayanıyorlardı. Büküm makinelerinin ipleri arasına hayvan sinirleri yerleştiriliyor ve böylece dayanıklılık sağlanıyordu. Buna karşın, kompozit yaylarda, dayanıklılığı boynuz ve ağaç sağlarken sinirler esneklik içindi.
Taş güllelerin yerini, demir top güllelerinin alması daha iyi barut kullanımı ve topların intikal yeteneklerindeki iyileşmeler hepsi de silah donanım yeteneklerini arttırmıştır.
Barut kimyasal enerjiyi kullanabilme yeteneği sunar.
On dördüncü yüzyılda, barut topta kullanıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir