İçeriğe geç

Riyazü’s Salihin – Metni ve Türkçesi – 1 Kitap Alıntıları – İmam Nevevi

İmam Nevevi kitaplarından Riyazü’s Salihin – Metni ve Türkçesi – 1 kitap alıntıları sizlerle…

Riyazü’s Salihin – Metni ve Türkçesi – 1 Kitap Alıntıları

Ebu Hureyre (ra) den rivayet edildiğine göre Nebi (sav) şöyle buyurdu:
“Din kolaylıktır. Dinin belirlediği emir ve yasaklarla yetinmeyip kendini daha fazlasını yapmaya zorlayan kimse dine yenik düşer. O halde, orta yolu tutunuz, en iyiyi yapmaya çalışınız, o zaman size müjdeler olsun; günün başlangıcından, sonundan ve bir miktar da geceden faydalanınız.”
Ebû Hüreyre radıyallahu anh’den rivâyet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

“Erkek olsun, kadın olsun mü’min, Allah’a günahsız olarak kavuşuncaya kadar kendisinden, çoluk çocuğundan, malından belâ eksik olmaz.”

Tirmizi, Zühd 57

Süleyman İbni Surad radıyallahu anh şöyle dedi:

Bir gün Nebi sallallahu aleyhi ve sellem’in yanında oturuyordum. İki kişi birbirine sövüp duruyordu. Bunlardan birinin yüzü öfkeden kıpkırmızı olmuş, boyun damarları şişmiş, dışarı fırlamıştı.

Bunu gören Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

“Ben bir söz biliyorum, eğer bu kişi onu söylerse, üzerindeki bu kızgınlık hali geçer. Eğer o, “Eûzü billâhi mine’ş-şeytânirracîm = İlâhi rahmetten kovulmuş şeytandan Allaha sığınırım” derse, üzerindeki hâl kaybolur.”

Oradakiler Nebî sallallahu aleyhi ve sellem’in ona “İlâhî rahmetten kovulmuş şeytandan Allah’a sığın!” tavsiyesinde bulunduğunu ilettiler.

Buhârî, Bed’ü’l-halk 11, Edeb 44, 76;
Müslim, Birr 109

Kararsız olmak kadar zararlı bir davranış yoktur Çünkü kararsızlar ya Hiçbir şey yapamazlar veya başladıkları bir şeyi neticeyi ulaştıramazlar her iki halde de zarardalardır.
İnsanlar islam ve Kur’an’la alakalarını keserlerse kalbleri katılaşır; Kur’an onlardan uzaklaşır Çünkü Kur’an canlıdır sıcak davranmayana yaklaşamaz.!
İslam dünyayı ahirete ahireti de dünyaya feda etmez her ikisini dengeli götürmeyi esas alır.
Dinin elden çıkışı sünnetin terkiyle başlar. Halat nasıl lif lif kopup parçalanırsa, din de sünnetin birer birer terkiyle ortadan kalkar.
Mukaddes kitabımız Kur’an-ı Kerim’in eksiksiz, yeterli, açık ve her şeyi açıklayıcı olmasına ve dinimizin de ikmal edilmiş bulunmasına rağmen, sünnetin ifade ettiği bir yorum ve anlatıma gerçekten ihtiyaç var mıdır, şeklinde bir soru aklımıza takılabilir. Gerçek şu ki, yüce kitabımızın yeterli, açık ve açıklayıcı oluşu elbette bir hakikattir. Ancak onun bu niteliklerine rağmen, muhatapları olan insanların anlayış seviyeleri farklı olduğu için tek tek doğru olarak anlayıp kavramaları mümkün değildir. Öte yandan sorumluluk için duymak değil, anlamak gerekmektedir. İnsanlar anlamadıkları şeylerden sorumlu tutmak mümkün değildir. Bu sebeple kim, neyi anlamak ihtiyacında ise onu anlatmak lazımdır. En iyi, en güzel, en doğru ve en doyurucu açıklamayı da elbette Kur’an ayetlerini getirip tebliğ eden peygamber yapacaktır. Peygamberin açıklamaları, hiçbir zaman Kur’an’ın eksik, yetersiz ve kapalı olduğu anlamına gelmez. Allah’a kul olmak tan başka görevi bulunmayan insanlar, ancak bu açıklamalar sayesinde O’na nasıl kulluk edeceklerini öğrenmiş olacaklardır. Bu sebeple sünnet-i seniyyesiz bir müslamanlık düşünmek mümkün değildir.
Elini kalbinin üzerine koy. Çünkü kalp haramdan irkilir ve çırpınır, helalden de sükun ve huzur bulur. (Heysemi, Mecme’u’z-zevaid, X,294)
İnsanlar islam ve Kur’an’la alakalarını keserlerse kalbleri katılaşır; Kur’an onlardan uzaklaşır Çünkü Kur’an canlıdır sıcak davranmayana yaklaşamaz.!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir