İçeriğe geç

Resimlerle Düşünmek Kitap Alıntıları – Temple Grandin

Temple Grandin kitaplarından Resimlerle Düşünmek kitap alıntıları sizlerle…

Resimlerle Düşünmek Kitap Alıntıları

Başkalarının kültürünü yoketmek, onların ölümsüzlüğünü çal­mak demektir. Saraybosna’da Olimpik stadın ve kütüphanenin ha­ vaya uçurulduğunu öğrenince, ağlamıştım. Yıkılmış kütüphanenin gazetelerde gördüğüm resimleri çok üzücüydü. Bir kültür yokedi- liyordu. Uygarlık ve dayanışmanın sembolü Olimpik stad harabe halindeydi. Tribünlerden sökülen koltukların tabut yapımında kul­ lanıldığını anlatan bir makaleyi zorlukla okuyabilmiştim – cehen­ neme dönmüş bir dünyadaki son uygar davranış gibiydi bu Bilgi ve kültürün kaybını düşündükçe çok duygusallaşıyor ve mutsuz oluyorum; bu konuda yazarken gözyaşlarımı tutamıyorum. Bir ulus kasten diğerinin mimarisini, edebiyatını, uygarlığını yok edi- yordu. Yüzyıllar boyu insanların işbirliği yaptığı uygar bir şehirde taş taş üstünde kalmamıştı. Bu çılgınlıktı. Birisinden tüm uygarlık ve kültürünü ortadan kaldırmak isteyecek kadar nefret etmenin na­sıl bir şey olduğunu anlayamıyorum.
Düşünceler, aynı genler gibi yayılırlar ve fikirlerimi yaymak için büyük bir istek duyuyorum.
Zamanın dolup, ünlü merdiveni tırmanmaya başla­dığında, geriye dönüp, yaptıklarınla gurur duyabilecek misin? Top­luma bir katkın oldu mu? Yaşamının bir anlamı var mıydı?
Bilginin geniş koridorlarından yürürken, yaşamın, her seferinde ancak bir tanesinin okunabileceği ve her birinin yeni bir şey açığa çıkaracağı kitaplardan oluşan bir kütüphane olduğunu farkettim.
Öldükten sonra cennete gidileceğine inanılmasını sağlayayan kör bir inanca sahip olmanın rahatlatıcılığını düşünüyor­dum.
Din olmadan bilim topaldır. Bilim olmadan din kördür.
Einstein
Bana göre tüm dini yöntem ve se­remoniler eş değerdeydi ve halen de öyle düşünüyorum. Farklı dini inançların hepsi Tanrı’yla ilişki kurmamızı sağlar ve ahlaki ilkeler içerir.
Din durağan değil, aksine daima dinamik ve ilerici olmalıdır.
Normal ve anormal arasında siyah-beyaz bir sınır çizgisi yoktur.
Oyun sona erer ermez yalnız­lığına geri döner.
Zamanın dolup, ünlü merdiveni tırmanmaya başla­dığında, geriye dönüp, yaptıklarınla gurur duyabilecek misin? Top­luma bir katkın oldu mu? Yaşamının bir anlamı var mıydı?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir