Richard S. Westfall kitaplarından Newton-Isaac Newton’ın Biyografisi kitap alıntıları sizlerle…
Newton-Isaac Newton’ın Biyografisi Kitap Alıntıları
&“&”
Belki de klasik geometri eğitimi almadan analiz konusuna girdiğinden Newton analizin özünü onu yaratanlardan daha iyi kavramıştı. Cebirsel denklem yalnızca geometrik şekillerin çizilmesine yardım eden bir araç değildir. Denklem eğriden daha temel bir şeydir; denklem eğrinin niteliğini tanımlar veya Newtonun dediği gibi ifade eder. (Eğri bir çizginin koordinatlarını bulmak, bu eğriyi tam olarak saptamak ve geometrik olarak tanımlamak için eğrinin mahiyetinin cebirsel olarak ifade edilmesi.")
Uzaktan bakıldığında Newton’ın entelektüel yaşamının tasavvur edilemeyecek kadar zengin olduğu görünür. Matematiksel fizikten simyaya kadar uzanan birçok hakim noktadan incelediği doğa felsefesini bütünüyle kucaklamıştı. Doğa felsefesinin içinde optiğe, mekaniğe ve gök cisimlerin dinamiğine yeni bir yön vermiş ve modern bilimin onun açdığı yollarda daha fazla ilerlemesini sağlayan bir matematiksel araç icat etmişti.
Ünlü biri olduğunda Newton’a evrensel kütleçekim yasasını nasıl bulduğu sorulmuşdu. Newton’ın yanıtı Üzerinde sürekli düşünerek," olmuştu.
Bir problem üzerinde çalışırken yemek yemeyi unutuyordu. Kedisi, tepsisinde bıraktığı yiyecekleri yemekten aşırı şişmanlamıştı. Uyumayı da unutuyordu ve Wickins ( oda arkadaşı ) onu ertesi sabah bazı teoremler keşfetmiş olmaktan hoşnut ve geceyi uykusuz geçirdiğine hiç aldırış etmez bir durumda buluyordu.
Newton asla yalnızca deneyci bir bilim insanı olmadı. Kendi gözünde, kelimenin tam anlamıyla şeylerin doğasını anlamayı amaç edinmiş bir filozoftu. Doğa felsefesi açısından bakıldığında Sorular" Newton’ın bilimdeki başarısının kumaşını dokuduğu iplikleri oluşturan zihinsel irdeleme dizilerinin ilkiydi.
Camdridge’e giren zengin aile çocuklarının yalnızca yüzde 30’u öğrenimlerini sürdürüp akademik unvan sahibi olurken, kabaca beş sizar’dan dördü lisans derecesine başlıyordu.
Grantham’daki öğrenciler, Newton’ı tuhaf ve esrarengiz biri olarak gören tek topluluk değildi. Woolsthorpe’daki uşaklar açısından Newton düpedüz akıllarının almayacağı biriydi. Bir bakıma aksi, bir bakıma lakayıttı, yemek yimeyi bile unutuyordu, onların gözünde hem deli hem de tembel biriydi. Evden gittiğine memnun olmuşlar, şiir yazmak dışında hiçbir şey beceremeyeceğini söylemişlerdi."
Dehası hızla yukarılara tırmanmaya ve daha güçlü parlamaya başlamıştı ve kendisinin bana söylediği gibi şiir yazmakta ustalaşmıştı… Ele aldığl her şeyde yeteneklerinin gebe kalmasına yetecek bir uygulama keşfetmişti ve öğretmeninin ona ilişkin en iyimser beklentilerini aşmıştı.
Çocukluk döneminin uğraşları Newton’ı tanışır tanışmaz mekaniksel felsefeyi kucaklamaya hazır duruma getirdi.
Newton’un Grantham’daki ilk günlerinde, hafızasına iyice kazınan bir bunalım yaşanmıştı. Henüz zihinsel yeteneklerini gösterecek zamanı bile olmamıştı. Belki köy okullarında iyi bir eğitim almadığından belki de bir kez daha yalnız kaldığı için korktuğundan, en alt sınıfa yerleştirilmişti ve orada bile en başarısızlar arasındaydı.
Cambridge’te Newton yeni bir dünyanın keşfedilmiş olduğunu keşfetti. Daha önemli olan bir şeyi de keşfetti. Kendisinden önceki serüvenciler bu yeni dünyanın yalnızca kıyılarını araştırmışlardı. Oysa uçsuz bucaksız anakaralar keşfedilmeyi bekliyordu.
Descartes’in söylediği gibi, filozoflar yanlış soruyu sorup durmuşlardı. Bir cismi hareket halinde tutan şeyin ne olduğunu sormuşlardı; bunun yerine onu durduran şeyin ne olduğunu sormak gerekiyordu.
Bütün hareketler tek ve aynıdır. Gizilgücün açığa çıkarıldığı bir süreç değildir. Hareket yalnızca, bir cismin kendini içinde bulduğu bir durumdur, cismin kayıtsız kaldığı bir durumdur.
“İşte sonunda inanabileceğimiz bir Newton. Bir biyografinin yapabileceği her şeyi yapıyor.”
Ünlü biri olduğunda Newton’a evrensel kütleçekim yasasını nasıl bulduğu sorulmuşdu. Newton’ın yanıtı Üzerinde sürekli düşünerek," olmuştu.