İçeriğe geç

Modernite, Kapitalizm, Sosyalizm Kitap Alıntıları – Zygmunt Bauman

Zygmunt Bauman kitaplarından Modernite, Kapitalizm, Sosyalizm kitap alıntıları sizlerle…

Modernite, Kapitalizm, Sosyalizm Kitap Alıntıları

“Bireyin her şeyi kendi başına yapabileceğini ummak, onun kendi ayaklan üzerinde durması beklentisiyle çelişen ölümcül bir hatadır. Kendimizi başka insanların baht­sızlıklarından soyutlayarak bu hedefe yaklaşamayız.”
“Tanzanya senede 2,2 milyar dolar kazanıyor ve bunu 25
milyon kişiye dağtıyor. Goldman Sachs Bankası ise 2,6 mil­yar kazanıyor ve bunu 161 hissedar arasında paylaştınyor.”
“Dünyayla aramıza duvarlar örüp sadece
kendi meselelerimizle ilgilenerek, evimizdeki hürriyetlerimizi etkin
bir Şekilde koruyamayız.”
“Güvensiz bir dünyada, oyunun adı güvenliktir.”
Etkin bir şekilde hareket etme gücü ellerinden kaydığında, zayıflamış devletler küresel güçlerin baskısına teslim olmak zorunda kaldılar ve önceden üstlendikleri görevlerin giderek daha fazlasını bireylerin zekâsı, ilgisi ve sorumluluğuna devrettiler .
Yakın zamana kadar iktidar ve siyaset yakın bir işbirliği içerisinde ulus-devletin hükmündeydiler; bu egemen yöneticilerin siyaset aracılığıyla iktidarın kullanmalarını ve izledikleri siyasetlerin güçlü olmasını sağladı

Fakat yukarıda bahsi geçen durum artık geçerli değil. Devletin siyasal kurumlarının idaresinde olan bir sürü, belki de çoğu yetki Manuel Castells’in akışlar uzamı olarak adlandırdığı, herhangi bir devletin veya devletler bütününün erişemediği tarafsız bölgenin içinde eriyip gitti.

Daha fazla bilginin erişilebilir olması için ödediğimiz bedel anlam içeriğinin daralmasıdır; bilginin erişilmeye hazır olmasının bedeli önem ve değerinde büyük bir azalmadır.
Uzun, kapsamlı ve düşünceli mektuplardan, e-postalara; kısa fakat özlü e-postalardan, daha da kısaltılmış ve basitleştirilmiş iPhone mesajlaşmasına ; oradan da 140 karakterden daha fazlasına izin verilmeyen twit atmalara
Gizliliğin çökmesi ve bağların kopması arasındaki ilişki tavuk ile yumurta arasındaki ilişkiye benzer; hangisinin önce hangisinin sonra geldiğini tartışmak vakit kaybıdır
Thomas Szasz’ın 1973’te İkinci Günah adlı kitabında, tek bir tane, fakat aşırı derecede etkili bir insan bağlanması aracını incelerken zaten gözlemlediği gibi, Geleneksel olarak seks çok özel ve gizli bir eylemdi. Belki de insanları birleştirmekteki gücü burada yatıyordu. Biz seksi daha az gizli kıldıkça, erkek ve kadını bir arada tutma gücünü ortadan kaldırma ihtimalimiz var.
Sermayenin küresel ölçekte serbestçe hareket edebilir hale gelmesi söz konusu olduğun­da, ekonomik gelişme, eşitliğin gelişmesine dönüşmüyor.
Aksine: zenginleri daha da zenginleştirmek ve fakirleri daha da yoksullaştırmakta büyük bir etken oluyor.
Bireyin her şeyi kendi başına yapabileceğini ummak, onun kendi ayaklan üzerinde durması beklentisiyle çelişen ölümcül bir hatadır. Kendimizi başka insanların baht­sızlıklarından soyutlayarak bu hedefe yaklaşamayız.
Etkin bir şekilde hareket etme gücü ellerinden kaydığında, zayıflamış devletler küresel güçlerin baskısına teslim olmak zorunda kaldılar ve önceden üstlendikleri görevlerin giderek daha fazlasını bireylerin zekâsı, ilgisi ve sorumluluğuna devrettiler .

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir