İçeriğe geç

Marie Curie Kitap Alıntıları – Kathleen Krull

Kathleen Krull kitaplarından Marie Curie kitap alıntıları sizlerle…

Marie Curie Kitap Alıntıları

Pierre Curie’nin en büyük keşfi Marie’dir Marie’nin en büyük keşfi ise radyoaktivite.
Pierre’den kayda değer bir şekilde ayrıştığı tek şey, başarı arzusuydu. Pierre onunla ne rekabet ediyor ne de başarıyı üstlenmekle ilgileniyordu. Marie ise tam tersiydi. O bütün altın madalyaları kazanmak istiyordu.
Büyük bir keşif, bilim insanının beyninde hazır beklemez Büyük keşifler, ısrarlı çalışmaların sonucunda elde edilen birikimlerin meyvesidir.
Herkesten daha ilerisini görebildiysem, devlerin omuzlarında durduğum içindir. -Isaac Newton, 1675
Askeri güç değil, eğitim en güçlü silahtı.
Büyük bir keşif, bilim insanının beyninde hazır beklemez Büyük keşifler, ısrarlı çalışmaların sonucunda elde edilen birikimlerin meyvesidir.
Hayatta hiçbir şeyden korkulmaması gerekir. Anlamak yeterlidir.
Kendisi şöyle açıklıyordu: Büyük bir keşif, bilim insanının beyninde hazır beklemez Büyük keşifler, ısrarlı çalışmaların sonucunda elde edilen birikimlerini meyvesidir.
Bugün artık Marie, Pierre, Irene ve Frederic’in radyasyon hastalığından mustarip olduğunu biliyoruz. Bilimin en büyük gizemlerinden biri Marie’nin neden daha önce ölmediğidir. Belki fiziksel olarak son derece güçlüydü ya da sadece psikolojik açıdan olağanüstü inatçıydı.
O, evli olsalar bile kadınların çığır açan bilim insanları olabileceğinin kanıtıydı.
Pierre’nin Marie’ye aldığı ilk hediye çikolata ya da çiçek değildi. ”Fiziksel Fenomende Simetri üzerine: Elektrik Alanı ve Manyetik Alan Simetrisi ” adlı son makalesini imzalayarak verdiğinde Marie, ona adeta vurulmuştu.
hayat hiçbirimiz için kolay değil. ama ne olmuş? azimli olmalı, her şey bir yana kendimize sonuna kadar güvenmeliyiz. herhangi bir dalda yetenekli olduğumuza inanmalı, bu yeteneğimizi ne pahasına olursa olsun geliştirmeliyiz.
son sözleri şöyleydi: huzur istiyorum.
yas defterinde motivasyonunun, dünyaya ve her şeyden önce kendime, çok sevdiğin kadının buna değdiğini kanıtlamak olduğunu yazacaktı.
sadece hatıran ve benimle gurur duyman için yaşıyorum.
büyük bir keşif, bilim insanının beyninde hazır beklemez. bilimsel süreç, bir evrekâ anı olmaktan ziyade sürekli bir şekilde bilgi üstüne bilgi eklemeyi gerektirirdi.
bütün bilim insanları olayları kaydetmeye meraklıdır.
daha sonra başarısını basit bir kurala bağlayacaktı: işin sırrı ağırdan almak.
kafası karışıktı: biri olma umudumu kaybettim. perişandı: öte yandan yeteneğimi körelttiğimi düşünmek yüreğimi sızlatıyor.
laboratuvarda çalışmak ağır ve can sıkıcı olsa da aynı zamanda telaşlı bir mutluluktu.
birincil prensip: kimse başkaları ya da olaylar tarafından yıpratılmaya izin vermemeli.
ben ben bile hiçliğe kaybolmayacağıma dair bir tür umut taşıyorum.
depresyonla baş etmenin en iyi yolunun, duygularını tamamen devre dışı bırakmak olduğunu düşünüyordu.
bilimi acının ya da adanmışlığın kaynağı olarak değil, kahramanlara layık bir macera olarak görürdü.
herkesten daha ilerisini görebildiysem, devlerin omuzlarında durduğum içindir.
isaac newton, 1675
bilim muhteşem ve macera doluydu. Marie, bu oyunu seviyordu ve oyunu hep kazanmak için oynadı.
Hayat hiçbirimiz için kolay değil. Ama ne olmuş? Azimli olmalı, her şey bir yana kendimize sonuna kadar güvenmeliyiz..Marie Curie
Sana öğretilene güvenme, her şeyden önce benim sana öğrettiklerime güvenme..
M.Ö. V. yüzyılda Yunan filozof Demokritos, hiçbir şeyin atomdan daha küçük olmadığı önermesini ortaya atan ilk kişiydi. Atomos kelimesi bölünemeyen anlamına gelir. Neredeyse 2500 yıl sonra Sorbonne’da atom hala maddenin en küçük partikülü olarak tanımlanıyordu. Ötesi yoktu. Bilim çevrelerinde atomun doğası konusunda artık gidilecek yer kalmadığı düşünülüyordu..
Birincil prensip: Kimse başkaları ya da olaylar tarafından yıpratılmaya izin vermemeli..Marie Curie
Büyük bir keşif, bilim insanının beyninde hazır beklemez..Büyük keşifler, ısrarlı çalışmaların sonucunda elde edilen birikimlerin meyvesidir..Marie Curie
Herkesten daha ilerisini görebildiysem, devlerin omuzlarında durduğum içindir..Isaac Newton
‘Asırlarca süren gelişiminden sonra insanoğlunun hala zorlukları şiddet dışında başka bir yolla çözmeyi öğrenememiş olmasına inanamıyorum ‘
“Bilimde insanlara değil, şeylere merak sarmalıyız.”
“Hayatı boyunca ‘Kadınlar Giremez’ tabelalarıyla mücadele etmişti. Bu tabelalar o dönem her yerdeydi.”
Birinci prensip: Kimse başkaları ya da olaylar tarafından yıpratılmaya izin vermemeli.
Büyük bir keşif, bilim insanının beyninde hazır beklemez Büyük keşifler, ısrarlı çalışmaların sonucunda elde edilen birikimlerin meyvesidir.
Hayatı boyunca Kadınlar Giremez tabelalarıyla mücadele etmişti. Bu tabelalar o dönem her yerdeydi.
Herkesten daha ilerisini görebildiysem, devlerin omuzlarında durduğum içindir.

Isaac Newton, 1675

Doğa sırlarını keşfetmek, riski göze almaya değerdi.
Birincil prensip: Kimse başkaları ya da olaylar tarafından yıpratılmaya izin vermemeli.
Sonraları günlüğüne şöyle yazacaktı: “Birincil prensip: Kimse, başkaları ya da olaylar tarafından yıpratılmaya izin vermemeli.
Son derece sabırlıydı. Üniversiteye girmeyi başarıncaya kadar tam sekiz yıl boyunca hiç tatmin olmadığı işlerde çalışmıştı. Sonrasında yeni keşfi olan radyum elementini ayrıştırmak neredeyse dört yılını almıştı. Ama hayat hikayesinde en öne çıkan unsur, bilimin gerektirdiği inatçı ve sabırlı çalışma disiplinine sahip olmasıdır.
Kendisini şöyle açıklıyordu: Büyük bir keşif, bilim insanının beyninde hazır beklemez Büyük keşifler, ısrarlı çalışmaların sonucunda elde edilen birikimlerin meyvesidir.
Öte yandan Marie öleceğini bilse farklı bir yol izler miydi? Muhtemelen hayır. Hayat hiçbirimiz için kolay değil, diye yazmıştı bir keresinde. Ama ne olmuş? Azimli olmalı, her şey bir yana kendimize sonuna kadar güvenmeliyiz. Herhangi bir dalda yetenekli olduğumuza inanmalı, bu yeteneğimizi ne pahasına olursa olsun geliştirmeliyiz.
“Dünyanın hayalperestlere ihtiyacı var,” diyordu. Toplum, “kendilerini özgürce bilimsel araştırmalarına adaya bilsinler”diye onları desteklemeliydi.
Bilim muhteşem ve macera doluydu. Marie bu oyunu seviyordu ve oyunu hep kazanmak için oynadı.
Bir bilim insanı laboratuvarında sadece bir teknisyen değil, aynı zamanda doğal fenomenler karşısında masal diyarlarına gitmiş gibi etkilenen çocuklar gibidir.
Asırlarca süren gelişimden sonra insanoğlunun hâlâ zorlukları şiddet dışında başka bir yolla çözmeyi öğrenememiş olmasına inanamıyorum.
Vahşi bir hayvan gibi çığlık atmak istiyordum.
Ve bir şekilde bilgi sınırlarımızı sarsan bir keşifle karşılaştığımızda hayret içinde kalıveriyoruz.
Birincil prensip: Kimse başkaları ya da olaylar tarafından yıpratılmaya izin vermemeli.
Hayatta hiçbir şeyden korkulmaması gerekir. Anlamak yeterlidir.
Her şeyi fiziksel bir şiddet eşliğinde şiddetli bir şekilde hissediyorum.
İnsanlarla değil, meselelerle ilgilenmeliyiz.
Marie’ye aldığı ilk hediye çikolata ya da çiçek değildi. Fiziksel Fenomende Simetri üzerine: Elektrik Alanı ve Manyetik Alan Simetrisi adlı son makalesini imzalayarak verdiğinde Marie, ona adeta vurulmuştu.
Asırlarca süren gelişimden sonra insanoğlunun hâlâ zorlukları şiddet dışında başka bir yolla çözmeyi öğrenememiş olmasına inananamıyorum.
Herkesten daha ilerisini görebildiysem, devlerin omuzlarında durduğum içindir
Isaac Newton , 1675
Hiçlikten bir şey yaratmak gibiydi.
“Herkesten daha ilerisini görebildiysem, devlerin omuzlarında durduğum içindir.”
Marie’nin not defterleri de dahil olmak üzere dokunduğu her şey radyasyondan etkilendiği için yakın zamana kadar insanlar, onun özgün notlarına bakmadan önce tıbbi bir form imzalamak zorunda kalıyorlardı.
Zeki kadınlar çok nadir
Büyük bir keşif bilim insanının beyninde hazır beklemez. Bilimsel süreç, bir ”evreka ” anı olmaktan ziyade sürekli bir şekilde bilgi üstüne bilgi eklemeyi gerektirir.
”Ben.. Ben bile hiçliğe kaybolmayacağıma dair bir tür umut taşıyorum. ”
Asırlarca süren gelişimden sonra insanoğlunun hala zorlukları şiddet dışında başka bir yolla çözmeyi öğrenememiş olmasına inanamıyorum.
Her şeye rağmen bu işten alnımın akıyla çıktım
Herkesten daha ilerisini görebildiysem,
devlerin omuzlarında durduğum içindir
İSAAC NEWTON 1675
Madam Curie şöhretinin doruğundaydı. Ve Einstein’ın da belirttiği gibi, “Marie Curie, şöhretin bozmadığı tek şöhretliydi.” Marie de artık şöhretin nimetlerinin farkına varmıştı. Ona göre şöhret, “insanlığın çektiği acıları hafifletmek” için insancıl amaçlarına ulaşmasına yarayan bir araçtı.
Çevremde gördüğüm hayati önem taşıyan her şey, benim için kesinlikle macera ruhu taşır ve bu ruh asla yenilmez.
Hayatta hiçbir şeyden korkulmaması gerekir. Anlamak yeterlidir.
Büyük bir keşif, bilim insanının beyninde hazır beklemez Büyük keşifler, ısrarlı çalışmaların sonucunda elde edilen birikimlerin meyvesidir.
Ben bilimin muhteşem olduğunu düşünenlerden biriyim. Bir bilim insanı laboratuvarında sadece bir teknisyen değil, aynı zamanda doğal fenomenler karşısında masal diyarlarına gitmiş gibi etkilenen çocuklar gibidir.
Oysa Marie sayesinde atomun, içinde bir sürü gezegen barındıran bir evrene benzediği anlaşılmıştı.
“Hayat hiçbirimiz için kolay değil,” diye yazmıştı bir keresinde. “Ama ne olmuş? Azimli olmalı, her şey bir yana kendimize sonuna kadar güvenmeliyiz. Herhangi bir dalda yetenekli olduğumuza inanmalı, bu yeteneğimizi ne pahasına olursa olsun geliştirmeliyiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir