İçeriğe geç

İzahlı Kadın İlmihali Kitap Alıntıları – Asım Uysal

Asım Uysal kitaplarından İzahlı Kadın İlmihali kitap alıntıları sizlerle…

İzahlı Kadın İlmihali Kitap Alıntıları

&“&”

-Kadınların Hakkı:Hz. Peygamber: “Kadınların üzerinizde olan hakkı;onlara iyi yiyecek ve giyecek vermenizdir.”
Tövbe kökü ile istiğfar yaprağını karıştır… Kalp havanında tevhit tokmağı ile döv, insaf eleginden geçir, göz yaşı ile yoğur, aşk fırının da pişir. Akşam sabah bol miktarda ye… O zaman göreceksin senin hastalığından eser kalmaz.
Eğer sen müslüman olursan, işte ben o benim mehrim olsun, evlenelim, başka bir şey talep etmeyeceğim.
Evlenmek her şeyden önce karşılıklı sükûna dayanır.
İnsan yetiştirmekten, eğitmekten, ilk öğretmenlikten daha kutsal bir görev iş var mıdır?
“İbn-i Âbidin, sakal ve bıyığın kadında fıtrat olmadığını, bu sebeple (eğer çıkarsa) kesilmesinin (müstehab) olacağını beyan etmiştir! Bu kılları gidermenin en uygun yolu tıraş olmak değil, ağda, pudra veya benzeri tıbbî şeylerle yolmaktır.” (Kadın İlmihali, Mürşide Uysal, s. 370)
Kadın cazibesiyle, nezaketiyle, zarafeyle huzur kaynağıdır. Erkek hiçbir yerde bulamadığı huzuru obunla bulur, onda sükuna kavuşur. Onlarda huzura ve sükûna kavuşasınız diye yaratılmıştır." O da huzuru eşinde bulacaktır. "Çünkü mü’min kadınlarla mü’ min erkekler birbirlerinin velileridir.
İslâm’da kadın, ne kötü bir ruh ve şeytan, ne de erotizm ma’bududur. Kadın, kocasının arkadaşı, huzur kaynağı, destek ve evinin kraliçesidir.
Aile ocağı küçük bir devlettir. Bunun elbette bir reisi olacaktır.
İntihar girişimi kadınlarda daha fazladır, ama girişimin ölümle sonlanması erkeklerde belirgin şekilde daha yüksektir.
Kadınlar ve kızların değil erkeklerin bile okuyup öğrenmesi zaruri ve mecburi olan dinî meseleler, utanma bahanesiyle ihmâl edilemez.
İlim öğrenmek kadın ve erkek her Müslüman’a farzdır.
Bütün peygamberlerin getirdikleri ve tebliğ ettikleri dinler şu beş esas üzerine binâ edilmiştir. Bütün ilahî dinlerin ruhu bu beş esas üzerinedir:
1- Dini muhafaza,
2-Nefsi muhafaza,
3-Aklı muhafaza,
4-Nesli muhafaza,
5-Malı muhafaza,
Bütün peygamberler bu esasları korumayı gâye edinmişlerdir.
Kâinat , her satırında, her kelimesinde Allah’ın varlığı ve birliği okunan açık bir kitaptır.
Kur’ânı kerim de cenabı hakk üstlerindeki ğöğe bir kere bakmıyorlar mı, onu nasıl yaptık,nasıl donattık? Onda bir yarık, bir bozukluk , bir çatlak varmı? Yeri nasıl yaptık, nasıl döşek gibi uzattık ve ona ağır baskılar oturttuk ve her çeşitten bakımına doyum olmayan çiftler bitirdik"
(Kaf suresi 6-7 ayet)
Rasûlullah(s.a.v), her gece bir ailesinin yanında gecelediğinden ve o gecenin hakkı o hanıma ait olduğundan nafile ibâdet etmek için gecenin hak sahibi hanımı hz. Aişe’den izin istemiştir.
Göklerin ve yerin yaratılışında , gecenin ve gündüzün gidip-gelişinde elbette aklı selim sahipleri içiin ibret verici deliller vardır."
(Al-i imran, 190) bu ayetler hz. Aişe’nin yanında inmiştir.
İslâm tarihinde de âlime kadınlar çoktur. İmam Malik’den rivayette bulunan kadın:Abide el_Medeniyye’dir.

TASAVVUF SAHASINDA: Rabia el adeviyye en meşhurudur.

Evliya çelebi’ye göre: 17.asırda istanbul’daki 9 bin hafızdan üçte biri yani 3 bini kadın hafızdır.(seyehatname, c 1 s:524)

İslam Dini evliliği fıtri (yaratılışa uygun) kabul etmiş ve gerekli oldugunu belirtmekle kalmamış; kolaylaştırıcı tedbirlerde sunmuştur. Konuyla ilgili olarak şunlar söylenebilir: mehir miktarının fazla olmaması istenmiş; hatta Hz.peygamber (s.a.v) mehir olarak hiçbir şeyi bulunmayan kimselerin ezberlerindeki kur’an surelerini eşine öğretmesini mehir olarak kabul etmiştir. Buhari nikah, Tirmizi nikah
İslâm tarihinde ilk müslüman ve ilk namaz kılan hz.Hatice’dir.
İslamda kadın, insanlığın temel eğitimini öğreten ilk öğretmen, ilk eğitimcidir.
Çocuğun ilk eğitimcisi anne olduğundan, annenin çocuğa sosyolojik, psikolojik, ahlaki ve dini kültürünü öğretecek seviyede kültürlü olması, değilse kendisini bu konularda yetiştirmesi gerekir.
Çocuğun ilk eğitimcisi anne olduğundan, annenin çocuğa sosyolojik, psikolojik, ahlaki ve dini kültürünü öğretecek seviyede kültürlü olması, değilse kendisini bu konularda yetiştirmesi gerekir.
Demek ki; yaratılışta Allah’a kul olmakta, ibadette, duada, suç ve cezada, yani kullukta, hürmet ve saygınlıkta, kısaca insan oluşta kadınla erkek arasında hiçbir fark yoktur.
Çocuğun ilk eğitimcisi anne olduğundan, annenin çocuğa sosyolojik, psikolojik, ahlaki ve dini kültürünü öğretecek seviyede kültürlü olması, değilse kendisini bu konularda yetiştirmesi gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir