İçeriğe geç

Güneş Devletleri ve İmparatorlukları Kitap Alıntıları – Cyrano de Bergerac

Cyrano de Bergerac kitaplarından Güneş Devletleri ve İmparatorlukları kitap alıntıları sizlerle…

Güneş Devletleri ve İmparatorlukları Kitap Alıntıları

İnsan, diyorum, o kadar aptal ve o kadar boş ki, bizlerin sadece kendisi için yaratıldığına ikna olmuş; insan, son derece öngörülü ruhuyla, şekeri arsenikten ayırt etmeyi bilemez, güzel muhakemesinin maydanoz zannettiği baldıran otunu da yutuverir. Sadece duyguların ilişkisiyle akıl yürütüldüğünü savunan insan, bununla birlikte, bütün yaratıklar arasında, en zayıf, en yavaş ve en yanlış duygulara sahiptir. İnsan ki sonuçta doğa, onu her şeyden yaparken canavarlar gibi yaratmıştır ama ayrıca içinde bütün canavarlara hükmetme ve onları yok etme duygusunu dahil etmiştir.
Kalbim sebebini bilmediğim bir sıkıntı içinde bana bir felaket gelecekmiş gibi çarpıyordu.
Üstelik övündükleri şu güç aslında hayali bir haktır; onlar aksine köleliğe o kadar çok eğilimlidirler ki, hizmet etmekten geri kalmak korkusundan birbirlerine özgürlüklerini sanarlar. İşte böy­lece gençler ihtiyarların, fakirler zenginlerin, köylüler soyluların, prensler hükümdarların ve hükümdarlar da yarattıkları yasaların kölesidirler. Bununla birlikte bütün bu zavallı hizmetkârlar efen­disiz kalmaktan çok korktuklarından ve özgürlüğün kendilerine beklenmedik bir yerden geleceğini akıllarına takarak, her yerde, suda, havada, ateşte, toprak altında, her yerde kendilerine Tanrılar uydurdular.
Sadece duyguların ilişkisiyle akıl yürütücülüğünü savunan insan, bununla birlikte, bütün yaratıklar arasında, en zayıf, en yavaş ve en yanlış duygulara sahiptir. İnsan ki sonuçta doğa, onu her şeyden yapar­ken, canavarlar gibi yaratmıştır, ama ayrıca içine bütün canlılara hükmetme ve onları yok etme duyusunu dahil etmiştir.
Teşebbüsümün başarısına inatla karşı duran kaderin, başımı nasıl döndürmediğine şaştığım hain huysuzluklarıma katiyen al­dırmadım.
İnsan, diyorum, o kadar aptal ve o kadar boş ki, bizlerin sadece kendisi için yaratıldığına ikna olmuş sadece duyguların ilişkisiyle akıl yürütüldüğünü savunan insan, bununla birlikte, bütün yaratıklar arasında, en zayıf, en yavaş ve en yanlış duygulara sahiptir. İnsan ki sonuçta doğa, onu her şeyden yaparken canavarlar gibi yaratmıştır ama ayrıca içinde bütün canavarlara hükmetme ve onları yok etme duygusunu dahil etmiştir.
Bizler krallarımız olarak sadece en çok zayıf, en çok tatlı ve en çok barışcıl olanları seçiyoruz, üstelik onları altı ayda bir değiştiriyoruz.
Ve kral olarak en zayıf olanı eğer birisine en küçük bir hata yaparsa, hata yapılan kendisinden intikam alabilsin diye seçiyoruz.
Onları tatlı birilerinden seçmemizin sebebi, kimseden nefret etmemesi ve kimsenin de ondan nefret etmemesi içindir.
Ve sulh sever bir mizaçta olmasını istememiz de savaştan kaçınmak ve her türlü adaletsizlik yolunu kapatmak içindir.
Düşünüyor muydunuz yani, bu büyük kartalın bizim hükümdarımız olabileceğini?
Bu siz insanlara ait bir hayâl, çünkü sizler emir almak için kendinizi, vatandaşlarınızının en kocaman, en kuvvetli ve en gaddar olanlarına bıraktığınız için, her şeyi kendinize göre değerlendirerek, aptalca, kartalın bize emir vereceğini sandınız.
Sadece duygularının ilişkisiyle akıl yürütüldüğünü savunan insan, bütün yaratıklar arasında en zayıf, en yavaş ve en yanlış duygulara sahiptir.
Özgürlüğüm bazen boynumun üstünde, onu benden almak isteyen zorbaların nefeslerini hissediyordu.
“Aslında itiraf ederim ki, masumların cehenneme gitmediklerini bilmesem, lanetlendiğimi sanacaktım.”
Teşebbüsümün başarısına inatla karşı duran kaderin, başımı nasıl döndürmediğine şaştığım hain huysuzluklarıma katiyen al­dırmadım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir