İçeriğe geç

Genel Olarak Sosyal Sınıflar ve Partiler Kitap Alıntıları – Hikmet Kıvılcımlı

Hikmet Kıvılcımlı kitaplarından Genel Olarak Sosyal Sınıflar ve Partiler kitap alıntıları sizlerle…

Genel Olarak Sosyal Sınıflar ve Partiler Kitap Alıntıları

&“&”

Her toplumu yaşayan tarihcil kaçınılmazlığı içindeki bütün gerçekliği ile izlemelidir.
Kapitalizmin küçük çıkarlar anaforuna kapılmış bir ülkede insanlar günlük dalaverelerinden başka işe vakit bulamazlar. Bu ülkelerde işçi sınıfı azınlıktadır. Küçük mülk sahipleri yerlerde sürüngenliğe yakındır. Açlıktan ölürken gözü çöplükte kalan kuş beyinli horozlara benzerler. Bu şaşkın kalabalıkları, finans- kapital kendi sandıklarına oy davarları gibi ürkütmenin kolayını her zaman bulur.
Toplum içinde sosyal bölükler bulunmasa, onların çatışmaları olmazdı. Sosyal bölüklerin çatışmaları olmasa, onları baskı altında tutup kurulu düzeni korumak üzere, bir devletin doğmasına yer kalmazdı. Nitekim medeniyetten önce sınıfsız ilkel toplumda devlet yoktu. Sosyalizmin gelecek yüksek konağında da devlet olmayacaktır.
Modern finans- kapital nasıl tarihin çarklarını geri çevirmekte ve gericilik yapmakta eşsiz ise, tıpkı öyle, antika tefeci-bezirgan sınıfı da, insan kazançlarını inkar etmekte ve gericilik yapmakta emperyalizmden aşağı kalmıyordu.
Hiçbir kolektif aksiyonu ölüm dirim ölçüsünde benimsemeyen küçük burjuvalar, kendisini beğenmiş ukalalık illeti ile inmeli olurlar.
Politika kargaşalıklarının en büyük sebebi, sosyal tabakalarla sosyal sınıfları birbirine karıştırmaktan ve sosyal tabakaları da ayrıca birbiriyle karıştırmaktan ileri gelir.
Sosyalizm düşmanlığı insanlık düşmanlığıdır. Sosyalizmi bile bile istememek, kapitalizmin bugünkü durumuyla toplumda hayvanlığı sürdürmektir.
20. yüzyıl ile birlikte, Kapitalizmin yapısı tersine döndü. Bu tersine dönüşün konumuzla ilgili önemli olayları şunlar oldu:
Serbest Rekabetçi kapitalist sermaye, Tekelci Finans-Kapitale dönünce: Modern kapitalizmde görülen iki ayrı klasik üst EGEMEN SOSYAL SINIF yapı değişikliğine uğradı. Doğrudan doğruya Kapitalistler sınıfı ile Büyük Toprak ve Mülk Sahipleri Sınıfı bütün zümreleriyle ekonomi ve politika sahnesini doldurur olmaktan çıktılar. Her iki sınıftan katma ve karma elemanlar birbirleriyle
kaynaştılar. Böylece biricik FİNANS-KAPİTALİSTLER zümresi
doğdu ve bu zümre Kapitalizmde her şeye egemen oldu.
Devlet niçin vardır? Toplum içinde doğmuş sosyal parçalılıkları, bölükleri, kısımları (sosyal sınıf, tabaka ve zümreleri) birbirleri ile tepişirken, kurulmuş ve BELİRLİ DÜZEN’in dışına çıkartmamak üzere baskı altında tutmak için vardır.
Sosyalizm, 7 bin yıldır süregelen ve 6 bin 500 yıl, boyuna doğarak sonra batmış Medeniyetlerin örneğinden ders almıştır.
İnsanlar arasındaki HAYVANCA savaşı, insana yaraşır BİLİNCE çıkarmıştır. Sınıflar savaşını Medeniyet kazançlarına ve toplum yaşantısına en az zarar verecek biçimlerde İNSANCA DÖVÜŞE çevirmiştir. Sosyalizm, insan topluluğu içinde en son kalıntılarıyla HAYVANLIĞI kaldırmaktır. O bakımdan, Sosyalizm düşmanlığı insanlık düşmanlığıdır. Sosyalizmi bile bile istememek, kapitalizmin bu günkü durumuyla toplumda HAYVANLIĞI
sürdürmektir.
Modern toplumda İŞVEREN sınıflarının durumu: ÜST ve GÜDÜCÜ sınıf olmak; İŞÇİ sınıfının durumu: ALT ve GÜDÜLEN
sınıf olmaktır. Gene modern toplumda, İŞVEREN sınıfının çıkarı: Elinden geldiği kadar çok ARTI-DEĞER koparmak, yani SÖMÜRMEK; İŞÇİ sınıfının çıkarı ise: Elinden geldiği kadar az ARTI-DEĞER koparttırmak, yani SÖMÜRÜLMEMEKtir.
Çok partililik, kapitalizm kurdunun sevdiği dumanlı havaydı.
Bir sürü partinin yarattığı bulanık suda balık avlamak kapitalizm
için alışılmış bir zanaattı.
Devlet niçin vardır?
Toplum içinde doğmuş sosyal parçalılıkları, bölükleri, kısımları (sosyal sınıf, tabaka ve zümreleri): birbirleri ile tepişirken,
kurulmuş ve Belirli Düzen’in dışına çıkartmamak üzere baskı
altında tutmak için vardır.
Allah yerine
Emperyalizme tapmanın daha çıkarlı durumlar sağladığını her
günkü pratikleriyle anladılar.
Parlamentarizm bilindiği gibi Kapitalist sınıfı ile Büyük
Toprak ve Mülk Sahipleri Sınıfı arasında geçen pazarlık düzenidir. Bu düzende iki egemen sınıfın bütün zümreleri bir çeşit
Borsacılık yaparlar. Buna klasik adıyla Burjuva Demokrasisi
denir.
Çok partililik, kapitalizm kurdunun sevdiği dumanlı havaydı.
Bir sürü partinin yarattığı bulanık suda balık avlamak kapitalizm
için alışılmış bir zanaattı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir