Projemiz Hayat Derneği kitaplarından Geleceğe Dokunan Anneler kitap alıntıları sizlerle…
Geleceğe Dokunan Anneler Kitap Alıntıları
&“&”
“Çocukların kalplerini sevgiyle doldurmak… Anlamlı bir geleceği birlikte inşa etmek için bundan daha güzel bir hedef olur mu?”
“Bir çocuk hiçbir şey bilmeden ama her şeyi bilme isteği ve ilgisiyle; doğasında var olan bilme, anlama, öğrenme ilhamı kodlanmış bir donanımla dünyaya gelir.”
“Çocuğun yaşıtları ile ilişki kurmasına olanak sağlamamak ve gerçek dünyayla nasıl baş edebileceğini öğretmemek, bizim için bir duygusal ihmal çeşidi.”
“Yemedim yedirdim, içmedim içirdim” demek yeterli mi? Peki ya çocuğun duygusal ihtiyaçları? Bazı yaraların dışarıdan görünmemesi, yaranın var olmadığını ispatlamaz.
Yrd.Doç.Dr.Nuran GÜLER ve arkadaşlarının 143 aileyle yaptığı bir araştırmada , annelerin %93’ünün çocuklarını duygusal açıdan istismar/ihmal ettikleri tespit edilmiştir.Çocuklarını ihmal eden annelerin %81,1’inin çocuklarına onları sevdiklerini belli etmedikleri, %28,7’sinin ise onların isteklerini göz ardı ettikleri ortaya çıkmıştır.
Duygusal olarak güçlü erişkinler; kuvvetli ilişkileri olan, interaktif ve mutlu ailelerin temelidir. Toplum için rol model olacak aileler, duygusal olarak gelişmiş bir toplumun da yapı taşıdır.
Çocuk istismarı ve ihmalinin çocuk üzerinde yarattığı fiziksel etkiler geçici olabilir, ancak psikolojik ve davranışsal etkileri yaşam boyu sürebilir.
Çocuk oyunla yola çıkar; oyun onu büyütür, geliştirir. Bu sırada çocuk da boş durmaz; o da oyunu geliştirir ve zenginleştirir.
Çocuklara sınır koymak, onlara rehber olmak, onları hayata hazırlamak anne ve babanın görevidir. Bu görevi yerine getirmemek ise duygusal ihmaldir.
Duygusal ihmal de, istismar gibi, çocuğa uygulanan kötü davranış şekillerinden biridir.
“Çocuğun yaşıtları ile ilişki kurmasına olanak sağlamamak ve gerçek dünyayla nasıl baş edebileceğini öğretmemek, bizim için bir duygusal ihmal çeşidi.”