İçeriğe geç

Feynman’ın Kayıp Dersi Kitap Alıntıları – Richard P. Feynman

Richard P. Feynman kitaplarından Feynman’ın Kayıp Dersi kitap alıntıları sizlerle…

Feynman’ın Kayıp Dersi Kitap Alıntıları

Bir şeyler keşfetmek için geometrik yöntemler kullanmak kolay değildir , fakat keşif yapıldıktan sonra , onu bu yolla sergilemenin şıklığı gerçekten de olağanüstü olur.
Ben, evren kadar atomdan oluşan ve evrende bir atom kadar olanım.
Vicdanı çok temizdi çünkü onu hiç kullanmamıştı.
Newton’un çalışmalarının ilk anlatımlarından biliyoruz ki, dinamik üzerine olan aksiyomlarını, çeşitli biçimlerde deneylerle denemişti. Ancak sonradan onları üçe indirmiş ve onları “yasalar” olarak anmaya başlamıştı. Tüm dinamiği üç temel yasaya indirgeme eylemi,aşırı derecede önemliydi; çünkü Newton ve ardıllarının üç asırlık süre boyunca gösterdikleri gibi, bu yasalar sadece gezegenlerin hareketlerini izah etmek için değil, fiziksel dünyada neredeyse başka her olayı anlatmak için de kullanılabilir.
Newton şuna benzeyen bir şeyler söyler: Gezegenlerin eşit zamanlarda eşit alanlar süpürmesi gerçeğinden, Güneş’in bir gezegen üzerine uyguladığı kütleçekim kuvvetinin doğrudan Güneş’e yöneldiği sonucunu çıkarmak için ben yasalarımı kullandım. Ondan sonra, gezegenlerin yörünge periyotlarının Güneş’ten uzaklıklarının 3/2. kuvvetiyle orantılı olması gerçeğinden, kütleçekim kuvvetinin R-2 gibi azaldığı sonucuna varmak için de gene kendi yasalarımı kullandım. Nihayet, benim yasalarım , kütleçekim hakkındaki bu iki gerçek ile birlikte, eliptik yörüngeleri verir.
Feynman bana öyle izah et ki, 1/2 spinli parçacıkların neden Fermi-Dirac istatistiğine uyduğunu anlayabileyim. Dinleyici kitlesini şöyle bir tartarak “ bu konuda bir birinci sınıf dersi hazırlayacağım ” demişti. Fakat birkaç gün sonra geri gelip “Yapamayacağım. O konuyu birinci sınıf düzeyine indirgeyemiyorum. Aslında bu, onu iyice anlamadığımızı gösteriyor!” demişti.
bu, Fermat ilkesinin özel bir halidir (ışık, iki nokta arasında daima en çabuk yolu seçer) ve Feynman’ın Kuantum Elektro Dinamiğine yaklaşımıyla yakından ilgilidir; Feynman’ın bu yaklaşımı da KED olarak kısaltılır ve ona Nobel Ödülü’nü kazandırmıştır.
Copernicus ölüm döşeğine uzandığında, Gökteki Kürelerin Dolanımları Üzerine adlı kitabının ilk kopyaları kendisine gösterilmişti. Basımını bilerek, artık cezasını çekmeyeceği bir zamana dek geciktirmişti. Kitap, düşünülemeyecek bir şey öneriyordu: Evren’in merkezi Yer değil, Güneştir. Kitap, dolanma hareketleri hakkındaydı, gökyüzündeki gerçek dolanma hareketleri. Mecazi anlamda Bilimsel Devrim diye adlandırılagelmiş olan kuramı kapı dışarı ediyordu. Bugün, politik ve diğer ayaklanmaları devrimler olarak adlandırdığımızda, Kopernik’e saygı borcumuzu ödüyoruz; çünkü onun dolanma hareketleri hakkındaki kitabı ilk devrimi başlatmıştı.
“bir şeyler keşfetmek için geometrik yöntemler kullanmak kolay değildir,” diyordu Feynman, “fakat keşif yapıldıktan sonra, onu bu yolla sergilemenin şıklığı gerçekten de olağanüstü olur.”
NEWTON YASA 3 :
Her etkiye eşit bir karşı tepki vardır; ya da, iki cismin birbirleri üzerine karşılıklı etkileri daima eşittir ve karşı cisme doğru yönelmiştir.
NEWTON YASA 2 :
Hareketteki değişme, etki eden hareket sağlayıcı kuvvet ile orantılıdır; ve bu değişme kuvvetin etki ettiği düz çizgi doğrultusunda olur.
NEWTON YASA 1 :
Üzerine etki ettirilen kuvvetlerle durumunu değiştirmeye zorlanmadıkça, her cisim kendi durgun durumunu, ya da düz çizgi üzerindeki düzgün hareket durumunu sürdürür.
NEWTON YASA 3 :
Her etkiye eşit bir karşı tepki vardır; ya da, iki cismin birbirleri üzerine karşılıklı etkileri daima eşittir ve karşı cisme doğru yönelmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir