İçeriğe geç

Doğal Ebeveynlik Kitap Alıntıları – Martha Sears

Martha Sears kitaplarından Doğal Ebeveynlik kitap alıntıları sizlerle…

Doğal Ebeveynlik Kitap Alıntıları

Bir ebeveyn olarak gelişim göstermek demek, bebeğinizi tanımak, onun verdiği ipuçları karşısında duyarlı olmak, onun ihtiyaçlarını öngörebilmek ve bunları doğru bir şekilde karşılamak demektir. Gelişimin en üst noktası ise çocuğunuz ile yaşamaktan keyif almak ve ilişkinizi doyurucu kılmaktır. Bebek eğitimi bu amacın önünü keser. Çocuğunuzu okuyabilme becerisini kaybedersiniz (disiplin daha zor bir hale gelir), kendinize güveninizi kaybedersiniz ve kendinizi daha yetersiz ve dolayısıyla da daha tatminsiz hissedersiniz.
Bebeğiniz ona verebileceğiniz her şeyi tüketir. Eğer kendi ihtiyaçlarınızı karşılamaya son verirseniz, zamanla ne bebeğinize ne de kendinize verecek bir şeyiniz kalır.
çocuğumuza güvendigimiz sürece onlara öğretebileceğimiz kadar çok şeyi onlardan öğrenebileceğimizi de anlarız.
Disiplin, doğru teknikler uygulamaktan çok çocuğunuzla doğru bir ilişki kurmanızla ilgilidir.
Doğal ebeveynlik ile ilgili aşağıdaki gözlemlerde gerçeği bulacaksınız: (Bu tavsiyeleri psikolojik olarak tercüme ettik)

Bebeğiniz küçükken onu kucağınıza alın ki, büyüdüğünde daha kolay bırakabilesiniz.

Tercümesi: Erken yaşlardaki bağımlılık ileride bağımsızlaşmayı sağlar.

Bebeğiniz küçükken ona kulak verin ki büyüdüğünde o da sizi dinlesin.

Tercümesi: Güven iletişim kurulmasını sağlar.

Çocuğunuza zaman ayırmayı, ya onun hayatının başında ya da sonrasında tercih edebilirsiniz.

Tercümesi: Kolay bir bebek zor bir ergen haline gelebilir..

Her şeyin ötesinde kendinize karşı acımasız olmayın. Bebeğinizin tanıdığı tek annesiniz ve bebeğinizin ihtiyaç duyduğu tek anne de sizsiniz
Çocuklar ebeveynlerinin sorunlarla nasıl başa çıktıklarını izleyerek, ilişkiler konusunda beceri kazanırlar. İleride bir başkasına eş olacak birini yetiştirdiğinizi unutmayın. Kuşkusuz çocuklarınıza iyi bir model olmak istersiniz. Ebeveyn olduğunuza birbirinize eş olmaktan vazgeçmeyin..
Mükemmeliyetçilikten vazgeçin.
Doğal ebeveynliği benimseyen anneler kendilerine oldukça yüksek hedefler belirlerler. Çocuklarına iyi bir anne olmak ve her şeyi doğru yapmak isterler. Bu mümkün değildir, hiç kimsenin kendisi veya aile hayatı üzerinde bu tür bir kontrolü olamaz..
Eğer bu kadar önemli olmasaydı, bunu bu kadar sık tekrarlamazdık. Kendinize iyi bakmadığınız sürece, bebeğinize de iyi bir anne olamazsınız. Kendinize iyi bakmak sizin görevinizdir. Böylece bebeğinizin tüm ihtiyaçlarının karşılanacağından emin olabilirsiniz..
Çocuklarınıza küçük yaşlarından itibaren doğal bir evbeveyn olursanız, ne onlar ne de siz hayatınızı eksiklerinizi tamamlamakla geçirirsiniz. Çocuklarınız hem bugün hem de gelecekte, diğer insanlarla bağlanma konusunda kendilerini rahat hissedeceklerdir. Sağlıklı ilişkiler kurabilecekler ve ilişkilerini sürdürecek becerileri kazanacaklardır. Bu tür bir yatırım, sadece çocuklarınıza değil, onların arkadaşlarına, bir gün evlenecekleri insanlara ve gelecek nesillere de yarar sağlar.
Küçükken çocuğunuza ne kadar ilgi gösterirseniz, sonradan o kadar kazanç elde edersiniz. Başlarda çok çaba gösterirseniz, sonradan rahatlayabilir ve çabalarınızın sağladığı kazanımların keyfini sürebilirsiniz.
Doğal ebeveynliği tek kelimeyle tanımlasaydık, bu `duyarlılık` olurdu. Duyarlılık, bebeğinizi hissetmeniz (onun ihtiyaçlarını hissetmeniz) ve bu hislerinize güvenmeniz demektir. Duyarlılık, çocuğunuzu anlamanıza, onun davranışlarını ve tepkilerini ön görebilmenize ve ihtiyaçlarını doğru bir şekilde karşılamanıza yardımcı olur.

Bebek eğitimi yaklaşımını tek kelime ile tanımlasaydık bu, `duyarsızlık` olurdu. Bebek eğitimi yaklaşımı anne ile bebek arasında mesafe koyar ve sonuçta da anne duyarlılığını (bebeğinin ihtiyaçlarını içgüdüsel olarak hissetme becerisini) kaybeder. Duyarsızlık, karşılıklı güvensizliğe yol açar. Bebek ihtiyaçlarının karşılanması konusunda ona bakan kişileri olan güvenini kaybeder, anne de bebeğinin ihtiyaçlarını anlama ve karşılama konusunda kendine güvenini kaybeder.

Mükemmel ebeveyn diye bir şey yoktur ve bu kitap da kesinlikle mükemmel ebeveynler tarafından kaleme alınmamıştır. Sahip olduğunuz kaynaklarla elinizden gelenin en iyisini yapın. Çocuğunuzun sizden beklediği tek şey budur.
Bebeğin ağlaması kendi lisanıdır. Bir şeyler yanlış, lütfen düzelt! deme şeklidir.
Bebeklerin ağlaması, ihtiyaçlarının karşılanmasını isteyerek hayatta kalabilmelerine yardımcı olmak üzere yaratılmıştır Bebeğinizin ağlamasına hem kulaklarınızla hem de kalbinizle cevap verin.
Bebek hayatının birinci yılında, uyum sağlayabilmesine yardımcı olacak tanıdığı birilerine ihtiyaç duyar ve kendini iyi hissetmenin ne demek olduğunu öğrenir. Hayatının ikinci yılında düşünme becerisi gelişirken, ayrı kaldığında, kendini iyi hissettiren annesini veya bakıcısını zihninde hayal edebilir. Bebek ilk zamanlarda annesine ne kadar yakın olursa, ondan ayrı kalmaya hazır hale geldiğinde kendisini daha çok güvende hissedecektir. Bu güvenli zeminler birlikte, Annem geri gelecek düşüncesini giderek daha fazla idrak edebilmesi sayesinde, küçük bir çocuk annesinden ayrı kalmaya daha fazla tahammül edebilir.
Yeni çocuk sahibi olan ebeveynler şunu sorarlar: “Bebeği çok fazla kucağa almak, her ağladığında onunla ilgilenmek, her istediğinde meme vermek, hatta onunla birlikte uyumak bebeği şımartmaz mı?” Cevabımız kesinlikle hayır! Aslında hem deneyimler hem de araştırmalar bunun tam tersini göstermiştir. İhtiyaçları güvenli bir şekilde karşılanan bir çocuğun ağlamasına ve ebeveynlerinin ihtiyaçlarını karşılayıp karşılamayacaklarından endişelenmesine gerek kalmaz. Şımartma, aradan birkaç yıl geçtikten sonra, ebeveynlerin bazı sınırlar koymayı beceremeyip aşırı müsamaha göstermeleriyle bir mesele haline gelir.
çocuklarımıza güvendiğimiz sürece onlara öğretebileceğimiz kadar çok şeyi onlardan öğrenebileceğimizi de anlar .
Onlar bana her zaman daha iyi bir insan ve daha iyi bir baba olmayı öğretiyorlar ,çünkü onların yanındayım .
Sınır koymak doğal ebeveynliğin unsurlarından biridir ,çünkü çocukların temel ihtiyaçlarından birine ,yani sınırların ne olduğunu bilme ihtiyacına yöneliktir .
Eğer yaşanmakta olana başkaldırıyorsanız ve gençseniz, yaşadığınız her ne olursa olsun serüvendir.
Ebeveynler ,bebeklerin ilk ve en önemli öğretmenleri olduğundan ,tüm bu etkileşim sayesinde bebeğiniz daha zeki olur.
Bebeğin ilk öğretmenleri ebeveynleridir. Bebeğinize zenginleştirilmiş bir ortam sunabilmek için çok zengin olmanız veya yüksek tahsilli olmanız gerekmez . Sadece onun yanında olmanız ve onunla ilgilenmeniz yeterlidir .
Doğal ebevenliği tek kelime ile tanımlasaydık, bu duyarlılık olurdu. Duyarlılık bebeğinizi hissetmeni (onun ihtiyaçlarını hissetmeniz) ve bu hislerinize güvenmeniz demektir.
Doğal ebeveynlikte hayatta kalabilmek için şu tavsiyeyi aklınızdan çıkarmayın: Bebeğinizin en çok ihtiyaç duyduğu şey, mutlu ve iyi dinlenmiş bir annedir.
Bebeğinizi anlamadığınızı veya ne istediğini bilmediğinizi hissettiğinizde yapabileceğiniz en iyi şey bebeğinizle zaman geçirmektir.
Bir çocuğun zihinsel gelişiminde en önemli ve tek etken, bebeğin verdiği sinyallere annenin duyarlı olmasıdır.
Devletler, kontrollerine aldıkları muhalefet hareketlerini, ayaklanmaları ya da devrimleri, dışında kaldıklarından daha kolay engeller.
Zenginleştirilmiş bir bakım ortamı. Bebek gelişimiyle ilgili araştırmalara göre, bebeğin bakıldığı ortamda gelişimini en çok arttıran 4 faktör vardır:
1. Bebeğin verdiği ipuçlarına duyarlı olmak ve bunlara cevap vermek.
2. Bebeğin verdiği sözlü ipuçlarını pekiştirmek ve oyun esnasında daha sık sözlü iletişimde bulunmak.
3. Bebeğin mizacını kabullenmek ve buna uygun davranmak
4. Ebeveyn ike oluşturulan uyarıcı bir ortam, karar almayı ve problem çözmeyi teşvik eden oyunlar.
bir erkeğe en çok yakışan şey: 1.dava adamı olmak, 2.baba olmak şüphesiz
bir adamı baba olmak kadar olgunlaştıran başka bir şey yoktur.
ideal ebeveynlik iki kişilik bir iştir.
bir ailenin birbirine bağlanması hayatın zorlu taraflarını paylaşmaktan geçer.
Doğal ebeveynlik yaklaşımını benimseyen ebeveynler ve onların çocukları için disiplin ,aralarındaki ilişkiye bağlıdır,kurallara değil.
aile hayatı kazananın ve kaybedenin olduğu bir yarış değildir.amaç herkesin kazanmasıdır.
eğer kendinizle ilgili öğrendiklerinizi,hayatınıza farklı bir yönden bakmak için kullanırsanız,yeniden tükenmiş hâle gelmekten kaçınabilirsiniz.
çocuklar,ebeveynlerinin sorunlarla nasıl başa çıktığını izleyerek ilişkiler konusunda beceri kazanırlar.ileride bir başkasına eş olacak birini yetiştirdiğinizi unutmayın.
herhangi bir şey sizi rahatsız ediyorsa,bunu değiştirin!
Bebeklerin en çok mutlu ve dinlenmiş bir anneye ihtiyacı var.
Çocuk büyütmek, daha önce hiç gitmediğiniz bir yeri seyehat etmek gibidir.
çok şaşırtıcı ama gerçek: iyi beslenmek duygularınızı da dengede tutar.
çocuklarınızı,yaşadıkları dünyayı daha iyi bir hâle getirmeleri için yetiştiriyorsunuz,kendi küçük baloncukları içinde kalsınlar diye değil.
Doğal ebeveynlik, çocuk büyütme yaklaşımıdır ve çocuğa model davranış şekli sunar.
Doğal ebeveynlik, ne toleranslı ne de kontrollü ebeveynliktir. Çünkü doğal ebeveynlik;çocuğun davranışlarını yönlendirir, şekillendirir.
Doğal Ebeveynler için disiplin ilişkiye bağlıdır, kurallara değil.

Disiplin ise doğru teknikler uygulamaktan çok doğru bir ilişki kurmakla alakalıdır.

sorumlu bir insan olmanın kökeninde duyarlı olmak vardır.
araştırmacılar güvenli anne-bebek yakınlığının bebeğin IQ’nu doğrudan etkilediği sonucuna varmışlardır.bebeğin IQ’sunda ebeveynlerin eğitim seviyelerinin değil,bebeğe nasıl baktıklarının önemli olduğunu bulmuşlardır.
Oysa bebekler iletişim kurabilmek için ağlarlar.İhtiyaçlarını anlatmaya çabalarlar.Bebeğinizin ağlamasına sizin cevap vermeniz de bir iletişim şeklidir.
Ağlamak bebekler için mükemmel bir araçtır,bunun yanı sıra anneler için faydalı bir sinyaldir.
Hepimiz kendimizi bir bütün hissedebilmek için başka insanlara ihtiyaç duyarız.
‘ Bebeğimizin en çok mutlu ve dinlenmiş bir anneye ihtiyacı olduğunu sakın unutma’ . Sadece elinizden gelenin en iyisini yapmaya çalışın.
Ebeveynlik, emeklilik sigortasına yatırım yapmaya benzer. Küçükken çocuğunuza ne kadar ilgi gösterirseniz, sonradan o kadar kazanç elde edersiniz.
Sizin göreviniz kendi bebeğinizle ilgilenmektir; onu kitaplardaki bebeklere benzetmek değildir.
Anne dokunuşunun tedavi edici bir değeri vardır.
Eğer sizin bir ihtiyacınız olsa ve bu ihtiyaçsınız anlatabilmek için elinden geleni yapsanız ama kimse duymasa, ne hissedersiniz? SİNİRlenirsiniz. Kendinizi GÜÇSÜZ ve DEĞERSİZ hissedersiniz ihtiyaçlarınızın kimsenin umrunda olmadığını düşünürsünüz. Susturulmayan bir bebek güven duygusunu kaybeder. İLETİŞİM kurma becerisini ve ona bakan kişilere GÜVENini kaybeder..
Daha fazla insan temasını daha fazla teknoloji ye tercih edin. Bir bebek için en iyi oyuncak insandır ve daha zeki olmasını sağlayan şey eşyalar değil, ilişkilerdir.
Çevreden, kitaplardan, uzmanlardan, doktorlardan, bebeğime iyi bir anne olmak adına neler yapabilirimi okudukça kendi hislerimizden, hormonlarımızın verdiği ipuçlarından uzaklaştık. Bebeğimizin verdiği sinyallere ve içsesimize güvenmez olduk.
Tanrı, anneyi, bebeğinin bütün ihtiyaçlarını karşılayabileceği şekilde donatmıştır. Bir annenin hormonları ona Greenwich’teki rasathanenin bile öngöremeyeceği dakikliği sağlar.
Çocuk büyütmek, daha önce hiç gitmediğiniz bir yere seyahat etmek gibidir.
“Daha fazla insan temasını” “daha fazla teknolojiye” tercih edin.
Çocuklarınızı, yaşadıkları dünyayı daha iyi bir hale getirmeleri için yetiştiriyorsunuz, kendi küçük baloncukları içinde kalsınlar diye değil. “Gerçek dünya” sadece parçalarının toplamı kadar iyidir; bu parçalar da ebeveynler ve onların çocuklarıdır.
Bebeklerin daha zeki olmasını sağlayan şey eşyalar değil, ilişkilerdir.
Doğal ebeveynliği bebeğinizin verdiği sinyalleri okuyabilmeyi ve bunlara uygun şekilde cevap verebilmeyi öğrenmektir.
Her şeyin ötesinde doğal ebeveynlik, bebeğinizin bireysel ihtiyaçları karşısında zihninizi ve kalbinizi açık tutmak ve her ikiniz içinde işe yarayacak kararları alırken çocuğunuzla ilgili bilgilerin size yol göstermesi demektir.
Doğal ebeveynliği tek kelimeyle tanımlasaydık, bu duyarlılık olurdu. Duyarlılık bebeğinizi hissetmeniz ve bu hislerinize güvenmeniz demektir.
Geleneksel kültürlerde bebekler annelerinin yanı sıra teyzeleri ve anneanneleri tarafından da büyütülürler. Bebek, annesi dışında ona bakan diğer insanların yanında da kendini rahat hisseder ve anne de iletişim becerileri sınırlı olan bebekle eve tıkılıp kalmaktansa başka yetişkinlerle de birlikte olabilir.
Bir anne, bebeğinin ağlamasını ilk 6 aylık dönemde ne kadar çok göz ardı ederse, bebek ikinci 6 ayda o kadar çok ağlayacaktır.
Bebekler kontrolü ele geçirmek için değil, iletişim kurabilmek için ağlarlar.
Bebekler, yoğun bir hayat süren annelerin kollarında çok fazla şey öğrenirler.
Emzirme saatlerini planlamaktan kaçının. Saati değil, bebeğinizi takip edin.
Bağlanamamanın hüznü genellikle sezaryenle doğum yapan annelerde görülür Annenin bedeni ve beyni doğumdan sonra bebeğini kucağına almak üzere programlanmıştır.
bir çocuğun ileride güvenli bir bağımsızlık duygusu geliştirebilmesi için sağlıklı bir bağımlılık evresinden geçmesi gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir