İçeriğe geç

Çin Kitap Alıntıları – Henry Kissinger

Henry Kissinger kitaplarından Çin kitap alıntıları sizlerle…

Çin Kitap Alıntıları

Büyük İleri Atılım’ın üretim miktarı hedefleri o kadar abartılıydı ve buna karşı çıkmak ya da başaramamanın cezası öylesine korkutucuydu ki yerel kadrolar üretim miktarlarını değiştirip Pekin’e şişirilmiş miktarlar rapor ediyorlardı. Bu raporları gerçek olarak değerlendiren Pekin, ağır sanayi ve silah karşılığında Sovyetler Birliğine hububat ihraç etmeye devam etmekteydi. Felaketi pekiştiren şey, Mao’nun çelik hedefinin kotayı doldurmak amacıyla kullanılacak araç gerecin hurda olarak eritilmesini teşvik edecek derecede harfiyen yerine getirilmesi olmuştu. Oysa neticede doğanın ve ekonominin yasaları ortadan kaldırılamazdı ve Büyük İleri Atılım’ın bilançosu son derece ağır oldu. Çin 1959’dan 1962’ye kadar insanlık tarihinin en büyük kıtlığını yaşadı; yirmi milyonun üzerinde insan hayatını kaybetti.
“Küçük meselelerde sabırsızlık göstermek büyük planları mahveder.”
Orta Doğu’dan gelen petrole erişim ve (Taliban’ın devrilişinden sonra) Afganistan’daki maden kaynaklarındaki Çin yatırımlarını korumaya ilişkin kaygılarını sürdürmektedir. Bu çıkarların tam olarak korunmasıyla Çin, Amerika’nın Irak ve Afganistan’daki çabalarına karşı çıkmamıştır, hatta bu durumu, Amerika’nın Doğu Asya’daki askeri güçlerinin bölünmesi anlamını taşıdığından memnuniyetle bile karşılamış olabilirdi.
Çin ordusunun hedefinde, uzun zaman Çin’in ekonomik ve askeri desteğinden yararlanmış, yakın zamana dek müttefiki olmuş olan dost bir komünist ülke vardı. Amaç, Çin’in bakış açısından Asya’daki stratejik dengenin korunmasıydı. Dahası Çin, beş yıl önce Çinhindi’den çıkarılmasına yardımcı olduğu emperyalist güç ABD’nin istihbarat konusunda iş birliğini, moral desteğini ve diplomatik onayını sağlamış olarak bir harekat başlatmıştı.
Her büyük başarı gerçeklik kazanmadan önce bir hayaldir. Bu bakımdan, başarmak için bir işi üstlenmek gerekir, kaderine terk etmek değil.
Sosyalist bir piyasa ekonomisi sistemi kurarken, planlı bir ekonomiye bağlı olmaktan vazgeçerek, her alanda reformları teşvik ettik. Dünyadan kopuk ve kendi kendine yetmeyi vurgulayan bir devlet olmaktan dış dünyaya açılmaya ve uluslararası işbirliğini geliştirmeye yöneldik.
Birleşik Devletler ve Çin birbirlerine gereksinimleri olduğunu kavramışlardı, çünkü her ikisi de üzerinde egemenlik kurulamayacak kadar büyük, dönüştürülemeyecek kadar kendine özgü ve yalnızlaşmamak adına birbirleri için çok gerekliydiler.
Filozoflar görülerinden sorumludurlar. Devlet adamlarıysa düşüncelerini yaşatma becerileri ile yargılanırlar
Her büyük başarı gerçeklik kazanmadan önce bir hayaldir. Bu bakımdan, başarmak için bir işi üstlenmek gerekir, kaderine terk etmek değil.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir