İçeriğe geç

Bilim ve Anarşizm Kitap Alıntıları – Pyotr Kropotkin

Pyotr Kropotkin kitaplarından Bilim ve Anarşizm kitap alıntıları sizlerle…

Bilim ve Anarşizm Kitap Alıntıları

Bugüne kadar binde dokuz yüz doksan dokuz kişi hala doğal felaķetlerin bir kutsal varlık tarafından gunahkar insanlığı doğru yola çağırmak amacıyla gönderildiğine inanıyor.
Kilisenin görevi insanları entelektüel kölelikte tutmaktı; Devletin görevi ise onları yarı- aç bir şekilde ekonomik kölelikte tutmaktı.
Yeni bir put insanlık yaratmak zorunda kalmıştı.
Her insanın kendi vicdanı tarafından yönetilmesi.
Düşünce uyanıyordu.
Bilimin gelişiminin bundan sonraki aşamalarında nasıl bir yol izleyeceğini kestirmek elbette imkansızdır. Bilim adamları zenginlere ve hükümetlere bel bağladıkça onların güdümü altında kalmaya devam edeceklerdir ve bu da kuşkusuz bilmsel gelişmenin elini kolunu bağlayacaktır.
Dünyada hâlâ kavrayamadığımız, bizim için karanlık ve anlaşılmaz olan pek çok şey vardır. Ve bu türlü açıklanamayan boşluklar dolduruldukça yerlerinde yenileri açılacaktır.
Çünkü onlar yoksulluğun doğanın bir kanunu olduğunu kanıtlamaya çalışıyorlar.
Kilisenin görevi insanları entelektüel kölelikte tutmaktı. Devletin görevi ise onları yarı aç bir şekilde ekonomik kölelikte tutmaktı.
1793 yılında İngiltere’de Godwin, muazzam eseri Siyasi Adalet Üzerine Bir İnceleme de devletsiz bir sosyalizm teorisini, yani Anarşizm’i ilk ortaya atan kişi olmuş.
Dünyanın Sistemi nde hiçbir matematiksel denklem bulunmamasına ve akıl sahibi her okuyucunun anlayabileceği yalınlıkta kaleme alınmış olmasına rağmen matematikçiler, eserdeki her bir fikri tastamam bir matematiksel denklem olarak ifade edebimişlerdir. Laplace işte böylesi bir titizlikle akıl yürütmüş ve böylesi berrak bir şekilde açıklamıştır.
Genel anlamıyla Sosyalizm için söylenebileceği gibi, Anarşizm de halkın arasından doğmuştur ve ancak halka ait kaldığı müddetçe hayatla ve yaratma gücüyle dolu kalmaya devam edecektir.
Laplace’ın ”Dünya’nın Sistemi ”nde Tanrı’dan hiç bahsetmemiş olduğunu söylemesi üzerine Napoleon’a ”O hipoteze hiç ihtiyacım olmadı. ” diye cevap verdiği anlatılır.
Dünyada hâlâ kavrayamadığımız, bizim için karanlık ve anlaşılmaz olan pek çok şey vardır. Ve bu türlü açıklanamayan boşluklar dolduruldukça yerlerinde yenileri açılacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir