İçeriğe geç

Beynimiz Nasıl Çalışır? Kitap Alıntıları – Kolektif

Kolektif kitaplarından Beynimiz Nasıl Çalışır? kitap alıntıları sizlerle…

Beynimiz Nasıl Çalışır? Kitap Alıntıları

Gelelim Paris’in kargaşasına, âşık olmaya ve kahve ve sigarayla kafa bulmaya. “Asetilkolin” nörotransmitteri beynimizin belirli kısımlarını faaliyete geçirerek dikkatimizi odaklamamıza yardımcı olur ve nikotin maddesi bu nörotransmitterin işlevini taklit eder. Aynı zamanda, çeşitli engelleyici nörotransmitterler beynin diğer kısımlarının faaliyete geçerek partiye katılmalarını engeller. Ancak kahve içtiğimizde, bu gibi keyif kaçıran nörotransmitterlerin faaliyete geçmediği ve beynimizin her yere ve her şeye karşı uyanık kaldığı düşünülür.

Sigara ve kahveyi beraber içtiğimizde, beynimizi etrafımızdaki her şeye şaşkın bir şekilde ve ayrım yapmadan dikkat ettiği bir duruma sokarız. Gopnik’e göre âşık olmak ve seyahat ederek yeni yerler görmek de benzer bir etki yaratır.

Einstein’ın 1955 senesinde gerçekleştirilen otopsisinde, beyni bazı insanların beklentilerini karşılamayarak hayal kırıklığı yarattı. Yapılan otopsi sonucunda Einstein’ın beyninin sıradan bir insanın beyninden biraz daha ufak olduğu ortaya çıktı. Gerçekten de sonradan yapılan çalışmalar beyin ebatlarıyla zekâ arasında herhangi bir bağlantı olmadığını ortaya koymuştur. Görünüşe bakılırsa önemli olan beynin miktarı değil kalitesidir.
Beyindeki tüm sinir liflerini uzatıp uç uca eklerseniz, dünyanın etrafını dört sefer dönecek kadar uzun bir hat oluşur.
Beyin, birbirlerine “korpus kallozum” adı verilen ve yaklaşık bir milyon aksondan oluşan bir sinir yolu ile bağlı olan iki yarımküreden oluşur. Bu köprünün kesilmesi —bazı vakalarda epilepsi nöbetlerinin azaltılması için uygulanan bir yöntem— “benlik” duygusunun ikiye bölünmesine yol açabilir. Bu durumda vücut, birbirinden bağımsız bir şekilde düşünen iki farklı beyin tarafından kontrol ediliyormuş gibi davranır. Bu ameliyatı olan sigara tiryakilerinden biri, sağ elini uzatıp bir sigara aldığında sol elinin sigarayı kapıp attığını bildirmiştir!
Çok fazla okuyan ve beynini çok az kullanan bir adam, basit düşüncelerin tembel alışkanlıklarından kurtulamaz.

[Albert Einstein]

Çok fazla okuyan ve beynini çok az kullanan bir insan, basit düşüncelerin tembel alışkanlıklarından kurtulamaz.
Albert Einstein
Beyindeki tüm sinir liflerini uzatıp uç uca eklerseniz, dünyanın etrafını dört sefer dönecek kadar uzun bir hat oluşur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir