İçeriğe geç

Nietzsche Bu İşe Ne Derdi? Kitap Alıntıları – Marcus Weeks

Marcus Weeks kitaplarından Nietzsche Bu İşe Ne Derdi? kitap alıntıları sizlerle…

Nietzsche Bu İşe Ne Derdi? Kitap Alıntıları

Akıl tutkuların ancak kölesidir ve öyle de olmalıdır; onlara uyup hizmet etmek dışında bir işlevi olduğu iddiasında asla bulunamaz.
Söylediklerinize katılmayabilirim, ama bunu söyleme hakkınızı sonuna kadar savunurum.
Daha da fenası, diye eklerdi Nietzsche, dinin bize dayattığı ahlak anlayışının kaynağı tanrı değil, dini liderlerdir. Sizin gibi sıradan insanlar otursun oturduğu yerde diye yapılır bu. Size yumuşak başlılığın, pasifliğin ve hatta fakirliğin olumlu özellikler olduğunu söylemek, toplumda lider konumundakilerin itaatkâr halkı kontrol altında tutmaya devam etmelerini sağlar.
Öğle yemeğine ne zaman yemek gerektiği sorulduğunda, şöyle dedi: “ Zenginsen, istediğin zaman; fakirsen, yiyebildiğin zaman.”
Sorgulanmayan hayat yaşamaya değmez.
İnsanın üstünlüğüyle ilgili ileri sürülebilecek hiçbir argüman şu sağlam gerçeği sarsamaz: Hayvanlar acı çekmekte bizimle eşittir.
Hayvanlar düşünür mü, konuşur mu soruları önemsizdir. Önemli olan acı çekip çekmedikleridir.
O kararı şimdi almazsanız, sonsuza kadar başkalarının gündemiyle tanımlandığınızla kalacaksınız.
“Kadın doğulmaz, kadın olunur.”
• Simon de Beauvair
Friedrich Nietzsche “Böyle Söyledi Zedüşt”te kadının erkeğin “oyun arkadaşı”, yerinin de ya yatak odası ya da mutfak olduğunu söyleyerek kadınlara yönelik genel felsefi tutumunu özetlemişti.
Politikacıya saati sorun, size saat endüstrisinin sorunlarını anlatsın. Hatta rakibinin saatinin hep geri kaldığını bile iddia edebilir.
“Filozoflar kral olana veya bu dünyanın kralları ve prensleri felsefenin ruhunu, gücünü taşımaya başlayana dek… şehirler rahat bir nefes alamayacak.”
• Platon
“Dünya açık ve net olsaydı, sanat diye bir şey olmazdı.”
• Albert Camus
“Sanatın amacı şeylerin dış görünümünü değil, içsel anlamını ve önemini temsil etmektir.”
• Aristoteles
“Tatmin olmuş bir domuz olmaktansa tatminsiz bir insan olmak, tatmin olmuş bir ahmaktansa tatminsiz Sokrates olmak yeğdir. Eğer ahmak veya domuz bunun aksini düşünürse, sebebi meseleyi yalnızca kendi taraflarından görmeleridir.”
• John Stuart Mill
“Sorgulanmamış hayat, yaşamaya değmez.”
• Sokrates
“Aşırılığın anası keyif değil keyifsizliktir.”
• Friedrich Nietzsche
Devletler, kontrollerine aldıkları muhalefet hareketlerini, ayaklanmaları ya da devrimleri, dışında kaldıklarından daha kolay engeller.
“Ahlaki mükemmelik ancak alışkanlığın sonucu olabilir. Adil davranarak adil, ılımlı davranarak mutedil, cesur işler yaparak cesur oluruz.”
• Aristoteles
“Bizi insan yapan ve diğer hayvanlardan ayıran tek şey akıl olduğundan, aklın herkeste ve tamlıkla bulunduğuna inanmayı tercih ediyorum.”
• Rene Descartes
Eğer yaşanmakta olana başkaldırıyorsanız ve gençseniz, yaşadığınız her ne olursa olsun serüvendir.
“Avrupa’nın en kadim filozoflarından Pythagoras, ilim edinmek için Batı’daki milletler arasında dolaştıktan ve âdetlerini öğrenmek için din adamları ve hâkimleriyle konuştuktan sonra öğrencilerine, her insanın her insanla hatta en aptal hayvanlarla bile arkadaş olması gerektiğini öğretmişti.”
• Sir Isaac Newton
“Hayvanlar düşünür mü, konuşur mu soruları önemsizdir. Önemli olan acı çekip çekmedikleridir.”
• Jeremy Bentham
“Varlık özden önce gelir derken neyi kastediyoruz? İnsanın önce var olduğunu, kendisiyle karşılaştığını, dünyada kendine yer edindiğini ve ardından kendisini tanımladığını kastediyoruz.”
• Jean-Paul Sartre
“Zihin, dünyaya dair deneyimlerimizle içimize aldıklarımızı anlamlandırmaktır,” der Locke. Yani bir şeye baktığımızda, aslında kendimiz dışındaki dünya hakkında bilgi topluyoruzdur; zihnimiz bunu, görme olarak deneyimler. Bizi çevremizdeki dünyaya karşı bilinçli hale getiren, tüm bu deneyimlerin genel toplamıdır.
“Her şey akar, hiçbir şey sabit kalmaz… aynı nehire iki kere giremezsiniz.”
• Heraklitos
“Hata, hakikate, kafa karışıklığından daha çabuk ulaştırır.”
• Francis Bacon
“İsmine layık tek özgürlük biçimi, kendimizce kendi iyiliğimiz peşinde koşmaktır; elbette başkalarını kendi iyiliklerinden yoksun bırakmadan ve onların bu iyiye ulaşma çabalarına engel olmadan.”
• John Stuart Mill
Sahip olduğumuz para, özgürlük için bir araçtır; sahip olmadığımız ve olmaya çabaladığımız paraysa köleliğin aracı.”
• Jean-Jacques Rousseau
“Kendine davranılmasını istediğin gibi davranmak ve komşunu kendini sever gibi sevmek, faydacı ahlakın mükemmel idealidir.”

John Stuart Mill

Sadece karnınızı doyurmanız hayatınıza anlam kazandırmayacaktır, özellikle de işiniz ağır ve sıkıcıysa; ama bir şeyler üretmek, yeni şeyler yaratmak ve hayallerinizin peşinden gitmek, kazandıracaktır. Öyleyse bilinmeyene bir adım atmaya cüret edin, risk alarak yaşayın. Kendinize meydan okuyun, biraz zorlayın kendinizi ve risk almanın tatlı heyecanını yaşayın. O kararı şimdi almazsanız, sonsuza kadar başkalarının gündemiyle tanımlandığınızla kalacaksınız.
“Müziğin etkisinin, bütün diğer sanatlara kıyasla bu denli güçlü ve nüfuz edici olmasının sebebi, diğer sanatların gölgelerden bahsederken müziğin özden bahsetmesidir.”
• Arthur Schopenhauer
“Müziksiz bir hayat, hata olurdu.”
• Friedrich Nietzsche
“Hayat daimi bir ölme sürecidir.”
• Arthur Schopenhauer
“Güzelliğin belli başlı formları düzen, simetri ve kesinliktir; matematik bilimi bunları bir dereceye kadar ispat edebilir.”
• Aristoteles
“Kendine davranılmasını istediğin gibi davranmak ve komşunu kendini sever gibi sevmek, faydacı ahlakın mükemmel idealidir.”
• John Stuart Mill
“İster ilkede ister pratikte, ister işler yolunda ister kötü giderken olsun, en nadide insan meziyeti tutarlılıktır.”
• Jeremy Bentham
“Gerçekten hakikati arayan biri olmak için hayatınızda bir defa olsun her şeyden, elinizden geldiğince şüphe etmelisiniz.”
– Rene Descartes
“En kat’i şekilde inandığımız şeyler en az bildiklerimizdir.”
• Michel de Montaigne
Bütün mesele, bildiğiniz şeyler ile bildiğinizi düşündüğünüz şeyler arasındaki farka gelip dayanıyor. Bu yüzden sizin için en iyi tercih Sokrates olacaktır; zira kendisi, bizzat Delphoi Tapınağı tarafından en bilge kişi ilan edilmişti. Çünkü hiçbir şey bilmiyordu. Ama daha da önemlisi hiçbir şey bilmediğini bilmekteydi.
“Beni öldürmeyen şey güçlü kılar.”
– Friedrich Nietzsche
Immanuel Kant: “Her zaman ve sadece, eylemin düsturunun evrensel bir yasa haline gelmesini isteyebileceğin şekilde davran.” Yani bir şeyin, diyelim ki yalan söylemenin genel olarak yanlış olduğunu düşünüyorsan, o şey istisnasız, her durumda ve her zaman yanlıştır.
“Adalet herkese hakkı olanı verir.”
–Cicero
“Vicdanın sızlaması, karakterinizin yapılacak iş için uygun olmadığına işarettir.”
–Nietzsche
“En kat’i şekilde inandığımız şeyler en az bildiklerimizdir.”
–Montaigne
“Beni öldürmeyen şey güçlü kılar.”
–Friedrich Nietzsche
Elinizde olmayan şeyleri değiştirmeye çalıştıkça daha üzgün ve mutsuz olmanız kaçınılmazdır.
“Hekimin yardımını istiyorsan, yaranı açmalısın.”
–Boethius
Kendine davranılmasını istediğin gibi davranmak ve komşunu kendini sever gibi sevmek, faydacı ahlakın mükemmel idealidir.
John Stuart Mill
hayat daimi bir ölme sürecidir.

SCHOPENHAUER

bütün eylemlerinde iyilik peşinde koşan birinin mahvı kesindir, çünkü dünyada iyi olmayan çok sayıda insan vardır.

MACHİAVELLİ

gerçek, şeylerin yanıltıcı bir taklididir.
gerek kendi şahsında gerek başkasının şahsında insanlığa, sadece bir araç gibi değil aynı zamanda bir amaç gibi muamele edecek şekilde davran.

KANT

gerçekten hakikatı arayan biri olmak için hayatınızda bir defa olsun her şeyden , elinizden geldiğince şüphe etmelisiniz.

DESCARTES

“Gerçekten hakikati arayan biri olmak için hayatınızda bir defa olsun her şeyden, elinizden geldiğince şüphe etmelisiniz.”
Rene Descartes
Dinin bize dayattığı ahlak anlayışının kaynağı Tanrı değil, dini liderlerdir. Size yumuşak başlılığın, pasifliğin ve hatta fakirliğin olumlu özellikler olduğunu söylemek, toplumda lider konumdakilerin itaatkar halkı kontrol altında tutmaya devam etmelerini sağlar.
Kanıtlar hakkında en ufak şüpheniz kalmayana kadar hiçbir şeye inanmayın.
Descartes
Hata, hakikate, kafa karışıklığından daha çabuk ulaştırır.
Francis Bacon
En kat’i şekilde inandığımız şeyler en az bildiklerimizdir.
Montaigne
Uzun zamandır erkekler sahip oldukları gücü kadınlar üzerinde kullanmaktadırlar; bazen onları zorla evde tutup ev işi yaptırarak bazen de evin dışında bir hayat kurmalarına engel olup bunu kültürel norm gibi göstermek gibi daha zımni yollarla.
Dindar, dindar olduğu için mi sever onu tanrılar, yoksa tanrılar onu seviyor diye mi dindardır insan?
Doğru tavırla yaklaşacak olursak acı çektiğimiz her dönem bizi daha da güçlülendirmeye yarar, böylece sürdürmek istediğimiz hayatı yaşamaya daha muktedir oluruz
Yapmaya can attıklarımız, eğer buna değecek şeylerse, başarısızlık riskini barındırır ve yol açtığı acılar başarılarımızı daha da çok taktir etmemizi sağlar.
Sanatın amacı şeylerin dış görünümü değil, içsel anlam ve önemini temsil etmektir.
Dünya açık ve net olsaydı, sanat diye bir şey olmazdı.
Kişinin gerçekten sahip olduğu tek şey, erdemidir. Talihin oyunları erdeme işlemez.
Tanrı, olacak her şeyi önceden ayarlamış, ancak aynı zamanda hikmeti gereği bize özgür irade vermiştir.
Üstün insan içinde bulunduğu durumun getirdiklerini yapar, bunun ötesine geçmeği istemez.
Rızkımızı kasabın, biracının iyi yürekliliğine değil, kendi çıkarlarını gözetmelerine borçluyuz.
Ortada adalet ve adaletsizlik olduğunu fark ederiz, ama adaletin kendisinin ne olduğunu söyleyemeyiz. Her ne kadar eşitlik adaletin bir formu olsa da, adalet her zaman eşitlikle aynı şey değildir.
Adalet herkese hakkı olanı verir.
Kendine davranılmasını istediğin gibi davranmak ve komşunu kendini sever gibi sevmek, faydacı ahlakın mükemmel idealidir
Bildiğimiz gibi, bilinen bilgiler vardır; bildiğimizi bildiğimiz şeyler. Aynı zamanda bilinen bilinmeyenler vardır, yani ortada bilmediğimiz bir şeyler olduğunu biliriz. Ama bir de bilinmeyen bilinmeyenler vardır, bilmediğimizi bilmediklerimiz.
Gerçekten hakikati arayan biri olmak için hayatınızda bir defa olsun her şeyden, elinizden geldiğince şüphe etmelisiniz
Olgular ( gerçekler) oldukları gibidir ve değişmezler. Hakikat ise yeni olgular keşfettikce değişebilir.
Hekimin yardımını istiyorsan, yaranı açmalısın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir