İçeriğe geç

Hasbihal 1 Kitap Alıntıları – Seyyid Ahmet Arvasi

Seyyid Ahmet Arvasi kitaplarından Hasbihal 1 kitap alıntıları sizlerle…

Hasbihal 1 Kitap Alıntıları

Eşya, müthiş bir hafızaya sahiptir. Elinizdeki kağıdı, şöyle bir buruşturun, sonra düzeltmeye kalkın. Hayrete şayan bir direnişle karşılaşacaksınız. Bütün çırpınışlarınıza rağmen, kağıt parçası, maıuz kaldığı bu muamelenin izlerini ısrarla korumaya çalışacaktır.

Öte yandan havadaki ses dalgaları, sözlerimizi tam bir sadakatle bir diğerine aktararak muhatabımıza ulaştırır. Radyo dalgalan da öyle Yine bir televizyon vericisinin atmosfere tevdi ettiği resimlere ve renklere ait elektro-manyetik dalgalar, bütün ekranlara nasıl sadakatle ulaştırılmaktadır. Bunun gibi, bir teyp bandı sesleri, bir fotoğraf makinesi objelerin imajlarını ne kadar da hassas bir biçimde tespit eder.

Bir bilgisayar, bir hesap makinesi kendine emanet edilen bilgi ve verileri ne kadar kusursuz tekrarlar, insan beyni bu kadar mükemmel yaratılmış olmakla birlikte, eşyanın hafızası karşısında yetersiz kalmaktadır.

Görünen odur ki, eşya dünyası şuursuzdur ve fakat korkunç bir mekanik hafızaya sahiptir. Çünkü, onun yaradılış maksadı budur. O, kendine tevdi edilen bütün mesajları beşer idrakine dosdoğru ulaştırmakla vazifelidir. Sanki, kainatımızı dolduran her obje, olayları hıfzetmek ve günü gelince bunu sadakatle tekrarlamak için çalışmaktadır. Sanki eşya, belli bir şoka maruz kalınca, kendindeki bütün sırları ifşa etmeğe hazırlanmaktadır.

Bundan yıllar önce, basında, bu konuda enteresan tartışmalar olmuştu. O zamanki gazetelerin yazdığına göre, 1945 yılında Hiroşima ve N agazaki’ye atılan atom bombasından sonra, uzun bir süre, dağlardan, taşlardan ve göklerden, asırlar önce yaşayan insanların sesleri, konuşmaları ve feryatları işitilir olmuştu. Yani, atom şoku , adeta, eşyadaki hafızayı harekete geçirmiş, eşya alemi, bir teyp bandı gibi deşifre olmaya başlamıştı.

Türk-İslam kültür ve medeniyetinin yeniden doğuşu (rönesansı) olacaktır. İslam’dan zerre taviz vermeden yepyeni kadrolar ve müesseseler ile zamanımızın bütün meseleleri, vahyin, Peygamber tebliğlerinin ve sünnet yoluna bağlı büyük müçtehitlerin açıklamalarının ışığında, yeniden bir tahlile ve tertibe tabi tutulabilir.
Dillerinizin ve
renklerinizin birbirine uymaması da O’nun âyetlerindendir.

(Rûm / 22)

Oysa, en son araştırmalar ve incelemeler göstermiştir ki bir tür,
şu veya bu sebeplerle farklı ırklara bölünebilmekte ve fakat başka
bir türe dönüşememektedir. Çünkü, buna, ‘Veraset kanunları
engeldir. Bir türe mensup fertler, öteki türden fertlerle kendiliklerinden çiftleşemezler; çiftleşseler bile döl meydana getiremezler; döl meydana getirseler bile bu döl, yaşama gücünden mahrumdur;
döller yaşasalar bile kendi aralarında üreyemezler, kısırdırlar.
Türlerin vasıflarının sabitliğini sağlayan bu mekanizmadır .

(Bkz.
a.g. Makale – s. 108)

Göklerin ve yerin ve bunların içinde yayıp ürettiği bütün canlıların yaradılışı O’nun âyetlerindendir .

(eş- Şuara / 29)

Allah’ın sizi yaratmasında ve
yeryüzüne yayıp ürettiği her bir canlıda, sağlam bilgi edinecek bir
zümre için, âyetler vardır.

(eI-Casiye/4)

Kaldı ki Allah’a ulaşmayan ilim, neye ulaşabilir ki?
Asla unutmamak gerekir ki Kur’ân-ı Kerim’in muhatabı insandır
ve âyetler, onun idrâk ölçülerine göre inzal olunmuşlardır.
Göklerin ve yerin ve bunların içinde yayıp ürettiği bütün canlıların yaradılışı O’nun âyetlerindendir .

(eş- Şuara / 29)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir