İçeriğe geç

Türk Terbiyesi Kitap Alıntıları – Ziya Gökalp

Ziya Gökalp kitaplarından Türk Terbiyesi kitap alıntıları sizlerle…

Türk Terbiyesi Kitap Alıntıları

“Büyük devlet adamı, toplumdaki fikirlerin ahengini bozan binlerce gürültü, fikir ve sistemlerin çatışmaları, partilerin anlaşmazlıkları arasından milletin gerçek sesini seçerek onun emrinde çalışır ve halkın isteklerini yerine getirir.”
“ İnsan tabii halde yaşarken iyi idi, toplum ve medeniyet onun ahlakını bozdu.”
Okumanın hem eğitici, hem de öğretici yönleri vardır. Bu iki yönlülük, milli uyumu sağladığı gibi çağdaş uyum ihtiyacını da sağlar.
İslâm terbiye ve eğitimi, temel olarak Türk ve çağdaş terbiye ve eğitimlerini kabul etmekle birlikte, vermeye çalışacak ve aynı zamanda gerçek İslâm ilke ve geleneklerini hem başlangıçta Arap halkından kalan, hem de daha sonra diğer milletlerden ödünç gibi alınan âdet ve bid’atlardan ayırarak yüceltecektir.
Bir ülkede öğretmenlere gerekilen değer verilmezse, bilim de değerli olmaz.
Alman öğretim üyeleri, Avrupa’da Üniversitelerin üç temele dayandığını söylerler:
1. İlim, ilim içindir.
2. Öğretim hürdür
3. Eğitim özgürdür.
Öğrenci ancak ilim aşkına sahip öğretmenlerden yararlanabilir.
Bilim ancak gerçek âşığı olan samimi bilginler tarafından yapılabilir.
Liselerde edebiyat öğretiminin amacı, öğrenciye edebiyat terbiyesi vermek, onlarda milli zevkleri uyandırmak, milli açıdan güzel söz söyleme ve yazma yeteneği kazandırmak olmalıdır. Birçok gereksiz isimleri ezberlemekle edebiyat eğitimi yapılmış olamaz.
Okumanın hem eğitici, hem de öğretici yönleri vardır. Bu iki yönlülük, milli uyumu sağladığı gibi çağdaş uyum ihtiyacını da sağlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir