İçeriğe geç

Amerika’ya Meydan Okurken Kitap Alıntıları – Malcolm X

Malcolm X kitaplarından Amerika’ya Meydan Okurken kitap alıntıları sizlerle…

Amerika’ya Meydan Okurken Kitap Alıntıları

Hayatımın erken dönemlerinde öğrendim ki eğer bir şeyi istiyorsan, biraz gürültü yapsan iyi olur.
Beni, insanlara tenlerinin rengi ile bakmaktan alıkoyan şey Müslüman olmak.
Eğer uğrunda ölmeye hazır değilseniz, “özgürlük kelimesini lūgatınızdan çıkarın.
Gelecek, bugünden onun için hazırlananlara aittir.
Özgürlük için savaşmak için erkek olmanıza gerek yok. Tek yapmanız gereken aklı başında bir insan olmanızdır.
“Bütün uyuyanları uyandırmaya bir tek uyanık yeter.”
Kimsenin dostlarımı benim adıma seçmesine izin vermem. Siz de kimseye bu fırsatı tanımamalısınız.
Japonya’yı, Hiroşima’yı bombaladıkları zaman da aynısını yaptılar. Kongoluların üzerlerine bomba yağdırırken düşünmediler bile. Şimdi siz kalkmışsınız, birkaç beyaz rehine ölmüş diye üzülüyorsunuz, kafayı mı yediniz siz? Tüm maharetleriyle basını kullanıp bir imaj yaratıyorlar ve kitlesel katliamları, acımasız cinayetleri insani bir projeymiş gibi gösteriyorlar. Binlerce siyah insan, öldürülüyorken, kesilip biçiliyorken en ufak bir şey hissetmiyorsunuz, çünkü maktulü katil, katili de maktul gibi göstermişler size. Hepimizin öfkelenmesi gerek, öfkelenip hareket geçmemiz gerek, fakat zeki bir şekilde.
Kongo. Şu anda Kongo’da savunmasız köyler bombalanıyor, siyah kadınlar, çocuklar ve bebeklerin bedenleri savaş uçakları tarafından paramparça ediliyor. Nereden geliyor bu uçaklar? Birleşik Devletler’den. Bir-le-şik Dev-let-ler! Evet, bunu yazamazsınız. Amerikan uçaklarının siyah kadınların, çocukların ve erkeklerin etlerini kemiklerinden ayırdığını yazamazsınız. Neden? Çünkü o uçaklar Amerikan uçakları da onun için. Amerikan uçağı olduğu sürece insancıldır.
Yalancı basın bu. Kendinizi ondan sakınmazsanız çok tehlikelidir. Dediğim gibi, size suçluyu sevdirirken kurbandan nefret etmenizi sağlar.
Irkçı bir toplumla, (ABD) hilekâr, düzenbaz bir toplumla karşı karşıyayız, değişim getirebileceğimiz tek yol anladıkları tarzdan, anladıkları dilden konuşmak. Irkçılar asla barışçıl bir dilden anlamaz. Irkçılar şiddet içermeyen bir dili anlamaz. Bizdeki ırkçılar, kendi dillerini bizim ülkemizde 400 yıldır kullanıyor.
Melek gibi görünüp şeytanın ta kendisi olanlardansa, -yanlış bile olsa- durduğu yeri belli eden insanlara daha fazla saygı duyuyorum.
uçaklara karşı hiçbir savunması olmayan köylerin, Kongolu kadınların, Kongolu çocukların, bebeklerin üzerine bomba yağdırıyorlar. Aşırıcılık budur ama kimsenin buna aşırıcılık dediğine şahit olmadım, çünkü Batı tarafından uygulanıyor, Amerika tarafından finanse ediliyor, Amerika tarafından saygı duyulacak hale getiriliyor, gelgelelim bu tarz bir şiddet hiçbir zaman aşırıcılık olarak adlandırılmıyor.
Her kim köleleştirilirse veya bir şekilde özgürlükten mahrum bırakılırsa, eğer o kişi insansa, özgürlüğünü geri alabilmek için her ne yöntem gerekiyorsa kullanmakta haklıdır.
Ben Müslümanım. Dinim İslâm, Allah’a inanıyorum, Allah’ın elçisi olan Hz. Muhammed’e inanıyorum, tüm insanlığın kardeşliğine inaniyorum, fakat bizim insanımızla kardeşliğe hazır olmayanlarla kardeş olduğumuza inanmıyorum.
benim gerçek adım ‘X’ değil, fakat tarihe bakarsanız, batı yarıküredeki hiçbir siyahinin gerçek adını bilmediğini anlayabilirsiniz.
Amerika devleti Amerika’daki siyahi insanlara hiç bir zaman özgürlük vermediğini ifade etmekten korkuyor
Eğer yaşanmakta olana başkaldırıyorsanız ve gençseniz, yaşadığınız her ne olursa olsun serüvendir.
Köleliğin hâlâ hüküm sürdüğünü bilmenizi istemiyorlar, bu sebepten buna kölelik demek yerine ikinci sınıf vatandaşlık diyorlar.
Tarihi değiştirebilenler, ancak ve ancak insanın kendisi hakkındaki düşüncesini değiştirmeyi başarabilmiş olanlardır.
Devletler, kontrollerine aldıkları muhalefet hareketlerini, ayaklanmaları ya da devrimleri, dışında kaldıklarından daha kolay engeller.
Şu dünyanın haline bir bakın. İnsanoğlu, yeryüzündeki hayatı böylesi devasa ölçüde yok edecek güce tarihin hiçbir devrinde erişememişti. Tarihin hiçbir devrinde böyle bir propaganda, böyle kitlesel yalanlar, kitlesel vesvese, kitlesel şaşkınlık, kitlesel isyan, kitlesel hoşnutsuzluk, kitlesel öfke Böylesi bir kitlesel kan gölü hiçbir devirde vuku bulmamıştı.
Tanrı bu büyük ülkeyi kasırgalarla, fırtınalarla, sellerle, yağmurla, doluyla, karla ve yakında olacak depremlerle vuruyor. Yirmi milyon eski köleye karşı işlediğiniz suçlardan ötürü, insanlarınız giderek daha fazla hastalığın salgınıyla, Tanrı’nın gönderdiği ilahi veba ile boğuşuyor ve bugün sizler, bu ülkeyi sizin için inşa eden 310 yıllık bedava köle iş gücü için tövbe edip doğru dürüst bir tazminat sağlamak yerine, üç kuruş paraya satın aldığınız zenci liderlerle, insanlarımıza şu sahte entegrasyonunuzu pazarlamalarını söylüyorsunuz.
Biz, bugün mahşer günündeyiz. Ve bugün, Amerikan köle efendisinin cevap vermek zorunda olduğu yargıç Allah’tır!
“İster mermi kullansın, ister oy pusulası, insan iyi nişan almalı. Kuklayı değil, kuklacıyı vurmalı.”
Firavun da bugünün Amerika’sı gibi çok zengindi, çok kudretliydi, çok kibirliydi ve bu yüzden eski köle diye hor gördüğü Musa’ya kulak asmıyordu.
İkinci sınıf vatandaş diye bir şey yok! Ya adamakıllı vatandaşız, ya da hiç bir şey değiliz!
Zenci denilen yirmi milyon, Amerika’nın asla onlara vermeyeceği eşit haklar için yalvarmaya devam ettiği müddetçe hiçbir zaman barış gelmeyecektir.
Malcolm X, Amerikan rüyasını çetrefil bir kâbusa çevirdiği mücadele süreciyle birlikte, Amerika’yı tarihinde belki de ilk kez bir İslâm sorunuyla yüzleştirdi. Amerika özelinde tüm Batı medeniyetini sorguladı ve onu, günahlarıyla birlikte halkların vicdanında mahkûm etti. Öncesi ve sonrası olmayan bir direniş hattı kurarak, ardından gelenlere bir büyük miras bıraktı.
Konuşmalarının birçoğuna Es-Selamü Aleyküm. Kardeşlerim, dostlarım ve düşmanlarım diyerek başlardı. (Malcolm X)
Gelecek, bugünden onun için hazırlananlara aittir.
Şu dünyanın haline bir bakın. İnsanoğlu, yeryüzündeki hayatı böylesi devasa ölçüde yok edecek güce tarihin hiçbir devrinde erişememişti.
Bırakalım hakikatler bize yol göstersin.
Bağırlara basılmayı beklemiyoruz. Biz, Allah’ın takdirini kazanmak istiyoruz.
Hayatta en trajik bulduğum şey, inanmadığı halde çıkarları için konuşanların halidir
Henüz vakit varken niçin tövbe etmiyorsunuz?
İster mermi kullansın , ister oy pusulası , insan iyi nişan almalı . Kuklayı değil , kuklacıyı vurmalı .
Sırtıma on santimlik bıçağı saplayıp, beş santim geri çıkardığında bana bir lütufta bulunmuş olmuyorsun
Ben davranışlara göre hareket ederim renklere göre değil. Dolayısıyla ben ırkçı olarak adlandırılamam.
Bütün uyuyanları uyandırmaya bir tek uyanık yeter.
Ben eğitimli değilim, herhangi bir alanda da uzman değilim. Ama samimiyim ve samimiyetim benim referansımdır.
Soruna evrensel bir açıdan bakabilirsek,bize benzeyen insanların dünyanın farklı yerlerinde benzer sorunlarla karşılaştığını göreceğiz ve onlarla bir ittifak halinde en müspet sonucu alabilmek için güçlerimizi birleştirebileceğiz.
Hayatımın erken dönemlerinde öğrendim ki eğer bir şey istiyorsan, biraz gürültü yapsan iyi olur.
Eğer dikkatli değilseniz, gazeteler sizin zulüm gören insanlardan nefret etmenizi ve zulmü uygulayan insanları sevmenizi sağlar.
İster mermi kullansın, ister oy pusulası, insan iyi nişan almalı.
Kuklayı degil, kuklacıyı vurmalı.
Eğer dikkatli değilseniz,
Gazeteler sizin zulüm gören insanlardan nefret etmenizi ve zulmü uygulayan insanları sevmenizi sağlar
‘Eğer uğruna ölmeye hazır değilseniz, özgürlük kelimesini lügatınızdan çıkarın.’
Ben eğitimli değilim, herhangi bir alanda da uzman değilim. Ama samimiyim ve samimiyetim benim referansımdır.
Lakin dostlar, hiç Incil’i okudunuz mu? Luka 14/26’da Isa’nın ne dediğini biliyor musunuz? Biri bana gelip de babasını, annesini, karısını, çocuklarını, kardeşlerini hatta kendi canını gözden çıkarmazsa, o benim talebem olamaz.
‘Ben gerçeğin peşindeyim, kimin söylediği önemli değil. Ben adaletin peşindeyim, kim için veya kime karşı olduğu önemli değil.
Tarihi değiştirebilenler, ancak ve ancak insanın kendisi hakkındaki düşüncesini değiştirmeyi başarabilmiş olanlardır.
Dostlar, İslâm tüm peygamberlerin getirdiği dinin adıdır. Nuh, Lut, İbrahim, Musa ve hatta İsa. İslâm; o günlerde insanlara musallat olan ahlaki ve manevi hastalıklara şifa olması için Allah’ın
peygamberlere gönderdiği dinin gerçek adıdır.
İnsanlar bir adamın bütün hayatının bir tek kitapla değişebileceğinin farkında değiller.
‘Bizler Müslümanız. Siyah, kahverengi, kızıl ve sarı.’
Tarihi değiştirebilenler, ancak ve ancak insanın kendisi hakkındaki düşüncesini değiştirmeyi başarabilmiş olanlardır.
‘Şu dünyanın haline bir bakın. İnsanoğlu, yeryüzündeki hayatı böylesi devasa ölçüde yok edecek güce tarihin hiçbir devrinde erişememişti. Tarihin hiçbir devrinde böyle bir propaganda, böyle kitlesel yalanlar, kitlesel vesvese, kitlesel şaşkınlık, kitlesel isyan, kitlesel hoşnutsuzluk, kitlesel öfke Böylesi bir kitlesel kan gölü hiçbir devirde vuku bulmamıştı. Hiçbir devirde Amerika, dünyanın gözünde kendisine bu kadar itibar kaybettiren, birbiri ardına gelen bu kadar hata yapmamıştı.’
İnsanlar bir adamın bütün hayatının bir tek kitapla değişebileceğinin farkında değiller.
‘Amerikan belasının temeli budur, hiçbir zaman vermeyeceğini bildiği haklar için diz çöküp yalvaran yirmi milyon zenci olduğu müddetçe Amerika’ya barış gelmeyecektir.’
‘Bugün, burada, Amerika’da, yüzbinlerce köle eskisi, bizi köleleştiren Kafkasların kilisesine gitmeyi reddediyor, ‘zenci’ kelimesini kullanmaktan imtina ediyor. Bugün bizler, ilah olarak Allah’ı din olarak İslam’ı, dini liderimiz ve öğretmenimiz olarak muhterem Elijah Muhammed’i kabul ettiğimiz için, bizi köleleştiren Amerikalılar; bizi Müslüman dünyadan ayırarak, bu şekilde bizi Yüce Allah’a kulluk eden Afrika ve Asya’daki insanlarımıza yabancılaştırabileceklerini düşünerek, sömürgeci kardeşlerinin kullandığı eski numaraya, böl ve yönet e meylediyorlar.’
‘İster mermi kullansın, ister oy pusulası, insan iyi nişan almalı. Kuklayı değil, kuklacıyı vurmalı.
Malcom X
Hayatımın erken dönemlerinde öğrendim ki eğer bir şey istiyorsan, biraz gürültü yapsan iyi olur.
Birini kendisinden nefret ettirdiğinde, eli kolu bağlanmış ve artık iş nihayet ermiştir.
Ben davranışlara göre hareket ederim renklere göre değil. Dolayısıyla ben ırkçı olarak adlandırılamam.
Gelecek, bugünden onun için hazırlananlara aittir.
Hayatta en trajik bulduğum şey, inanmadığı halde çıkarları için konuşanların halidir
Soruna evrensel bir açıdan bakabilirsek,bize benzeyen insanların dünyanın farklı yerlerinde benzer sorunlarla karşılaştığını göreceğiz ve onlarla bir ittifak halinde en müspet sonucu alabilmek için güçlerimizi birleştirebileceğiz.
Bütün uyuyanları uyandırmaya bir tek uyanık yeter.
Eğer dikkatli değilseniz, gazeteler sizin zulüm gören insanlardan nefret etmenizi ve zulmü uygulayan insanları sevmenizi sağlar.
X, En kritik zamanlarda dahi hakikat arayışından vazgeçmedi, davasına olan inancı ve samimiyeti kaviydi.
Malcolm X Konuşmalarının birçoğuna Es-Selamu Aleyküm. Kardeşlerim, dostlarım ve düşmanlarım diyerek başlardı.
Tarihi değiştirebilenler, ancak ve ancak insanın kendisi hakkındaki düşüncesini değiştirmeyi başarabilmiş olanlardır.
Bütün uyuyanları uyandırmaya bir tek uyanık yeter.
İster mermi kullansın , ister oy pusulası , insan iyi nişan almalı . Kuklayı değil , kuklacıyı vurmalı .

Malcolm X

Şu dünyanın haline bir bakın. İnsanoğlu, yeryüzündeki hayatı böylesi devasa ölçüde yok edecek güce tarihin hiçbir devrinde erişememişti.
Ben gerçeğin peşindeyim, kimin söylediği önemli değil. Ben adaletin peşindeyim, kim için veya kime karşı olduğu önemli değil
Şu zenci denilen garibanların kendi isimleri yok, kendi dileri yok, kendi kültürleri yok, kendi tarihleri yok. Kendi ülkesi yok, hatta kendine ait bir zihni bile yok. Tanrı’nın kendisi lanetlediğini için siyah olduğunu zannediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir