İçeriğe geç

Gandhi’den Yaşam Dersleri Kitap Alıntıları – Arun Gandhi

Arun Gandhi kitaplarından Gandhi’den Yaşam Dersleri kitap alıntıları sizlerle…

Gandhi’den Yaşam Dersleri Kitap Alıntıları

Mutluluk zaferin kendisinde değil, bunun için verilen mücadele, çaba ve çekilen zorluklarda gizlidir.
Sevginin bu büyük yasasına uymanın
ne kadar zor olduğunu biliyorum. Ama zaten bütün büyük ve iyi şeylere ulaşmak zor değil midir? Nefret edileni sevmek hepsinden daha zordur. Ama bu en zor şeyin gerçekleşmesi, bunu yapmayı gerçekten istememiz durumunda kolaylaşır.
Yürekten inanarak dile getirilmiş bir “hayır” yalnızca karşındakini hoşnut etmek ya da daha kötüsü, sorun çıkmasın diye söylenmiş bir “evet”ten daha iyidir.
Bu dünyada görmek istediğin değişiklik ol.
Dünyayı anlama ve gördüklerimizin ve anladıklarımızın ötesinde daha büyük gerçekler arama şansımızı boşa harcamamalıyız.
Aklın, pek çok açık penceresi olan bir oda gibi olmalı. Bırak değişik rüzgârlar dört bir yandan içeriye girsin, ama içlerinden bir tanesinin seni uçurup götürmesini de kabul etme.

Ben bunun son derece önemli bir öğüt olduğunu düşünüyorum. Bilgi, düşünce ve farklı görüş esintilerinin yaşamınıza girmesine izin verebilirsiniz ama bunların sizi kendilerine esir etmelerine karşı koymalısınız. Açık fikirli olmak, duyduğunuz her şeyi kabul etmek anlamına gelmez; açık fikirli olmak, sıradan dinleme eyleminin de önemli olduğunu bilmek demektir.

Neyin yanlış olduğunu söylemezsek dünyada bir şeyleri nasıl değiştirebiliriz?
Öfkeni iyi için kullan. Otomobiller için yakıt neyse, insanlar için de öfke odur; ileriye doğru hareket etmeni ve daha iyi bir yere gitmeni sağlar. O olmadan zorluklara meydan okuyacak motivasyonu bulamayız. Öfke haklıyı ve haksızı ayırt etmemiz için bizi zorlayan bir enerjidir.
1.Öfkeni iyi için kullan
2.Düşünceni açıkça savunmaktan çekinme
3.Yalnızlığın değerini bil
4.Kendi değerini bil
5.Yalan ağır bir yüktür
6.Savurganlık şiddettir
7.Çocuklarına karşı asla şiddet kullanma
8.Alçakgönüllülükte kuvvet vardır
9.Şiddetsizliğin beş temel direği
10.Deneneceksin
11.Bugünün dersleri
12.En büyük mutluluk

Yürekten inanarak dile getirilmiş bir “hayır”, yalnızca karşındakini hoşnut etmek ya da daha kötüsü, sorun çıkmasın diye söylenmiş bir “evet”ten daha iyidir.

Hedef,öfkenin kökünü bulmak. Ancak kaynağı anlayabilirsen bir çözüm bulabilirsin.

Bapuji o gün, çıkrığın başında, öfkeyi bir şeylerin yolunda gitmediğine dair bir uyarı olarak görmek gerektiğinden söz etti.

Mutluluk zaferin kendisinde değil, bunun için verilen mücadele, çaba ve çekilen zorluklarda gizlidir.

Ancak kendi inandıklarımıza uyuyor mu, diye durup düşünmeden başkalarının vizyonlarını öylece kabullenemeyiz.

Eğer birer birey olarak gelişme göstermek istiyorsak, hepimiz bilinçli yaşamak, meditasyon yapmak ve düşünmek zorundayız. İç gözlem yapmak yani kendi duygu ve düşüncelerinizi gözden geçirmek için biraz özel zaman geçirdikten sonra başkalarıyla daha derin ve anlamlı bağlar kurmayı başarabilirsiniz.”
Sevgi, umut ya da gerçeği dile getiren tek bir can alıcı örnek, karşısında duran her kötü şeyin silik görünmesini sağlayabilir .
Hepimizin kendimize göre kusur ve eksiklikleri vardır, ne var ki başkalarından gelen şefkat dolu ufacık bir yaklaşım, daha iyi bir insana dönüşmemizi sağlayabilir.
Sade bir yaşam sürmeyi öğrendiğimizde başkalarının da yaşamasına yardım etmiş oluruz..
Büyükbabam (Gandhi) bütün insanların yaşamlarının ve kaderlerinin birbirine bağlı olduğunu ve bu bağlılığı kavramak için alçakgönüllü olmamız gerektiğinin ayrımındaydı
En yüksek sesle bağıranların söyleyecek en az şeyi olanlar olduğuna inanırdı
Eğer yeterince alçakgönüllü değilseniz, zor durumdaki insanları hor görürsünüz..
Bir başkasından daha iyi olduğunuzu düşünmeniz öfke ve şiddete yol açar ve hepimizin birbirimize ne kadar sıkı bağlarla bağlı olduğumuzu görmenizi engeller..
Eğer yaşanmakta olana başkaldırıyorsanız ve gençseniz, yaşadığınız her ne olursa olsun serüvendir.
Bizler çocuklarımızı ne kadar büyük bir gayret ve şerefle beslersek besleyelim, doğa kimi zaman olumsuz huylar yaratır
Sanırım, milyonların kaderi kendi çocuklarımıza gösterdiğimiz sevgi ya da öfkeye bağlıdır
Devletler, kontrollerine aldıkları muhalefet hareketlerini, ayaklanmaları ya da devrimleri, dışında kaldıklarından daha kolay engeller.
Anne babalar da, öğretmenler de ancak daha iyi gelişmiş öğretme yöntemlerini uygulayamayacak kadar zayıf olduklarında çocuklara vurma yoluna giderler
Günümüzün herhangi bir bölümünü hesapsızca boşa harcamak da, olabilecek en büyük ve en şiddet dolu savurganlıklardan biridir
Onun kin ve garezle boşa harcayacak zamanı yoktu..
Bapuji’nin kaygılandığı şey, akıllarımızı önemsiz konularda boşa harcayıp gerçekten önemli olan konular üzerinde kafa yormayı unutmamızdı..
Dünyada tek bir insanın bile gözünde yaş varsa, insanlık dinlenmemelidir..
Açgözlülüğümüz ve alışkanlık haline getirdiğimiz savurganlıklar yoksulluğun sürüp gitmesine neden oluyor; bu, tüm insanlığa karşı işlenen bir şiddet suçudur ..
Bir şeyi boşa harcamak kötü bir alışkanlıktan daha fazlasıdır. Dünyaya karşı kayıtsızlık ve doğaya karşı suçtur
Bağışlayıcı olmak , cezalandırıcı olmaktan daha fazla yiğitlik gerektirir.
Eğer bize verilen armağanların değerini bilmek yerine yalnızca sahip olmadıklarımıza ve eksikliklerimize odaklanırsak ,kendimize şiddet uygulamış oluruz.
Bırak , bilgi esintisi bütün açık pencerelerden içeriye süzülsün.
Gandhi/
Önce seni görmezden gelirler ,sonra sana gülerler ,sonra seninle dövüşürler ve sonunda sen kazanırsın.
Gandhi/
Ebeveynler sevgilerini gösteremeyecek kadar meşgul olduklarında çocuklarının bütünlük duygularına ve umutlarına zarar verirler ve bu da bir tür şiddettir.
Anne babalar da ,öğretmenler de ancak daha iyi ve gelişmiş öğretme yöntemlerini uygulayamayacak kadar zayıf olduklarında çocuklara vurma yoluna giderler.
Büyükbabam , dünyada tek bir insanın bile gözünde yaş varsa ,insanlık dinlenmemelidir, derdi.
Gerçek ,güneşten milyon kez daha parlak ,tanımlanamaz bir ışıktır.
Başka insanların beklentilerine uymak sizi mutlu kılmaz, dünyayı da biraz bile daha iyiye götürmez..
İnsan inandığı şeyleri yüksek sesle dile getirmesi gerektiğini kavramalı..
Başkalarını hoşnut etmek için yaşamanın doğru olmadığını öğrendim
Beni pahalı arabaları ya da aşırı büyük evleriyle etkilemeye çalışanlara acırım,çünkü bu kişilerin ta derinliklerinde büyük bir eksiklik duyduklarını bilirim. Parayla satın alınabilecek hiçbir şey bu boşluğu dolduramaz.
Aklın , pek çok açık penceresi olan bir oda gibi olmalı. Bırak değişik rüzgarlar dört bir yandan içeriye girsin , ama içlerinden bir tanesinin seni uçurup götürmesini de kabul etme.
Bapuji yaşamı hızlandırmak gibi bir zorunluluğumuz olmadığına inanıyordu ; ihtiyacımız olan şey onu daha huzurlu kılmaktı.
Eğer az sözcüklerin adamıysan ,konuşma yaptığında düşüncesizce şeyler söyleme olasılığın düşüktür;her sözü tartarak söylersin.
Başka insanların beklentilerine uymak sizi mutlu kılmaz ,dünyayı da biraz bile daha iyiye götürmez.
Bapuji bana , başkalarının bakış açısını anlayabilmenin ve bağışlamanın ,gerçek gücün göstergesi olduğunu öğretti.
Öfkeni iyi için kullan. Otomobiller için yakıt neyse ,insanlar için de öfke odur;ileriye doğru hareket etmeni ve daha iyi bir yere gitmeni sağlar. O olmadan zorluklara meydan okuyacak motivasyonu bulamayız. Öfke haklıyı ve haksızı ayırt etmemiz için bizi zorlayan bir enerjidir.
Bu dünyada görmek istediğin değişiklik ol.
Göze göz ilkesi tüm dünyanın kör olmasına yol açar..
Denendigimizde gücümüzü şiddet ya da öfke göstererek değil olumsuz durumlarımızı olumlu eylemlere dönüştürerek kanıtlarız
Mutluluk zaferin kendisinde değil, bunun için verilen mücadele, çaba ve çekilen zorluklarda gizlidir.
Bağışlayıcı olmak cezalandırıcı olmaktan daha fazla yiğitlik gerektirir.
Bırak, bilgi esintisi bütün açık pencerelerden içeriye süzülsün
Çocuklar, kendilerine saygı gösterildiğinde gelişirler ve yetişkinlerin onlardan kendilerinin asla yapamayacakları bir şey istemeyeceklerini görürler.
Aklın, pek çok açık penceresi olan bir oda gibi olmalı. Bırak değişik rüzgarlar dört bir yandan içeriye girsin, ama içlerinden bir tanesinin seni uçurup götürmesini de kabul etme.
Yürekten inanarak dile getirilmiş bir “hayır”, yalnızca karşındakini hoşnut etmek ya da daha kötüsü, sorun çıkmasın diye söylenmiş bir “ evet” ten daha iyidir.
Öfkeni bilgece kullan, onun sevgi ve gerçek arayışında çözümler bulmana yardımcı olmasını sağla.
Zorbalar göstermek istedikleri kadar güçlü değillerdir , onlar yalnızca kendilerini önemli hissedebilmek için kendilerinden daha güçsüz birini ararlar
bir incir çekirdeğinin ne kadar minik olursa olsun doğru toprağa ekildiği zaman olağanüstü bir şeye dönüşebildiğini biliyordu.
Sanırım, milyonların kaderi kendi çocuklarımıza gösterdiğimiz sevgi ya da öfkeye bağlıdır, diyerek hiç de abartmış olmayız
Büyükbabam, dünyada tek bir insanın bile gözünde yaş varsa , insanlık dinlenmemelidir , dedi
Dolgun bir maaş kazanan başarılı insanlar başardıklarıyla övünmeye yerden göğe kadar haklıdırlar, ancak kendi değerlerinin banka hesaplarının büyüklüğüyle ölçülebileceğini düşünürlerse yanılgıya düşerler
Ben , ben olduğum için kendimi Tanrının sevgili kulu olarak hissediyorum. Umarım sen de aynı şeyi hissediyorsundur
Eğer az sözlerin adamiysan , konuşma yaptığında düşüncesizce şeyler söyleme olasılığın düşüktür; her sözü tartarak söylersin
Sesinizi konuşarak yükseltebildiğiniz gibi hareketlerinizle de yukseltebilirsiniz
İnsanlar türdeşlerini aşağılayarak nasıl olur da onur duyabiliyorlar, işte bunun sırrını hiçbir zaman çözemedim
Bapujı ‘ den , başkalarını hoşnut etmek için yaşamanın doğru olmadığını öğrendim. Kalabalığı takip etmek , fark yaratmanın ve dünyayı ileriye taşımanın yolu değildir.
Oyun bahçesinde, iş yerinde ya da siyasi arenada en acımasız ve saldırgan davranışları sergileyenler , gerçekte en zayıf ve özgüveni en az olanlardır
Bu dünyada görmek istedigin değişiklik ol
Aklın pek çok açık penceresi olan bir oda gibi olmalı. Bırak değişik rüzgarlar dört bir yandan içeriye girsin ama içlerinden bir tanesinin seni uçurup götürmesini de kabul etme.
Bapuji yaşamı hızlandırmak gibi bir zorunluluğumuz olmadığına inanıyordu; ihtiyacımız olan şey onu daha huzurlu kılmaktı.
Bu dünyada görmek istediğin değişiklik ol.
Unutma, parmağınla birisini gösterirsen, üç parmağın da seni gösterir. Başkalarının neyi yanlış yaptıklarına bakmak yerine, önce kendimize bakmalıyız.
Bu dünyada görmek istediğin değişiklik ol
Kuşkuya düştüğünde hayatında gördüğün en yoksul, en güçsüz kişinin yüzünü gözünün önüne getir ve kendine atmak üzere olduğun adımın bu kişinin yararına olup olmayacağını sor. Bu adım bu kişiye yaşamını kendi denetimi altına alma şansı, saygınlık ya da swaraj (egemenlik) kazandıracak mı? Eğer bu soruyu olumlu yanıtlayabiliyorsan kuşkuların bir anda uçup gidecektir.
Unutma, parmağınla birisini gösterirsen kalan üç parmağın da seni gösterir. Başkalarının neyi yanlış yaptıklarına bakmak yerine önce kendimize bakmalıyız.
Bağışlayıcı olmak cezalandırıcı olmaktan daha fazla yiğitlik gerektirir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir