İçeriğe geç

İktidarı Anlamak Kitap Alıntıları – Noam Chomsky

Noam Chomsky kitaplarından İktidarı Anlamak kitap alıntıları sizlerle…

İktidarı Anlamak Kitap Alıntıları

Hukuk fakültelerinde avukatlara hilebazlık öğretilir. Kağıt üzerindeki kelimelerin nasıl iktidar araçlarına dönüştürüleceği öğretilir. İktidarın kimin denetiminde olduğuna bağlı olarak yasalar da farklı anlamlara gelecektir.
ABD:Başka ülkeler terörist kiralar,biz terörist devlet kiralarız.Evet,ne de olsa biz büyük ve güçlü bir ülkeyiz.
Kolombiya’da aklanan yaklaşık 10 milyar dolara karşılık ABD bankalarında aşağı yukarı 260 milyar dolar uyuşturucu parası aklanıyor. Şimdi bu ciddi bir suçtur, bakkal dükkanı soymak gibi bir şey değildir. Dolayısıyla Amerikan bankacıları, muazzam miktarda uyuşturucu parası aklıyorlar ve bunu da herkes biliyor. Peki kaç tane bankacı hapiste? Hiç kimse. Ama siyah bir çocuk esrarlı sigarayla yakalanırsa hapishaneyi boyluyor.
Yasalar biraz yazılı basın gibidir. Nötr bir şeydir, onlardan istediğiniz şeyi yapmak için yararlanabilirsiniz. Hukuk fakültelerinde avukatlara hilebazlık öğretilir. Kağıt üzerindeki kelimelerin nasıl iktidar araçlarına dönüştürüleceği öğretilir. İktidarın kimin denetiminde olduğuna bağlı olarak yasalar da farklı anlamlara gelecektir.
ERKEK : Bir an için sizi kişi olarak ele alalım. İnsanlar size hakikat ve doğru bilgiye ulaşmak için ne yapmaları gerektiğini sorduğunda, onlara ne diyorsunuz?

Ben genellikle soruyu doğru şekilde ifade etmediklerini söylüyorum. İnsanların bana ya da bir başkasına olayların daha doğru bir resmini nerede bulacaklarını sormaması gerekir :Bunu kendilerine sormalılar. Örneğin, insanlar bana olayların gidişatı hakkında yorum yaparken nereden esinlendiğimi sorabilir. Ben de onlara, gerçekten bakılması gerektiğini düşündüğüm şekilde dünyaya bakan malzemeyi nereden edinebileceklerini söyleyebilirim. Ama sonra bunun doğru olup olmadığına onların karar vermesi gerekir. Eninde sonunda kendi aklınızla karar vermek zorundasınız: Kendi sağduyunuza ve zekanıza güvenmek zorundasınız. Hakikat için bir başkasına güvenemezsiniz.

İş dünyasının seçkinleri yerine bütün toplumu temsil eden, hesap verebilir insanlar tarafından gerçekleştirilen rasyonel toplumsal planlama. Başka bir deyişle demokrasi. Bu bizim sahip olmadığımız bir kavramdır.
Gerçekte kapitalizmin düsturu kişilerin kötülükleri, kamusal yarara yol açar şeklindeydi ve bu düstur söyle ya da böyle işleyecekti. Fakat işlemedi ve asla işlemeyecektir: Uzun vadeli sonuçları düşünmeden kısa vadeli karları azamileșleștirirseniz, her şeyden önce çevreyi yok edersiniz.. Belli bir noktaya kadar dünyanın sonsuz kaynaklara sahip olduğunu ve sonsuz bir çöp sepeti olduğunu iddia edebilirsiniz. Fakat eninde sonunda bunun doğru olmadığını söyleyen gerçeğe kafanızı toslarsınız.
Aslında 19. yüzyılda Amerika’da işçi örgütlenmelerinin önemli bir bölümü kadınlar tarafından gerçekleştirildi. Çünkü bugünün Üçüncü Dünya ülkelerinde olduğu gibi isgücünün en uysal ve en kolay denetim altına alınabilir kesimin kadınlar olduğu farz ediliyordu. Dolayısıyla kadınlar en çok sömürülen kesimi oluşturdular.
Unutmayın, bütün entelektüel uğraşın bir kısmı da kendinize uygun bir iş yaratmaktır. Herkes neden bahsettiğinizi anlayabiliyorsa, kaybettiğinizin resmidir. Çünkü bu durumda sizi özel birisi yapan ne kalacak ki? Sizi özel birisi yapan ve anlamak için gerçekten çok çabalamıș olmanız gereken bir şey olmalıdır ;siz bu konunun uzmanısınızdır. Öte yandan yığınla insan bunu anlamaz ve bu da sizin için bir ayrıcalık ve iktidar kaynağı haline gelir.
Marksizm, Freudizm gibi şeylerin hepsi bence irrasyonel bir külttür. Hepsi teolojidir. Dolayısıyla bunlar teoloji deyince aklınıza gelen özelliklere sahiptir. Bu konuya çok fazla kafa yormadım. Aslında bence tamı tamına doğru bir analoji bu:Marksizm ve Freudizm gibi fikirler örgütlü dinler tarihine aittir.
ERKEK: Noam, ABD’nin gücüne ve suistimallerine bu denli yüksek sesle karşı çıkıp sivrildiğin için yerleşik düzen tarafından susturulmaktan hiç korkmuyor musun?

Hayır, pek korkmuyorum;nedeni de açık:Yüzüme bakarsanız görürsünüz. Beyazım ve ayrıcalıklıyım. Bu da iktidarın cezalandırmasından esas itibarıyla muaf olduğum anlamına geliyor. Yüzde yüz muaf olduğumu söylemek istemiyorum ;ama işin gerçeği beyaz ve ayrıcalıklıysanız, bu özellikler sayesinde epeyce özgürlük satın alabilirsiniz.

Yakmaktansa okumalarını isterdim;ama yakmak istiyorlarsa açıkçası umrumda değildi. Aslında kitapların yakılmasından o kadar korkmamalısınız – kitapların yakılması neredeyse imkansızdır. Kitaplar tuğla gibidir, kolay kolay yakamazsınız.
Kolombiya’da aklanan yaklaşık 10 milyar dolara karşılık ABD bankalarında aşağı yukarı 260 milyar dolar uyuşturucu parası aklanıyor. Şimdi bu ciddi bir suçtur, bakkal dükkanı soymak gibi bir şey değildir. Dolayısıyla Amerikan bankacıları, muazzam miktarda uyuşturucu parası aklıyorlar ve bunu da herkes biliyor. Peki kaç tane bankacı hapiste? Hiç kimse. Ama siyah bir çocuk esrarlı sigarayla yakalanırsa hapishaneyi boyluyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir