İçeriğe geç

Asi Gezegen Tyrran (İmparatorluk Serisi 1. Kitap) Kitap Alıntıları – Isaac Asimov

Isaac Asimov kitaplarından Asi Gezegen Tyrran (İmparatorluk Serisi 1. Kitap) kitap alıntıları sizlerle…

Asi Gezegen Tyrran (İmparatorluk Serisi 1. Kitap) Kitap Alıntıları

Stratejik bir konumun gerçek sahibi olmanın yanı sıra o pozisyonun değerini bilmek ve kendi çıkarınız için kullanmak da önemliydi.
Bir hükümdarın yerine başka bir tane getirmenin yeterli olacağını, böylesine basit bir değişikliğin özgürlük sağlayacağını düşünmeyin.
Evrene bir bakın genç adam. Eğer eğlenceli yanlarını görmeyi başaramazsanız boğazınızı kesseniz de olur çünkü içinde çok az iyilik var.
Bırak eylemlerin senin yerine konuşsun.
Evrene bir bakın genç adam. Eğer eğlenceli yanlarını görmeyi başaramazsanız, boğazınızı kesseniz de olur. Çünkü içinde çok az iyilik var.
Arada sırada yanılmak iyiydi; kendinize güveni dengede tutar, kibre kapılmanıza engel olurdu.
Gecenin gelişi insanoğlunun henüz ağaçlarda yaşadığı tarihlere dek uzanan, derin ve daimi bir psikolojik öneme sahiptir. Gece ilelebet bir korku ve güvensizlik vakti olacak, güneşin her batışıyla birlikte yürekler ezilecektir.
İnsanların durmadan ve başarılı bir şekilde ilerlettikleri tek bilim dalı askeri teknolojidir.
Tek bir gerçeğin bütün kafa karışıklıklarını silip atması ne kadar da tuhaftı.
Aşığın ve diplomatın yalanında kusur olmaz.
Evrene bir bakın genç adam.Eğer eğlenceli yanlarını görmeyi başaramazsanız boğazınızı kesseniz de olur çünkü içinde çok az iyilik var.
•Galaktoğrafya•
Kadınların psikolojisi, tecrübeniz olmadığı takdirde analiz edemeyeceğiniz derinliklere sahiptir.
Bırak eylemlerin senin yerine konuşsun.
Tüm hükümetler işlerin doğası gereği zaman zaman birilerini öldürür.
Güneşin her batışıyla birlikte yürekler ezilecektir.
Yaşanılabilir bütün dünyalarda gece vakti er ya da geç gelir çatar.
Tek bir gerçeğin bütün kafa karışıklıklarını silip atması ne kadar da tuhaftı.
Bir uzay gemisinin gezegenin esaretinden kurtulup yörüngeye yükselişinin ilk saati oldukça sıkıcı geçer. Kalkışın neden olduğu kafa karışıklığı, içi boşaltılan bir ağaç gövdesinin tarih öncesi bir nehre itilişine benzer bir his yaratır.
Koşulsuz sadakat yalnızca korku ile elde edilirdi.
Evrene bir bakın genç adam. Eğer eğlenceli yanlarını görmeyi başaramazsanız boğazınızı kesseniz de olur çünkü içinde çok az iyilik var.
Bir şeyi saklamanın iki yolu vardır: Onu kimsenin bulamayacağı bir yere koyabilirsiniz ya da kimsenin aramayı düşünmeyeceği bir yere, gözlerinin tam önüne koyarsınız.
Aşığın ve diplomatın yalanında kusur olmaz.
Peki siz ne uğruna savaşıyorsunuz, beyler? Hayatlarınızı niçin feda ediyorsunuz? Özgür bir galaksi için olduğunu düşünüyorum. Her gezegenin kendi kararlarını kendisinin verdiği, kendi mallarından kendi servetini edindiği, kimsenin kölesi olmadığı bir galaksi. Haklı mıyım?
Rol yapmak nasıl bir şeydir bilir misiniz? Kişiliğinizi yirmi dört saat boyunca kasten bölmek? Arkadaşlarınızın yanındayken bile? Dikkatsizlik edip unutmayasınız diye yalnızken bile rol yapmak? Hevesine düşkün biri gibi görünmek? Sizi tanıyan herkesi işe yaramazın teki olduğunuza ikna etmek için her daim bitkin ve gülünç davranmak? Hepsini de hayatınızı güvence altına alabilmek için yaparsınız. Geriye yaşamaya değer pek bir şey kalmasa bile
Toplumsal gelenekler nasıl olursa olsun, gecenin gelişi insanoğlunun henüz ağaçlarda yaşadığı tarihlere dek uzanan, derin ve daimi bir psikolojik öneme sahiptir. Gece ilelebet bir korku ve güvensizlik vakti olacak, güneşin her batışıyla birlikte yürekler ezilecektir.
Evrene bir bakin genc adam. Eger eglenceli yanlarini gormeyi basaramazsaniz bogazini kesseniz de olur cunku icinde cok az iyilik var.
Aratap bir nebze de olsa ona şefkat duydu. Adamı öylesine korkak birine çevirmişlerdi ki artık kendilerinin bile ona tahammülü kalmamıştı. Ama tek yolu buydu. Koşulsuz sadakat yalnızca korkuyla elde edilirdi.
Evrene bir bakın genç adam. Eğer eğlenceli yanlarını görmeyi başaramazsanız boğazınızı kesseniz de olur çünkü içinde çok az iyilik var.
Seni tarif edebileceğimden daha çok seviyorum.
Bir hükümdarın yerine başka bir tane getirmenin yeterli olacağını , böylesine basit bir değişikliğin özgürlük sağlayacağını düşünmeyin.
Fakat toplumsal gelenekler nasıl olursa olsun , gecenin gelişi insanoğlunun henüz ağaçlarda yaşadığı tarihlere dek uzanan , derin ve daimi bir öneme sahiptir. Gece ilelebet bir korku ve güvensizlik vakti olacak , güneşin her batısıyla birlikte yürekler ezilecektir.
Evrene bir bakın genç adam . Eğer eğlenceli yanlarını görmeyi basaramazsaniz boğazınızı kesseniz de olur çünkü içinde çok az iyilik var .
Ah, sen sadece kendini düşünüyorsun. Senin sorunun da bu.
Bırak eylemlerin senin yerine konuşsun.
Bir yıldızlar tozu çevriliyor beni
Canlı ışıklardan meydana gelen bir sis!
Ve uzayın bugün sırları
Bir saniyelik patlamada açıklanıyor
Bir hükümdarın yerine başka bir tane getirmenin yeterli olacağını, böylesine basit bir değişikliğin özgürlük sağlayacağını düşünmeyin.
Bir hükümdarın yerine başka bir tane getirmenin yeterli olacağını, böylesine basit bir değişikliğin özgürlük sağlayacağını düşünmeyin.
Her şeyi eğlenceli mi bulursunuz siz?

Neden olmasın? Bu bir hayat tarzı, üstelik eğlenceli bir hayat tarzı. Münasip olan tek sıfat bu. Evrene bir bakın genç adam. Eğer eğlenceli yanlarını görmeyi başaramazsanız boğazınızı kesseniz de olur çünkü içinde çok az iyilik var.

Yeni bir gezegen kolonize edildiği zaman, oraya gidenlerin ilk düşüncesi beslenmektir. Bu bakımdan önce tarıma dönük bir toplum ortaya çıkar.
Sonra sıra toprağı kazmaya gelir. Amaç mineraller bulmaktır. Ardından tarım ürünleri fazlasını ihracını düşünür onun yerine makineler ve lüks eşya satın alırlar. Bu ikinci dönemdir.
Nüfus arttıkça ve yabancı yatırımlar çoğaldıkça endüstriyel bir toplum ortaya çıkar. Bu da üçüncü dönemdir.
Sonunda bu toplum tamamen mekanik bir hale gelir; besin maddelerini ithal, makine ve benzeri şeyleri ihraç eder ve gittikçe az gelişmiş dünyalara doğru yönelir, bu da dördüncü dönemdir.
Gece daima bir güvensizlik ve korku
zamanıdır ve cesaret güneşle birlikte batıp gitmiştir.
Evrene bir bakın genç adam. Eğer eğlenceli yanlarını görmeyi başaramazsanız boğazınızı kesseniz de olur çünkü içinde çok az iyilik var.
“Ayrıca kendi başımıza endüstrileşebildiğimiz takdirde silah üretimine de başlayabilirdik. İşte bu yüzden endüstrileşme durduruldu, bilimsel araştırmalar yasaklandı. Ve insanlar sonunda bu duruma o kadar alıştılar ki bir şeylerin eksik olduğunu bile fark edemez hâle geldiler.”
Seni çok seviyorum, dedi Artemisia.
Ben de seni tarif edebileceğimden daha çok seviyorum. dedi Biron Farril
Bunu takip eden sohbetleri sıradan ama oldukça keyifliydi.
En sona Biron’u bırakmıştı çünkü içlerinde en zeki olanı oydu. Öte yandan henüz çok gençti ve gençler çoğunlukla bir tehdit oluşturmazdı. Çünkü çok sabırsız olurlardı.
Biron’ın sözleri şimdilik çok az işe yaramıştı. One doğru eğilerek sesinin iyice özgüven kazanmasını sağladı. Peki siz ne uğruna savaşıyorsunuz, beyler? Hayatlarınızı niçin feda ediyorsunuz? Özgür bir galaksi için olduğunu düşünüyorum. Her gezegenin kendi kararlarını kendisinin verdiği, kendi mallarından kendi servetini edindiği, kimsenin kölesi olmadı- ğı bir galaksi. Haklı mıyım?
Otokrat delikanlının karşısına oturdu, Madem aklında bu tür şüpheler vardı, o zaman neden geldin?

Gerçeği keşfetmek için, dedi Farril

Nezaketleri en az hava kadar kırılgandı
Başka bir şey lazım mı?
Hanımefendi için kıyafet, dedi Biron.

Rizzett’ın alnı kırıştı. Evet, elbette. Şey, bunu onun halletmesi gerek.

Hayır efendim, olmaz. Size gereken tüm ölçüleri veririz, siz de istediğimiz kıyafetleri şu anki modaya uygun olarak te- min edersiniz.

Rizzett kısa bir kahkaha atip başını iki yana salladı Hanımefendi bundan hiç hoşlanmayacak Kâhya. Kendi başına seçmediği hiçbir kıyafeti beğenmeyecek. Ona bu şansı verdiğimiz takdirde kendisinin seçeceği şeylerle birebir aynı olsalar bile Bu bir tahmin değil. Bu yaratıklar konusunda tecrübeliyim.

Eminim haklısındır Rizzett ama bu şekilde olmak zorunda. Pekâlâ, sonra uyarmadı deme. Onunla sen tartışırsın.

Biron, dedi Artemisia. Seninle konuşmak istiyorum.
Genç adam dönüp kıza baktı. Eğer sakıncası yoksa sonra konuşalım Artemisia.
Artemisia dikkatle ona bakıyordu. Hayır, şimdi.
Ona sarılmak istiyormuş ama delikanlının nasıl tepki vereceğini bilmediğinden cesaret edemiyormuş gibi bir hali vardı.
Kendini bir şeylere mecbur hissetme.
Lütfen bırakalım bu dramatik tavırları. Birbirimize ihtiyacımız var. Ve buradan gitmeye hiç niyetim yok.
Biron onun için elinden gelenin fazlasını yapmış, yolundan hatırı sayılır derecede sapmıştı. Neden kız bundan memnun olup arada bir gülümseyemiyordu ki? Hålbuki güzel bir tebessümü vardı ve öfkeli mizacı dışında hiç de fena biri sayılmazdı. Ah o mizacı yok muydu o mizacı!
Canı isteyince çok hoş biri olabiliyordu doğrusu.
Bence içimizde en çaresiz olan kişi Arta. Kadınlara mahsus bir ölüm şekli vardır. Genç, çekici ve bekar olan bir direktör kızını genç, çekici ve evli olmaktan başka ne gibi bir gelecek bekleyebilir ki? Peki bugünlerde kim münasip bir damat olabilir? Kim olacak? Tabii ki şimdiye dek üç karı gömen ve içindeki gençlik ateşini bir kızın kollarında yeniden alevlendirmek isteyen yaşlı, şehvet düşkünü bir Tyrannlı saray görevlisi.
Rol yapmak nasıl bir şeydir bilir misiniz? Kişiliğinizi yirmi dört saat boyunca kasten bölmek? Arkadaşlarınızın ya- nindayken bile? Dikkatsizlik edip unutmayasınız diye yalnızken bile rol yapmak? Hevesine düşkün biri gibi görünmek? Her şeyi eğlenceli buluyormuş gibi yapmak? Kâle alınmamak? Sizi tanıyan herkesi işe yaramazın teki olduğunuza ikna etmek için her daim bitkin ve gülünç davranmak? Hepsini de hayatınızı güvence altına alabilmek için yaparsınız. Geriye yaşamaya değer pek bir şey kalmasa bile Ama en azından arada sırada da olsa Tyrannlılara karşı mücadele edebiliyorum.
Tarihin acelesi yoktur.
Yaşanabilir bütün dünyalarda gece vakti er ya da geç gelir çatar.
Tyrannlılar vergiler kendilerine ulaştırıldığı müddetçe tezahüratları kimin topladığına aldırış etmez.
Insanların durmadan ve başarılı bir şekilde ilerlettikleri tek bilim dalı askeri teknolojidir.
Gideceğini kimseye söyleme. Bırak eylemlerin senin yerine konuşsun.
Lâkin hayal kırıklığı ișe yaramaz bir duyguydu. Hiçbir șey bașaramazdı.
Sonsuza dek hükmedemezler. Kimse yapamaz.
Insanların durmadan ve bașarılı bir șekilde ilerlettikleri tek bilim dalı askerî teknolojidir.
Dostluk mefhumunu yitirmiști.
Eğer onunla hiç tanıșmadıysan onu tanıyor sayılmazsın.
bir hükümdarın yerine başka bir tane getirmenin yeterli olacağını, böylesine basit bir değişikliğin özgürlük sağlayacağını düşünmeyin.
tüm hükümetler işlerin doğası gereği zaman zaman birilerini öldürür.
ve bir kez daha depresif bir havaya büründü.
gece ilelebet bir korku ve güvensizlik vakti olacak, güneşin her batışıyla birlikte yürekler ezilecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir