İçeriğe geç

Mükemmelliğin Rehberi Kitap Alıntıları – Robin Sharma

Robin Sharma kitaplarından Mükemmelliğin Rehberi kitap alıntıları sizlerle…

Mükemmelliğin Rehberi Kitap Alıntıları

.
“Müjdeci olmak” bugün yaşadığımız dünyada olumsuz çağrışımlar taşımaktadır. Ancak kelime anlamıyla bir müjdeci, iyi haberler dağıtan kimsedir. Müjdeci büyük bir fikre veya tutkulu bir nedene gönül vermiştir ve yaşamını tıpkı bir virüs gibi bunu yayarak geçirir. Bu kişi yaptığı işin önemine o kadar inanır ki, sadece bunu düşünür, bunu hayal eder ve bundan bahseder.

Günümüzün sorunlu ve güvensiz dünyası daha fazla müjdeciye, büyük işler başaran insanlara, eylemleriyle yaşamları kutsayanlara, bir fark yaratacak kişilere ihtiyaç duymaktadır.
.

Harika bir yaşam sürmek için neyin en önemli olduğunu hatırlayın.
Bundan yirmi yıl sonra yapmadığınız şeylerden duyduğunuz pişmanlık, yaptıklarınızdan duyduğunuz pişmanlıktan daha fazla olacak.
RİSK alın!
Risk yoksa ödül de yoktur. Ve hayallerinizin peşinde ne kadar risk alırsanız o oranda hata yaparsınız.
Daha çabuk hata yap. Daha kısa sürede başarılı ol.
Başarısızlık mükemmelliğin bedelidir.
Kiranda, hatta yiyecek masrafında kesinti yap ancak iyi bir kitaba para yatırmayı asla sorun etme.
İyi bir kitabı okumanın yazarla sohbet etmekten farkı yoktur.
Küçük tercihler devasa sonuçlar doğurur.
.
( ) İnsanların sevdikleri kişilerle -ve kendilerini iyi hissettirenlerle- iş yaptıklarını unutuveririz.( .)
.
Saygı duyduğunuz birisinin kitabını okumak onların dehalarının bir kısmının size geçmesini sağlar.
.
O halde sahip olduklarınızı sevin. Daha sonra istedikleriniz için yola devam edin. Dağa tırmanmanın keyfini çıkarın. Ancak gözlerinizi asla zirveden ayırmayın.
.
Geçmişinizin esiri olmaktan vazgeçin,geleceğinizin mimarı olun.
Yaşam bizim kazanmamızı gerçekten istiyor.Sadece üzerimize düşeni yapmak yeterlidir.
Her zaman hayalinizi kurduğunuz kişi olmanız için asla çok geç değildir.
Hepimiz öleceğiz.Ancak çok azımız gerçekten yaşayacak.
Bu dünyaya hiçbir şeysiz geldim,alıp götüreceğim yegâne şey vicdanımdır.
Ölmeden önce yapılacaklar 101 şey listesi hazırlayın.
İyilik yapın ve ardınızda zaman fırtınasının asla yok edemeyeceği bir erdem bırakın.
Plan yapmak sizi seçimlerin işkencesinden korur.
Dünyamızın daha fazla ışığa ihtiyacı var.Parlayın.Bugün.
Otel endüstrisinde arka planda her işi yapan,ziyaretçilerin görmediği bir ekip vardır.Muhasebe,bakım,onarım,temizlik,mutfak ve çamaşırhanede genelin görmediği ancak vazgeçilemez ihtiyaçlar giderilir.Tüm bu faaliyetlere evin kalbi adı verilir. Evin kalbi mükemmel düzenli ve neredeyse kusursuz işlediğinde,dışarıdan gelen ziyaretçiler için de durum aynen geçerlidir.
Siz insanlardaki iyiyi aradığınız sürece onlar sadece kendilerini size daha fazla kanıtlamak istemekle kalmayacaklar,siz de dünyamızın güzelliklerine daha fazla şahit olacaksınız.
Çok kişinin karşısındakinin en kötü yönlerini araması üzücüdür.Bu kişiler karşılarındakilere kendi öfkelerinin,korkularının ve sınırlarının gözlerinden bakarlar.
Öğrenmeye zaman ayırmak,yeteneğinizi dünya çapında geliştirmek yapacağınız en akıllı yatırımdır.O halde ilk adımı bugün atın.Bu akşam TV izlemek yerine okumaya zaman ayırın.
Sağlık,sağlıklı insanın da başında duran,ancak sadece hasta kişinin görebileceği taçtır,demiştir.
Yaşamınızda düzelmesi gereken yanların farkında olursanız,daha iyi seçimler yapmanız mümkündür.Daha iyi seçimlerle de daha iyi sonuçlar elde edebilirsiniz.Farkında olmadığımız bir zayıflığın üstesinden gelmemiz gerçekten imkânsızdır.
Hayatın sonuyla bağlantıda olmak en önemli değerlerinize odaklanmanızı sağlayacak akıllı bir yöntemdir.Henüz çok geç olmadan harekete geçin.
Jobs büyük bir seçimle yüz yüze kaldığı her keresinde kendisine şu unutulmaz soruyu sorar: Bu gece hayatımın son gecesi olsaydı,ne yapardım? Bu cümlenin ardında güçlü bir düşünce yatar.
Hatadan hiçbir şey öğrenmemişsek hata yapmanın ne anlamı kalır?
Öldüğünüz zaman uyumak için yeterince zamanınız olacaktır.
Yeni bir alışkanlığı yerleştirmek için kendinize otuz gün zaman tanıyın.
Günümden daha çok faydalanmak için gerçekten daha erken kalkmaya başlamalıyım.
Saygıdeğerlik kazanmak otuz yılınızı alabilir;ancak bunun tek kötü yargıyla yıkılması otuz saniye sürer.
Boston Filarmoni Orkestrası’nın şefi Benjamin Zander,The Art of Possibility(Olanaklar Sanatı) adlı muhteşem kitabında hocası ünlü viyolonselist Gaspar Cassado’dan bir cümle alıntılanmıştır: Sizin adınıza çok üzgünüm;hayatlarınız ne kadar da kolay olmuş.Kalbiniz kırılmadığı sürece muhteşem müzik çalamazsınız.
Netlik başarıyı besler.
Hepimiz aynı zaman hissesine sahibiz.Her birinin her gün 24 saati var.Üzücü olan çoğumuzun bu zamanın büyük bir bölümünü önemsiz işler yaparak harcamasıdır.
Vizyon yeterli değildir;atılganlıkla birleşmiş olması gerekir.Merdiveni seyretmekle olmaz,basamakları çıkmak gerekir.
Çoğumuz korktuğumuzda yaptığımız yanlışın acısını üstlenmemek için başkalarını suçlarız.
Yaşlanmanın hiç kimsenin sözünü etmediği bir tedavisi vardır.Bu tedavinin adı öğrenmektir.
Unutmayın,bir hata ancak ikinci kez tekrarlandığında hatadır.
İnsanlar bildik limanları terk edip bilinmeye atılmaktan korkarlar.
Eğer herkes kendi kapısının önünü süpürürse,bütün dünya tertemiz olur.
Her sabah uyandığınızda kendi kendinize, Bugün son günüm olsaydı neler yapardım? diye sormak keyifli bir motivasyon alıştırması değildir.Yaşamınıza ivedilik ve yükümlülük getirmenin anlamlı bir yoludur.
Gallup’un bir araştırmasına göre,çalışanların şirketlerini terk etmelerinin birinci nedeni maaşlarının yeterli olmaması değil,yeterince takdir almamaları.Yetenekli elemanınızın rakip şirkete geçmesinin nedeni hiç kimsenin kendisine teşekkür etmemesidir.
Hastalık,kayıp,hayal kırıklıkları.Kimse yaşamı bunları deneyimlemeden sürdüremez.Fakat siz de ben de bu dış koşulların üstesinden gelmeyi seçecek güce sahibiz.Her şey ters gittiğinde güçlü ve pozitif olma seçeneğimiz her zaman mevcut.Başarılı birer adım olarak kullanma hakkına sahibiz.Bu bir yüreklendirme sloganı değil,Ben bunu doğru olduğuna inanıyorum.
Yanımda oturan kadın güldü ve çocuklarını arayıp bu macerasını onlarla paylaşmadan evvel dönüp bana, Bu dünyanın sonu değil ki, dedi.Aramızdaki bilge kişiler zor zamanlarda sukûnetlerini koruma yetisine sahip olanlardır.
Fevkalede karakterli kişileri bizlerden ayrı kılan,yaşam karşılarına kaçınılmaz dönemeçlerinin birini çıkardığında aldıkları tavırdır.Onlar darmadağın olmazlar,teslim olmazlar.İçlerine dönerek dünyaya doğalarında mevcut olan en iyiyi sunarlar.
İnsanoğlunun nihai sınırı huzurlu ve güvende olduğu yerde değil,tersliklerin olduğu zor zamanlarında belli olur, demiştir.
Bir şeye yeteri kadar bağlı kalarak ne kadar ilerleyebileceğini bilmek şaşırtıcıdır.Çoğu insan çok çabuk pes eder.Bu kişilerin korkuları inançlarından daha büyüktür.
Bugün yeni hayatınızın ilk günü olabilir.Seçim sadece size ait.
Hepimiz küçük bir çocukken buna sahiptik.Süper kahraman,asronot,şair,ressam olmak isterdik.Dünyayı değiştirmek,dağın zirvesine oturup kilolarca dondurma yemek isterdik.Sonra yaş almaya başladığımızda hayat üzerimize gelmeye başladı.Yaşam canımızı acıtmaya başladı ve bizler de çok büyük düşünmememiz,çok ileri uzanmamamız ve çok fazla sevmememiz gerektiği propagandalarına kandık.Bunu düşünmek bile kalbimi yaralıyor.Fakat olan biten tam olarak budur.
Yaşamın en güzel zevklerinden bazıları en basit olanlarıdır.Yaşamınızı bunlarla zenginleştirin,kalbiniz mutlulukla dolacaktır.
Yeni bir fikirle esnemiş bir zihin bir daha asla başlangıçtaki boyutuna geri dönemez.
Saygı duyduğunuz birinin kitabını okumak,sahip oldukları ışıltının bir bölümünün size yansımasını sağlar.Muhteşem bir kitabı bitirdiğinizde bir daha asla aynı kişi olmayacaksınız.
Yolunuzdan sapmamak ve en iyiye ulaşmak için bildiğim en disiplinli yöntemlerden biri okumaktır.Harika bir kitap okumak aslında yazarla sohbet etmektir.
Günleriniz hayatınızın minyatürüdür.
İyi zamanlarım ve derin acılar veren deneyimlerim oldu.Çok hoş seçimlerimin yanı sıra epeyce kötü hatalarım oldu.Ben gelişim sürecini sürdüren bir insanoğluyum.
Neden ‘guru’ diye nitelenmekten bu kadar rahatsız oluyorsunuz? ‘Gu’ Sanskritçe ‘karanlık’, ‘ru’ da ‘dağıtmak’ anlamına gelir.Yani ‘guru’ kelimesi karanlığı dağıtan,daha fazla anlayış ve ışık getiren kişiler için kullanılan bir terimdir, dedi.
Yaşam bir maceradan ibarettir.Bunun farkına ne kadar çabuk varırsak,o kadar çabuk yasama sanat gibi davranabiliriz.
.
( .) Farkındalık seçimlerden önce gelir, seçimler sonuçlardan önce gelir. ( .) Yaşamınızda düzelmesi gereken yanların farkında olursanız, daha iyi seçimler yapmanız mümkündür. Daha iyi seçimlerle de daha iyi sonuçlar elde edebilirsiniz. Farkında olmadığımız bir zayıflığın üstesinden gelmemiz gerçekten imkânsızdır.
.
.
Bizi en çok seven insanları önemsememek insan doğasının bir parçasıdır. Bunun iyi bir şey olduğunu savunmuyorum, sadece yapımız böyle diyorum. [Bu] Doğamıza karşı koymalı ve ailemiz için derinden şükran duyguları geliştirmeliyiz. Nelerin size bahşedilmiş olduğunun farkına varmak için onları kaybetmesi (bir boşanma, bir ölüm) gerekenlerden biri olmayın. Bu durumla öyle çok karşılaştım ki! Dünyanın her yerindeki insanların başına gelir.
.
.
Ailenizi, sağlığınızla birlikte öncelik listenizin başına alın. Aile önemlidir. [Başka] Hayallerinize ulaştığınızda yalnız olmanın ne anlamı vardır. Çok az şey mükemmel bir ebeveyn olmaktan daha önemli sayılabilir.
.
.
( .) Bulunduğunuz yerin manzarasının tadını çıkarın. Geldiğiniz mesafenin keyfine varın. Yaşam yolculuğunuzda bulunduğunuz yere şükredin. Ânı yaşayın. Ancak içinizde var olan armağanların büyük sorumluluklar gerektirdiğini aklınızdan çıkarmayın. Ben her insanın “parıldayacak bir görevi” olduğunu düşünürüm. Geçmişteki başarılarımızın üzerine yatıp rahatlamamalıyız. Hayat yolumuza devam etmeli -her gün- ve başkalarına hizmet etmek, içimizdeki potansiyeli daha iyi tanımak ve bu gezegene faydalı bir vatandaş olmak için elimizden gelenin en iyisini yapmalıyız. ( .) (Sf.79-80)
.
.
Elinize bir kitap almadan asla evden çıkmayın.
.
Hepimiz öleceğiz. Fakat çok azımız gerçekten yaşayacak.
.
Bizler karşılıklı konuşmalarımızla şekilleniriz. Duyduğumuz fikirlerden ve tanıştığımız insanlardan etkileniriz. ((( Büyük fikir: Tanıştığınız herkes sizin bilmediğiniz en az bir şey bilir; onu öğrenmeden gitmelerine izin vermeyin.))) Dinlemek, kişisel ve profesyonel mükemmellik için en önemli beceridir. Liderler dinlerler. Oldukça iyi dinlerler. Mau kesinlikle haklı: İletişimde olduğumuz kişiyi dikkatle dinlediğimizde, dünyayı onların gözünden görme ve öğrenme, büyüme ve en iyi halimize evrimleşme fırsatımız olur.
.
Əgər siz uğrunda ölə biləcəyiniz heç nə tapa bilməmisinizsə, demək yaşamağı bacarmamısınız
Başarısızlık mükemmelliğin bedelidir.
Etki yaratmak için çok küçük olduğunuzu düşünüyorsanız odada bir sivrisinek varken uyumaya çalışın.
Nazik olmak, zayıf olmak demek değildir.
Bundan yirmi yıl sonra yapmadığınız şeylerden duyduğunuz pişmanlık, yaptıklarınızdan duyduğunuz pişmanlıktan daha fazla olacak.
Hayatınızda farkında olduğunuzdan daha çok lütuf vardır. Dün gece bir milyar çocuk aç uyudu. Yüzü olmadan doğan bir kızın hikayesini okudum. Sadece iki gözü ve ağzı var. Bizse işe giderken trafiğin yoğun olmasından şikayet ediyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir