Kathleen Sears kitaplarından Sosyalizm 101 kitap alıntıları sizlerle…
Sosyalizm 101 Kitap Alıntıları
Gramsci kapitalizmin kendi varlığını haklı çıkartan birtakım entellektüeller yarattığını öne sürer. Sosyalist toplum kurma çabası da bu nedenle iki seviyede gerçekleşir. Siyasi ve entellektüel. Sosyalistlerin zaman içinde kapitalizmin kültürel hegemonyasını zapt edecek ve yerine geçecek kültürel normlar oluşturması gerekir.
Stalincilik terimi ideolojiden ziyade bir takım politikaları ve hükümet şeklini anlatmak için kullanılır.
Sovyet terimi başta her tür konseyi anlatmak için kullanılıyordu. 1905’te kurulan işçi Sovyetler’i bir kasabanın fabrikasındaki işçilerin veya atölye üyelerinin arasından seçilmiş temsilcilerden oluşuyordu. Sovyetler zaman içinde Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliğinin yerel ve ulusal tüm seviyelerindeki temel hükümet birimleri haline geldi.
İnsanoğlu her şeyden önce kendisine yiyecek içecek, barınak ve giyecek sağlamalıdır. Ancak bunların ardından dikkatini siyasete, bilime sanata ve dine verebilir.
Kar, işgücünün değişen değerinden gelir. Bir işçinin temel fiyatı maaşıdır. Eğer bir işçi günde sekiz saat çalıştığı halde ilk dört saatte maaşının ederi kadar mal üretirse kalan dört saatte ürettiği mallar artı değere girer.
Devrimciler Paris’i ele geçirmiş kral ise kaçmıştı..
Hegelci felsefe 1830’lu ve 1840’lı yıllar arasında Alman felsefi sistemine hakim olmuştur. Hegelci düşüncenin merkezinde genellikle tez, antitez ve sentez olarak özetlenen diyalektik fikri yatar.
Karl Marx, Friedrich Engels’le birlikte sosyalizm tarihinin en kayda değer teorisini ortaya koydu. Sosyalist bir devletin ütopyacı bir hayal değil, gerçekleştirilebilir bir hedef olduğunu gösteren ilk sosyalist düşünürler Marx ve Engels’ti.
Birleşik krallık parlemetosu’ndan ilk çocuk işçi kanunu 1802 yılında geçti.
Senin bedenin hapis,aklın değil .
1880’lerden 1920’lere kadar popüler olan yerleşim hareketi, zenginle fakirin birbirine bağımlı topluluklar halinde yaşamasıyla yoksulluğun azalacağını öne sürüyordu. Hareketle birlikte şehrin yoksul kesimlerinde halk evleri inşa edildi. Buralarda yerleşim işçileri olmaya gönüllü orta sınıflar yaşıyor ve komşularına eğitim ve hizmet veriyorlardı.
Temmuz 1945’te, Japonya’nın teslim olmasından bir ay önce İngiltere’deki seçmenler Winston Churchill’in savaş hükümetine oy vermeyerek savaşın bitimini kutladılar.
Nazilerin eline terk edilmiş olan Almanya Sosyal Demokrat Partisi yeni baştan kurulduktan sonra 1959 yılındaki Bad Godesberg programıyla marksizmden koptu. Parti Marksizm yerine en çok rekabeti ve planlamayı içinde barındıran bir sosyal piyasa ekonomisinin peşine düştü.
Sosyalistlere uzak duran işçi sınıfının bağlılığını kazanmayı hedefleyen Şansölye Otto von Bismarck 1893’teki sağlık sigortası planı, 1894’teki işçi tazminatı ve 1889’daki yaşlı ve engellilere aylık bağlanması da dahil olmak üzere Almanya’nın ilk zorunlu sosyal sigorta programını uygulamaya koydu. Çok geçmeden Avusturya ve Macaristan da Almanya’nın izinden gitti. Hemen yanı başında yeni İşçi Partisi’nin nefesini hisseden liberal Herbert Asquith hükümeti 1911 yılında bir dizi benzer reformu uygulamaya koydu. Bunlar arasında İngiltere’nin ilk sağlık ve işsizlik sigortası planları, yaşlılık maaşları, ulusal iş bulma ağı ve sanayilerin asgari ücretlerini belirleme gücüne sahip ticaret heyetleri bulunuyordu.
Rus Devrimi’yle birlikte kendini sosyalist ve komünist olarak tanımlayan partiler arasında büyük bir uçurum açılmıştı. 1945 yılında Batı Avrupalı sosyalist partiler artık Marx’ın ve Lenin’in değil, Edward Bernstein ve Fabianların halefleriydi. Sosyalist devlet kurma fikrine ideolojik anlamda hâlâ bağlı olmalarına rağmen iktidara gelmeden önce reform uğruna devrimden vazgeçmişlerdi. Açık bir değişim talebiyle göreve gelen Avrupalı sosyalist partiler farklı tür refah sosyalizm leri ürettiler. Bu refah sosyalizmlerinin her biri, devlet eliyle düzenlenen çeşitli toplumsal refah programları ve reforme edilmiş bir kapitalist yapıyı içinde barındırıyordu.
Attlee’nin savı oldukça basitti:
Eğer savaşta enerjinin yıkım araçları yaratmaya harcanmasına ve arz kıtlığına rağmen tüm halka yiyecek, giyecek ve istihdam sağlanabildiyse, barış zamanında da hükümetin harekete geçmeye niyeti ve gücü olduğunda aynı şeyi başarmak imkansız değildir.
Köylüye dayalı bir devrim fikri, hanedanların sık sık köylü ayaklanmalarıyla tahttan indirilip tahta çıkarıldığı Çin için o kadar da şaşırtıcı sayılmazdı.
Başlangıçta komünistlere Batılı Müttefik Devletler ile Hitler arasındaki savaşa karışmama çağrısı yapan Komintern, İkinci Dünya Savaşı’nın sürdüğü 1941 yılının haziran ayında Almanların Sovyetler Birliği’ni işgal etmesiyle bir gecede fikir değiştirdi. Müttefik Devletlere katılan Stalin iyi niyet göstergesi olarak Komintern’i dağıttı. Komintern’in ardından Komünist Bilgi Bürosu (Kominform) kuruldu.
1880’lerden 1920’lere kadar popüler olan yerleşim hareketi, zenginle fakirin birbirine bağımlı topluluklar halinde yaşamasıyla yoksulluğun azalacağını öne sürüyordu. Hareketle birlikte şehrin yoksul kesimlerinde halk evleri inşa edildi. Buralarda yerleşim işçileri olmaya gönüllü orta sınıflar yaşıyor ve komşularına eğitim ve hizmet veriyorlardı.