İçeriğe geç

Uzay Baronları Kitap Alıntıları – Christian Davenport

Christian Davenport kitaplarından Uzay Baronları kitap alıntıları sizlerle…

Uzay Baronları Kitap Alıntıları

Bence şimdiye kadar başardıklarımız evrimsel, ama devrimsel sayılmaz, diye başladı. SpaceX veya bir başkası tarafından başarılması gereken şey ise yeniden kullanılabilir roket sistemleri. Mars’ta yaşam olmasının önündeki asıl engel budur.
Doğru şekilde yapma baskısı inanılmazdı ve bazı SpaceX çalışanları hiç durmadan aylardır bununla uğraşıyorlardı. Dragon’ın istasyonuna varmasından birkaç saat önce, bütün gece çalışan yorgun bir mühendis, şirketin merkez binasında bir duvara yaslanmış, elinde para dilenen biri gibi pankart tutuyordu. Aç ve yorgunum. Lütfen kenetlen.
Şirket kültürü serbestlik ve çok çalışmak üzerine kurulmuştu.
Ayrılmak için geri sayım başlar ve ardından bütün araçta inanılmaz, ama kontrollü güç dalgaları yayılmaya başlar. Ânında koltuğuna yapışır, roket motorunun gürültüsü ve gözlerini yaşartan hızlanma yüzünden aynı anda hem şaşırır hem de büyülenirsin. Bakınca göreceksin ki birkaç saniye içerisinde, saatte 2.500 mille (4.023 km) ve sesin üç katı hızla yolculuk yapmaktasın.
Atmosferin eşiğinden geçerken büyük pencereler sana mavi gökyüzünün önce leylak, sonra çivit rengine ve sonunda da simsiyaha dönüştüğünü gösterecek. Zirvedesin, gerçekten oluyor, buna bayılıyor ve iyi hissediyorsun. Rahatlamaya başladın; ama bir anda bütün duyguların alarma geçti. Uzay gemisinin içindeki dünyan artık tamamen değişti.
Roket motoru kapandı ve artık sessiz. Sadece sessiz değil, tamamen SESSİZ. Uzayın sessizliği, biraz önceki roketin gürültüsü kadar hayranlık uyandırıcı. Tüm hislerini ayağa kaldıran şeyse, doğduğun günden bu yana yaptığın bütün hareketlere hâkim olan yerçekimi artık yok. Yukarısı yok, aşağısı yok. Koltuğundan kalkmış, rüyalarının bile hakkını veremeyeceği türde bir özgürlüğü tecrübe ediyorsun. Uzayın ortasında zarif bir takla attıktan sonra kendini büyük bir camın önünde buluyorsun. Göreceğin şey bütün tüylerini diken diken edecek, tabii yerçekimsiz ortam bunu çoktan başaramadıysa. Aşağıda (yoksa yukarıda mı?) Sayısız resimde gördüğün bir manzara var. Ama gerçeklik çok daha güzel, çok daha canlı ve güçlü ama anlatılması zor hisler yaşamana neden olacak. İleride karanlıkla buluşan mavi harita tanıdık geliyor ama üzerinde çizgiler çizilmemiş. Baktığın şey insanlığa ait her şeyin kaynağı ve senin evin. Diğer astronotların da senin gibi büyülendiğini, kendi düşünceleri içinde kaybolup yeni hatıralar edindiklerini görüyorsun.
Ama herkesin takvimine göre ayarlamak bir kâbus gibiydi. Ama sonunda bir güne karar kıldılar: 14 Şubat 2006.
İnternetin ve başarabilirsek Amazon.com’un 1.günü. Yirmi yıl sonra Amazon merkez binasına adını veren 1.gün hâlâ süruyordu. 2.gün duraklamadır, diye yazmıştı 2017’de. Ardından umursamama gelir. Onu da zorlu, acı dolu gerileme izler. Sonunda da ölüm. Bu yüzden biz daima 1.gündeyiz.
Makale Apollo sonrası dönemde, NASA’nın bütçesinin kısıldığı ve uzaya ilginin azaldığı günlerde çıkmıştı. Ama sansasyonel bir başlığı vardı: Uzayda İnsan Kolonileri Bilim İnsanları Tarafından Olası Görülüyor . O’Neill’ı ve fikirlerini dünyaya tanıtmıştı.
Bir de insanın faniliğini simgeleyen kanatlı bir kum saati olacaktı.
Zaman akıp gidiyor, demişti Bezos şirketini dolaşırken. Oldukça yavaş adımlar atıyor gibi durmasına karşın, belli bir hedefi ve aciliyeti vardı. Ama o, adım adım ilerlersen, daha çabuk varırsın diyen biriydi.
Şirketin felsefesi Gradatim Ferociter di (adım adım, şiddetle).
Astronomlara göre, meteorlar doğanın Uzay programın ne âlemde? diye ufak bir hatırlatması.
Çok mümkün olmasa da, NASA yine de tehlikelere karşı evreni incelemenin önemli olduğunu düşünüyordu. Hatta bunun için Gezegen Savunması Koordinasyon Merkezi [Planetary Defense Coordination Office] adında bir ekip bile kurdular. Kulağa Dr. Strangelove filminden çıkma gibi gelse de, her sene dünyanın yakınından geçecek yaklaşık 1.500 cisim bulup katalogluyorlardı. İçlerinden biri dünyaya çarparsa çok ciddi hasar verebilirdi.
Astronomlar bu göktaşına Apophis adını vermişlerdi. Mısırın güneş tanrısının Yunanca adıydı ve Kaos’un Efendisi olarak tanınan, ölüm ve karanlığı sembolize eden bir yılandı.
Beal ülkedeki en iyi mühendislerden bazılarını, Lockheed, Boeing ve Orbital Sciences gibi firmalardan çaldı. Devasa bir ağır yük roketi olan BA-2’yi üretmeye başladılar. Apollo döneminde NASA’nın Satürn V roketlerini taşıyan F-1 motorundan sonra en büyük roket olacaktı. Üç aşamalı roket 236 feet [72 metre] uzunluğunda olacak ve 20 ton yükü aşağı dünya yörüngesine kadar taşıyabilecekti.
Pek çok hayalperesti kendine çekip yıldızlı hayallerinin yerinde küller bırakan uzay sektöründe eskiden kalma bir fıkra vardır:
Uzayda milyoner olmanın en kısa yolu nedir?
Milyarder olarak başlamak.
Momentum, kütle çarpı hızdır. Kamçı sapından ucuna doğru incelirken kütlesi azalır ve momentumunu korumak için hızı artmak zorunda kalır.
Jeff Bezos bu şekilde ölmek istemiyordu.
Yakut kırmızısı bir helikopterin yolcu koltuğuna oturmuştu, etrafı eksantrik tiplerle doluydu -bir kovboy, bir avukat ve düzenbaz takma adıyla tanınan, silah zoruyla New Mexico Hapishanesi’ne uçup üç mahkumu kaçırmasıyla ünlü bir pilot.
Mayıs, 2012: SpaceX’in Dragon uzay aracı Uluslararası Uzay İstasyonu’na erişen ilk ticari araç oldu.
StarShipOne, DevletSıfır.
-Burt Rutan
Jeff, bir gün kibar olmanın, zeki olmaktan daha zor olduğunu anlayacaksın.
SpaceShipOne, DevletSıfır
Sonunda, ondan önce sadece dört yüz kişinin görebilmiş olduğu manzaranın tadını çıkarmaya başladı.
Dengeleyici çalışmazsa SpaceShipOne inerken durmadan dönmeye başlayacaktı ve Melvill canından olabilirdi. Uzayın yoğun, sonsuz karanlığını görebiliyordu. Ama anı yaşamak yerine, karısına nasıl döneceğini düşünüyordu.
Kötü haberleri şimdi mi okusam yoksa yemekten sonrasını mı beklesem ?
Başka bir tabirle, SpaceShipOne’ı uçurmak için pilot olmak yetmezdi. Biraz rodeo tecrübesi de gerekliydi.
Başlayıp durmayın – belirli bir tempoda tırmanmaya devam edin. Tavşan değil kaplumbağa olun.
2.gün duraklamadır diye yazmıştı 2017’de. Ardından umursamama gelir. Onu da zorlu, acı dolu gerileme izler. Sonunda da ölüm. Bu yüzden biz daima 1.gündeyiz.
Yıllar sonra şöhreti ve serveti artınca kulaklarında cihazlar, üzerlerinde takım elbiseleriyle korumaları olacaktı. Amazon onu güvende tutmak için yılda 1.6 milyon dolar harcayacaktı.
İnternetin şaşırtıcı biçimde geliştiğini inceleyen Bezos New Yorktan ayrıldı ve 1994’te Seattle ”a gidip Amazonu kurdu.
Arka sıralardan bir öğrenci Evrene tecavüz etmeye nasıl cüret edersin! diye haykırdı. Ardından da çıkıp gitti. Bütün gözler, Bezosa çevrilmişti, ama o hiç bozuntuya vermedi.

Doğru mu duydum? dedi. Cansız kayalıkların haklarından mı bahsediyor?

Ona göre uzayı kolonileştirmenin bir yolu, asteroidleri yaşam alanına dönüştürmekti. Evet, insanlar dev kayaları oyup içinde yaşayabilirler demişti.
Gezegen yüzeyinde yaşamaya o kadar alışmışız ki insan varlığını farklı bir bölgede devam ettirmeyi düşünmek bile zor geliyor.
Bölüm birincisi olarak yaptığı mezuniyet konuşması uzayla ilgiliydi. On sekiz yaşında zeki bir gencin, hayal ettiği geleceğin erken bir yansımasıydı bu. Uzayı kolonileştirmekten, uzay otelleri gibi yerler kurmaktan ve milyonlarca insanın dünyayı terk edip yıldızlarda yaşamaya başlamalarından bahsetmişti.
Bezos Ailemin beni cezalandırması çok zordu, beni odama gönderirlerdi ve ben odama girmekten mutlu olurdum, çünkü okuyacak kitaplarım vardı, diye anlatıyor
Çok küçükken astronot olmak isterdim, diyor Bezos. Pek çok dönemde, pek çok farklı şey olmak istedim. Sonra fark ettim ki ben bir astronot olmak istemiyordum. Daha çok işin mühendislik kısmıyla ilgiliydim.
Karanlık ve derin gökyüzünün kocaman göründüğü çiftlik, bir gün bilimkurgu hayallerini gerçekleştirebilmek için astronot olmayı uman, gözü yıldızlarla parıldayan bir çocuk için mükemmel bir yerdi.
Jeff, bir gün kibar olmanın, zeki olmaktan daha zor olduğunu anlayacaksın dedi.
Bezos Günde kaç sigara içtiğini, sigara başına kaç kez içine çektiğini filan hesapladım, diye anlatmıştı Princeton mezunlarına. Mantıklı bir rakam bulduğumu düşününce başımı öne uzattım, büyükannemin omzuna dokundum ve gururla açıkladım: ‘Dakikada iki nefesten,hayatının 9 senesini kaybettin!
Onu hiç merak etmedim, demişti Bezos Time’a, biyolojik babası hakkında. Gerçek babam beni yetiştiren kişidir.
Düşünmek dediğin bariz bir şeyi görmektir, bu da farkında olmadığın bir şeyi görmeni sağlar ve bu da aslında görünmeyen şeyleri görebilmeni.
En başından beri Space X’in felsefesi buydu: Abartı, neredeyse imkansız hedefler belirle ve asla vazgeçme. Gardını al ve sınıra koş. Bu tam Space X mantığı Olayımız bu.
Eğer insanlar doğru şeyi yaptığın için alınacaklarsa, bırak alınsınlar.
Çoğumuzun korkuları vardır, diyor Sarsfield. Onun bunun hakkında endişelenir ve genellikle de aptal gibi görünmekten kaçınırız. Elon ise bu konuda tamamen korkusuzdu. Bir şeyleri anlamadığını gösteren soruları sormaktan hiçbir zaman kaçınmıyordu
Musk dikkatli, olağandışı bir şekilde ilgili ve son derece kararlıydı.
Başarısızlığı kabul edecek türde biri değildi, diye düşündüğünü hatırlıyor Sarsfield.
Musk ‘alev borusunun içinde dans eden tek boynuzlar’ görme ihtimalinin, Bezos’un NASA onaylı, yörüngeye çıkabilme kapasiteli bir roket yapabilmesinden daha yüksek olduğunu açıkladı.
Astronomlara göre, meteorlar doğanın Uzay programın ne alemde ? diye ufak bir hatırlatması.
Sene 1995’ti: İnternet çağının başlangıcı. İnternetin insan doğasını temelinden değiştirecek bir şey olacağını düşündüm, demişti 2012’de yaptığı bir konuşmada Elon Musk.
Bütün bildiklerimiz, daha sormayı bile akıl edemediğimiz soruların cevapları, şimdi yaptıklarımız sayesinde ileride çözülebilir.
Pek çok hayalperesti kendine çekip yıldızlı hayallerinin yerinde küller bırakan uzay sektöründe eskiden kalma bir fıkra vardır:

Uzayda milyoner olmanın en kısa yolu nedir ?
Milyarder olarak başlamak.

Yeniden kullanılabilir roketler uzay araştırmacılarının yıllardır gerçekleştiremediği bir rüyaydı. Devlet denemiş ama başarılı olamamıştı. Delta Clipper Experimental ve ya DC-X roketi 1990’larda birkaç kez uçmuş, onlarca metre yüksekliğe çıktıktan sonra iniş yapabilmişti.Ama hiç uzaya çıkıp geri inememişti.
Tek bir zafer anı için iğnelerini saplayıp canlarını veren bal arılarına benziyorlardı. Ölümüne bir saldırı.
Bezos NASA milli bir servetdir ve birinin NASA’ya kızması saçmalıktan ibarettir, diye yazdı. Uzayla ilgilenmemin yegane nedeni, beş yaşındayken bana ilham vermiş olmalarıdır. Beş yaşında çoçuklara ilham olan kaç devlet kurumu biliyorsunuz ki ?
Yıllar sonra Bezos kazanın oldukça ciddi olduğunu kabul edecek ve Fast Company dergisinden bir gazeteciye şunları söyleyecekti.

Korkarım oldukça basit bir ders aldım sadece.En önemlisi : mümkünse helikoptere binme. Sabit kanatlı uçaklar kadar güvenli değiller.

Amazon kitaplar için sanırdım ve ben kitap okumam. Niye bakayım ki ?
Bezos, Hollanda bakıp gülümsedi.
Galiba haklıydın dedi kovboya. Belki de bu araziyi at sırtında incelemeliydik.
Borsada nokta com diye anılan sayısız şirketin battığı bir dönemde Amazon başarıyı yakalamıstı
Eğer bütün rakipleriniz size saldırmak için bir araya geliyorsa, bu güzel bir iltifat gibidir. Bence çok içten bir iltifat.
Size başkalarının yardım etmesini beklemeyin, gerektiğinde karşılık verebilecek tek kurtarma ekibi kendiniz olabilirsiniz.
Düşünmek dediğin bariz bir şeyi görmektir. Bu da farkında olmadığın bir şeyi görmeni sağlar ve Bu da aslında görünmeyen şeyleri görebilmeni.
Yukarı çıkmak istiyorum çünkü manzara orada.
Aceleci tavşan musk, başkalarının takip etmesi için ardında parlak bir iz bırakırken, gizemli ve yavaş bir kaplumbağa olan bezos ise daha yeni başlayan bu zor yarışta adım adım ilerlemeye kararlıydı.
En başından beri SpaceX’in felsefesi buydu: Abartı, neredeyse imkansız hedefler belirle ve asla vazgeçme. Gardını al ve sınıra koş. Bu tam SpaceX mantığı Olayımız bu.
Bence bazı insanların asıl korkusu başarısız olmamızdan çok başarılı olmamız. – Elon Musk
Kükremesi kilometrelerce bir deprem gibi yayılırdı. Titusville yerlileri Saturn V mi kalkıyor, yoksa Florida okyanusa mı battı, anlamadık diye şakalaşırlardı.
Hepimizin tutkuları vardır .. Onları siz seçemezsiniz, onlar sizi seçerler.
Her gün görmediğin canavarları yakalamak istersen, yoldan uzak yerlere gitmen gerekir.
Bir kez uçmayı tattın mı dünyayı gökyüzüne bakarak dolaşırsın. Leonardo da Vinci
Başlangıçta imkansız, daha sonra olanak dışı ve en sonunda kaçınılmaz hale gelirler.
Eğer bütün rakipleriniz size saldırmak için bir araya geliyorsa, bu sanki güzel bir iltifat gibidir, .. çok içten bir iltifat.
Kaplumbağa olun, tavşan değil.
her hayal bir şakadır, ta ki biri gerçekleştirene dek..
Takımını tebrik ettikten sonra, Bunu yapamayacağımızı düşünen çok kişi vardı, hem de çok dedi. Devam etmeden önce manyak gibi, alın işte dercesine kahkaha attı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir