İçeriğe geç

İsrail’de Yahudi Fundamentalizmi Kitap Alıntıları – Israël Shahak

Israël Shahak kitaplarından İsrail’de Yahudi Fundamentalizmi kitap alıntıları sizlerle…

İsrail’de Yahudi Fundamentalizmi Kitap Alıntıları

Rabbi Ginsburg: “Yahudi hayatı mutlak bir değere sahiptir. Yahudi hayatının, Yahudi olmayanınkinden daha kutsal ve eşsiz olduğu ortadadır.”
Harediler, İsrail ordusunun almış olduğu tüm zafer ya da yenilgilerin Tanrı’nın dileği ile olduğuna ve Tanrı’nın bu kararı verirken de Talmud çalışmaları ile meşgul olan Yahudilerin sayısına, çalışma sürecine ve davranışlarını dikkate aldığına inanmaktadırlar.
Rabbi Yoseph, Yahudi yaşamını tehlikeye atmayacaksa, tüm Hristiyanların İsrail devletinden sürülmelerinin dini bir görev olduğunu savunmaktadır
Yoseph, eğer Yahudilere zarar verme konusunda Arapları tahrik etmeyeceği biliniyorsa, kesinlikle tüm topraklardaki işgalin sürdürülmesi gerektiğini savunmaktadır.
Dindar Yahudiler için, Yahudi olmayanların kanı aslında hiçbir değer taşımaz.
Her dinin köktendincileri, toplumu söz konusu inancın saf olarak herkes tarafından yaşandığı asr-ı saadet anlayışıyla yeniden inşa etmeyi ister. Köktendinciler, modernizm ile birlikte gelmiş olan tüm şeytanlıkların bu eski güzel günler in yeniden dönmesiyle yok olacağına inanmaktadırlar.
Luriancı Kabbala’ya göre, dünya Yahudiler için yaratılmıştır ve Yahudi olmayan kişilerin varlığı onlara hizmet içindir.
Yüksek öğrenim görmüş olan laik İsrail Yahudilerinin, demokrasiye büyük bir samimiyetle bağlandıklarını; ama buna karşın yeshiva’larda (dini okullar) eğitim görmüş olan dindar Yahudilerin çoğunlukla demokrasiye karşı çıktıklarını ifade ediyor
Demokratik değerlere olduğu kadar, laik kültür ve yaşam biçiminin çoğu yönüne düşmanlık besleyen köktendincilerin, bu fikirleri İsrail’deki dini okullarda aldıkları açık.
Yahudi köktendinciliğin temel prensipleri, diğer dinlerde bulunan köktendinci gruplarınki ile tıpa tıp aynıdır.
Çağdaş yaşama ilişkin akım ve karşı akımlar iyi bir şekilde anlaşılmadan Orta Doğu’da barış gerçekleşmeyecektir.
Aslında Yahudi tarihi, içinde korkunç suikastların işlendiği iç savaşlar ve dini isyanlarla doludur.
Çok önemli başka bir yoklama, İsrail Yahudilerinin en az yüzde 5O’sinin söz konusu katliamı onayladıklarını ve bu olaya katliam olarak bakmak yerine, dindar yerleşimciler tarafından kullanılan daha yumuşak bir ifade olan ‘İbrahim Camii operasyonu’ ifadesini tercih ettiklerini ortaya koyuyordu.
Naziler çocukları öldürmüştü ama onların ruhlarını cennete gitmesine engel olamamıştı; buna karşın Aloni’nin Eğitim Bakanı yapılması Yahudilerin ruhunu yozlaştıracağı gibi, cennetten alıkoyacaktır
İsrail’ de çok iyi bilinen şey, farklı Yahudi dini gruplarının birbirine karşı beslediği nefretin yoğunluğu, rakip laik partilerin birbirine beslediklerinden çok daha fazla olduğudur.
Ya da Irak’ta yaptığı gibi, İsrail hükümeti, Yahudileri vatandaşlıktan çıkarması ve mallarını kamulaştırarak onları göçe zorlaması için Irak hükümetine rüşvet vermekteydi.
1948 yılına kadar siyonizm ve Yahudilerin Filistin’ e göçü gibi unsurlar da Aşkenazi icadıydı. Dindar Yahudiler, siyonizmi Yahudiliğe muhalif bir şey olarak görüyorlardı bu sebeple de, bir Yahudi ancak dindar geçmişinden sıyrılması halinde siyonist olabilirdi.
Tanrı, vakitlerinin çoğunu Talmud çalışarak geçiren hahamların ve öğrenciler için hava koşullarını güzelleştirir.
Yahudilerin, Yahudi olmayanlardan farklı bir kategoride olmasının sebebi Yahudi kanı taşımalarıdır. Bu ayrımcılığa, İsrail vatandaşı olan ve İsrail ordusunda askerlik yapan ama Yahudi olmayan kişiler de dahildir. Dindar Yahudiler için, Yahudi olmayanların kanı aslında hiçbir değer taşı­maz.
Yahudi köktenciliğini eleştirmekle, o çok sevdiğimiz geçmişimizin bir parçasını eleştirdiğimizin farkındayız. Temennimiz, dünyadaki her insan grubunun, başkalarının geçmişi ile uğraşmadan önce kendi geçmişini eleştirmesidir.
Bizim sarsılmaz inancımız odur ki; eğer İsrail’de köktenci bir Yahûdî rejimi iktidara gelirse, bu iktidarın, kendi ilkelerini kabul etmeyen İsrail Yahûdîlerine yönelik tehdidi Filistinlilere yönelik tehdidinden çok daha kötü olacaktır. İşte bu kitap, Yahûdî köktenciliğinin daha geniş çerçevede anlaşılmasını sağlama girişiminden başka bir şey değildir ve gerçekleşmekte olan bir tehlikeyi önlemede yardımcı olması umulmaktadır.
Yahûdî aydınlar, tüm Yahûdîlerden yaşadıkları devletin vatandaşı olmalarını istiyordu.
İsrail toprakları, dindar Yahûdîler tarafından Yahûdîlerin çok özel bir mülkü olarak kabul edilmektedir.
( ) özel olarak da kadınlara yönelik şiddete tolerans göstermişlerdir.
( ) toplulukları yöneten ve mutlak otorite sahibi olan hahamlar, Yahûdîlere acımasız bir şekilde zulmetmişlerdir
Yahûdî tarihi, içinde korkunç suikastların işlendiği iç savaşlar ve dinî isyanlarla doludur. Yahûdîlerin M.S. 66-73 tarihleri arasında Romalılara karşı çıkardığı Büyük İsyan, İkinci Mabed’in yıkımı ve Masada kalesindekilerin toplu katliamı ile son bulmuştu.
❝Auschwitz’deki dev ölçekli kitle katilleri ile karşılaştırıldığında Goldstein kesinlikle küçük çaplı bir katildir. Onun kayıtlı konuşmaları ve arkadaşlarının sözleri, en azından iki milyon Filistinliyi uygun bir zamanda yok etmeyi istediklerini ispatlıyor. İşte bu, Dr. Goldstein’ı Dr. Mengele ile mukayese etme imkanı veriyor.❞
❝Yahûdîler, bu topraklara herhangi bir barış anlaşmasıyla değil, kan dökerek sahip olacaklardır.❞
❝Sadece ölen Araplara değil orada ölen sineklere de üzüldüm.❞
( ) ❝katil❞ ❝katliam❞ ya da ❝öldürme❞ gibi kavramlardan kaçınılarak, bunlar yerine ❝eylem❞ ❝olay❞ ya da ❝hadise❞ gibi kavramlar kullanılmıştı.
❝Yahûdî olmayan birini tedavi etmek istemiyorum. Sadece iki din otoritesini meşru emir alınacak kaynak olarak tanırım: Maimonides ve Kahane❞
Fanatik grup, kendisini toplumunun diğer kesimleri tarafından tehdit altında ve tehlikede hissettiği zaman büyüyüp şerpilmiş, buna karşın kendisinin de dış düşman olduğuna inandığı şey karşısında toplum ile birlik halinde bulunduğunu gördüğünde, ordu gibi önemli kurumlara sızmaya daha az muvaffak olmuş ve uzun vadeli politikaları daha az etkileyebilmiştir.
Bilgisayar uzmanı, doktor ya da diğer yüksek eğitimli uzmanlıklar dışında, kariyer yapmanın en iyi yolu, ordunun savaşçı birliklerinde hizmet etmektir.
( ) kendilerinin kolayca hükmedebileceği başka bir Genelkurmay oluşturmuşlardır.
Dinci sağ, Genelkurmay’ın merkezde olduğu güçlü mevkileri ele geçirme yaklaşımlarının meşrû görülmesini kullanmaktadır.
NRP* yandaşlarının İsrail ordusunda sayısal artışlarını İsrail hükumeti ve genel anlamda İsrail rejimi için büyük bir tehdit olarak görmeye başlamıştır. Ran Edelist, Yerushalaim gazetesinin 13 Eylül 1996 tarihli sayısındaki ❝İlk yapmamız gereken anayasa
mahkemesini ele geçirmek, ardından genelkurmayı❞ (First We Shall Conquer the Supreme Court and Then the General Staff) adlı yazısında bu konuyu çok iyi bir şekilde özetlemiştir.

* National Religious Party, (Ulusal Dini Parti): İsrail’de Harediler dışındaki Yahûdî köktencileri temsil eden partidir.

Laik Yahûdîlerin çoğuna göre daha zalim olan Hesder Yeshivot’taki dindar askerler, kesinlikle kendilerine verilen emirlere itiraz etmezler.
Ordunun üst düzey komuta kademesindeki subaylar, Filistinlilere karşı daha eziyet verici olmak istediklerinde, çoğunlukla dindar askerlere güvenmekte ve onlar bu işler için kullanmaktadır.
❝İsrail ordusunun ideolojik olarak ayıklanabileceğini hayal etmek bile zor.❞
Kitabının ikinci bölümünde Rabbi Aviner, tek bir soru sormakta ve onun yanıtını vermektedir: ❝Halacha, taş atan Arapların ölüm cezası ile cezalandırılmalarına izin verir mi?❞ Yanıtını izah ederken, böyle bir cezalandırmaya sadece izin verilmediğini bilakis bunu bir zorunluluk olarak gördüğünü belirtmektedir. Üstelik, bu cezalandırma sadece taş atanlara has kılınmamış aynı zamanda başka gerekçeler için de istenmiştir.
❝Bizim huzurumuzu bozan bir Arap çocuğu ile Arap yetişkin arasında cezalandırma açısından herhangi bir fark var mıdır?❞

Yanıt, Halacha bilgisi olan hiç kimsenin Yahûdî çocukları ile Yahudi olmayan çocuklar arasında bir karşılaştırma yapmaması gerektiğine dikkat çekilerek başlıyor:

❝Bilindiği gibi, Halacha, 13 yaşının altında bulunan erkek Yahudi çocukları ile 12 yaş altındaki Yahudi kız çocuklarına hiçbir ceza getirmemektedir Maimonides, bu kuralın sadece Yahûdîlere uygulanacağını yazar Yoksa Yahûdî olmayanlara değil. Bunun için, yaşı ne olursa olsun Yahûdî olmayan herhangi biri, işlediği suçun cezasını ödeyecektir.❞

❝Derinlikli manevi huzurun verdiği cesaretle, Alon ve kendisine bağlı bir grup, Hristiyan köktencilerden kendi faaliyetlerine maddi destek istemek üzere 5 günlük bir ziyaret için ABD’ye gittiler.❞
Gush Emunim hahamları, siyasetçileri ve ideolojik önderleri, Filistinlileri daima, Kutsal Kitap’ça, geçmiş İsrailliler tarafından yok edilmeleri ya da sürülmeleri kaçınılmaz ilâhî bir kader olarak nitelendirilen Kenânîler’e benzetirler.
❝Tüm diğer anti semitikler gibi Arapların düşmanlığı da, dünyayı Yahûdîlerden kurtarma inatçılığından kaynaklanmaktadır.❞
❝Yahûdîler kesinlikle normal insanlar değillerdir ve olamazlar. Onların ebedi eşsizlikleri Tanrı ile Sînâ dağında yaptıkları kutsal sözleşmenin bir sonudur.❞
( ) fetih sadece ve sadece Tanrı’nın yardımına dayanmalıydı.
Oysa Yahûdî mistikleri iki tane Mesih beklerler. Kabbala’ya göre, iki Mesih’in karakteri birbirinden farklı olacaktır. ❝Yûsufun oğlu❞ (Son of Joseph) olarak isimlendirilen militarist Birinci Mesih, kurtuluş için ön koşul olan materyalleri hazırlayacak. Buna karşın ❝Dâvûd’un oğlu❞ (Son of David) adlı ikinci Mesih, göz alıcı mucizeleri ile dünyayı kurtaracak daha rûhânî biri olacaktır. ~ s.123-124 ~
Bunlar, Kabbala’da belirtildiği gibi, Şeytan’ın çok akıllı ve mantık oyunlarında uzman olduğuna iman etmişlerdir.
Rabbi (baba) Kook, 1. Dünya Savaşı’nda milyonlarca insanın hayatını kaybetmesinden duyduğu hazzı gizlemeksizin, Şeytan’ın Gücü kırılması için can kaybının gerekli olduğunu izah etmektedir. Rabbi Kook’un müridleri de, bu tür izahatları ayrıntılı biçimde yinelerler.
Yahûdî Mesihçi eğilimi ile Alman nazizmi arasındaki benzerlikler göz alıcıdır. Nazilerde Yahûdî ne ifade etmekte idiyse, Yahûdî köktencilerde de, Yahûdî olmayanlar (Gentiles) aynı şeydir.
‘Senin ayağının bastığı her yer senin olacaktır; bizim sınırlarımız çöllerden, Fırat Nehri’nden batı denizine kadar uzanacak.’
❝Suda boğulan, biri Yahûdî diğeri olmayan, iki insan gördüğünde Torah sana Yahûdî’yi önce kurtarmanı söyler.❞

Rabbi Ginsburgh, Jewish Week’e şunları anlatıyordu: ❝Yahûdî’nin bedeninde bulunan her bir hücre, Tanrı’nın bir parçası olduğundan, kutsal ise, o halde DNA’sındaki her dizi de Tanrı’nın bir parçasıdır. O halde Yahûdî DNA’ları belli bir özelliğe sahiptir.❞

Yahûdî birinin bedeni, dünyanın diğer tüm milletlerindeki insanların bedenlerinden farklı bir kaliteye sahiptir
İbranice kaleme aldığı yazılarla Kabbala konusunda uzman olan Yesaiah Tishbi, oldukça akademik nitelikli çalışması, ❝Lurianic Kabbala’da Şeytan Teorisi ve ŞerAlanı❞ (The Theory ofEvil and the (Satanic) Sphere in Lurianic Cabbala) (basımı 1942. Daha sonra 1982’de yeniden basıldı) adlı kitapta şunları söylüyor:

❝Beklentilerin ve kurtuluş planlarının sadece Yahudiler için hazırlandığı gayet açık.❞

( ) son derece çirkin sözlere maruz kalmaktadırlar.
( ) iğneleyici sözlerinden kurtaramamıştır; hatta bazı sözleri oldukça kindar ifadeler taşıyordu.
( ) nefret çoğunlukla zarar verici oluyordu.
1948 yılında İsrail’deki Yahûdîlerin büyük çoğunluğunu, 1932 yılından sonra Avrupa’da ve özellikle de Hitler iktidarından sonra Almanya’da anti-semitizmin yükselmesinden sonra Filistin’e göç edenler oluşturmaktaydı.
1948 yılına kadar siyonizm ve Yahûdîlerin Filistin’e göçü gibi unsurlar da Aşkenazi icadıydı.
Belli bir Yahûdî topluluğu mensuplarının, diğer Yahûdîlerden üstün olduklarına dair inançlarını ortaya koyan benzer ifadeler, Yahûdî literatüründe haddinden fazla mevcuttur ve sık rastlanan bir durumdur.
Haredilerin, Halacha’yı İsrail devletinin başlıca yasası haline getirme istekleri, son yıllarda NRP’nin dindar üyelerinden de artan oranda destek almaktadır. Bu taleplerin başlıca nitelikleri kısaca şu şekilde özetlenebilir:

gt; Tanrı’nın siyasal otoritesi resmi ve hukuki olarak tanınmalıdır. Yasama yetkisi, Tanrı’dan onaylı atanmış hahamlara verilmeli.

gt; Hahamlar, tüm toplumsal kurumları denetlemeli, ortaya çıkan tüm sorunlarda karar vermeli, sosyal konularda son sözü söylemeli, basılan tüm yazılı, görsel ve işitsel materyalleri sansürleyebilmeli.

gt; Sabbahth (Cumartesi tatili), diğer dini kurallar, kamusal
alanlarda kadın ve erkeklerin ayrı mekanları kullanmaları, kadınların yetkilerinin kısılması ve kıyafet gibi konular yasalarla hükme bağlanmalı.

gt; İşlenmiş olan tüm suçların, toplumun bireyleri tarafından hahamlara bildirilmeleri yasal bir zorunluluk haline getirilmeli.

Halacha’nın İsrail devletinin bağlayıcı bir yasası haline getirilmesi yönündeki Haredi taleplerinin teokratik ve totaliter yapısı çok açık.

❝Çünkü Yahûdî’nin hayatı, sonsuz değer taşımaktadır. Yahûdî’nin yaşamı, Yahûdî olmayanlarınkinden daha kutsal ve değerlidir.❞
Nablus yakınlarındaki bir yeshivanın müdürlüğünü yürütün Rabbi Yitzhak Ginsburgh, 26 Nisan 1996 tarihli Jewish Week’te yayınlanan ve aynı gün Haaretz’de alıntılanan bir makalesinde şu görüşleri dile getiriyordu:

❝Eğer Yahûdî vücudundaki hücrelerin her biri kutsallık taşıyorsa, ve böylelikle Tanrı’nın bir parçasıysa, o halde DNA’daki her bir dizi de Tanrı’nın parçasıdır. Bu sebeple, Yahûdî DNA’sı ile ilgili her şey özeldir.❞

İsrail’de organ nakli gerçekleştirmek çok zordur.
Yahûdî Hukuk Problemleri İçin Bilimsel Din Enstitüsü (Scientific Religious Institute for Jewish Law Problems) adlı kuruluşun başkanı olan Rabbi Levy Yitzhak Halperin, şunları söylüyor:

❝Yahûdî olmayan kişilerden ya da haram yiyecekler yiyen Yahûdîlerden yapılacak kan bağışları bir sorundur. Yahûdî yasaları, Yahûdî çocuklarının Yahûdî olmayan kadınlar tarafından emzirilmemeleri gerektiğini öngörür. Zira, o kadının sütü, Yahûdî çocuğu pisletecek yasak gıdalar ihtiva etmektedir.❞

Bu tür tavır ve beyanlar, laik Yahûdîleri rahatsız ettiği gibi, İsrail tıp camiası üyelerinin büyük çoğunluğu tarafından da reddedilmektedir.

Gençliklerinde Talmud eğitiminden geçmiş olan çoğu İsrail Yahûdîsi, hayatlarının sonraki döneminde Ortodoks Yahûdîliğin kadınlar hakkındaki yorum ve davranışlarına düş­manca tepkiler göstermektedir.
Harediler, okullardaki kız erkek ayrımını sıkı biçimde muhafaza ederler ve kızların okul bahçesinde oynayan erkek çocukları seyretmesini yasaklamışlardır.
Talmud Torah Laws adlı eserinde (1. bölüm ve 13. kural) Maimonides şöyle yazıyor:

❝Torah çalışan bir kadın, (Tanrı’dan) belli bir mükafat alır; ancak bu, erkeğin ödülü ile karşılaştırıldığında daha azdır. Bunun nedeni, o kadının, bu işi yapma zorunluluğunun olmamasıdır. Bir işi yapma yükümlülüğü bulunmayan herhangi bir kişinin o işi yapmasıyla elde edeceği mükafat, yapması emredilen kişinin. yaptıktan sonra alacağı mükafattan daha azdır.❞
~ s.84-85 ~

Geleneksel Yahûdîliğe göre, Yeni Yıl münasebetiyle sinagoga gelerek nefesle çalınan koç boynuzu seremonisini dinleyen Yahûdî bir kadın, Tanrı’dan, aynı şeyi yapan bir erkekten daha az mükafat alır;
Gerek bizzat Talmud içinde ve gerekse Talmudcu literatürde yer alan sayısız miktarda kadın düşmanı ifadeler, Haredi erkeklerin dini eğitiminin bir parçasını oluşturur.
❝Bir erkek asla, iki kadın ya da iki köpek ya da iki domuz arasından geç­memelidir. Aynı şekilde erkekler de, bir kadına, köpeğe ya da domuza kendi aralarından geçme izni vermemelidir.❞
Harediler, siyasetle uğ­raşan Yahûdî kadınları sürekli olarak, cadı, köpek ve şeytana benzetirler. Tanımlayıcı bir dil kullanımında kimi zaman biraz kaba olmalarına rağmen, Harediler, kadınlara büyük öl­çüde geleneksel Yahûdîliğin kadınlara ilişkin çerçevesinden bakarlar. Bu konum, kadınların sadece haklarını kısıtlamakla kalmamakta, aynı zamanda, kadınları birçok açıdan ikinci sınıf olarak görmektedir.
Orta Doğu’nun tek demokrasisi olmaktan uzaklaşan İsrail devleti, Lübnan ve İran’ı taklit ederek, ❝yarısı anarşi, kalan yarısı da teokrasiden oluşan bir ülke❞ haline dönüşmekte.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir