İçeriğe geç

Siyasi Düşünce Tarihi Kitap Alıntıları – Donald G. Tannenbaum

Donald G. Tannenbaum kitaplarından Siyasi Düşünce Tarihi kitap alıntıları sizlerle…

Siyasi Düşünce Tarihi Kitap Alıntıları

“Kadınlar iyi zihinlere sahip olmalıdır. Çocukların eğitimi cahillere bırakılmayacak kadar önemli bir görevdir.” Mary Wollstonecraft
“Ebeveynin görevi çocuğun kalbini şekillendirme ve anlayış yeteceğini geliştirmedir.”
“Merhamet öyle doğal bir erdemdir ki, hayvanlar bile onun apaçık emarelerini gösterirler.” Rousseau
“Aristotales’in değerler skalasında ruhun mutluluğu, zenginlikten üstündür.”
Mill, insan hayatını üç alana ayırır ki, bu alanlar gönüllü bireysel katılımcılardan başka kimseye zarar vermeyen özgürlük icrasıdır. Bu alanlar, İçinde özgürlüğün her bireyin mutlak bir hakkı olduğu, kamu denetiminden tamamen bağımsız alanlar olacaktır.

Birinci alan vicdan özgürlüğü , kişisel kanaatin ifade edilmesini ve yayımlanmasını kapsar. Bu özgürlük, İnsanların konuşma, basın ve din özgürlüğü diye adlandırdığı şeyleri içerir. ikincisi, beğeni ve arayış özgürlüğü , bir kimsenin kariyer kadar eğlenceyi seçmesini içerir. Üçüncüsü, birleşme özgürlüğü , başkalarına zarar vermeyi içermeyen, herhangi bir amaç için birleşen, böylece toplumda bağımsız grupların çoğalmasına izin veren bireylerin özgürce örgütlenmesine gönderme yapar. Her üç alan da temeldir. Bu özgürlüklerin bulunmadığı bir toplum, hükümet biçimi ne olursa olsun, tam anlamıyla özgür sayılmaz ve bu özgürlüklerin mutlak ve şartsız biçimde var olmadığı bir yerde, hiç kimse tamamen özgür değildir. ‘ Fakat Mill, kanaat, eyleme geçmeye başlayınca sınırlar koyar:

Tahıl tüccarlarının fakirleri açlıktan öldürdüğü veya mülkiyetin hırsızlık olduğu kanaatlerine, sadece basında yayınlandıkları sürece dokunulmamalıdır, ama galeyana gelmiş bir ayaktakımı bir tahıl tüccarının evinin önünde laf attıklarında veya aynı ayaktakımı arasında pankart şeklinde elden dağıtırlırsa, haklı olarak cezalandırmaya maruz kalabilirler.

Reformcuların en temel ilkelerinden biri bireyin özel inanç hakkıydı. Bu ilke, her kişinin başka bir otoriteye atıf yapmadan veya itaat etmeden hakikati bilme ve yargılama yeteneği olduğu varsayımına dayanmaktaydı.
Elinde kalemi olan ve çoğumuzun bir araya getirebileceğinden daha fazla bir etki, netlik, bilgelik ve kapsayıcılıkla konuşan herkes gerçek bir devrimci olarak görülebilir.
Bir varlığı bir başka varlıktan üstün kılan, hangi edinilmiş özelliktir? Hep bir ağızdan yanıt verebiliriz: Erdem.
“Efendi köle ilişkileri mevcut iki temel ilişkidir..”
“Kendine yeter bir hayata ulaşma doğrultusunda insanoğlunun kurduğu ilk birlik ailedir..”
Elinde kalemi olan ve çoğumuzun bir araya getirebileceğinden daha fazla bir etki, netlik, bilgelik ve kapsayıcılıkla konuşan herkes gerçek bir devrimci olarak görülebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir