İçeriğe geç

Sosial Maraq Kitap Alıntıları – Alfred Adler

Alfred Adler kitaplarından Sosial Maraq kitap alıntıları sizlerle…

Sosial Maraq Kitap Alıntıları

&“&”

Omnia ad opinionem suspensa sunt

Her şey düşünceye bağlıdır.

* Seneca

Genel refaha hiçbir şey katmamış olan insanlara ne oldu? Yanıt: Tamamen yok oldular. Onlardan geriye hiçbir şey kalmaz; söndürülmüş beden ve ruhturlar."
İnsanlığın yüceltilmesi için şimdiye dek kazanılmış olan en iyi kavram Tanrı düşüncesidir."
Ölmüş insanlarla ilgili düşler düşgörenin henüz ölüsünü gömmediğini ve ölen kişinin etkisi altında kaldığını düşündürür."
Ben kendisini tutsak edeni hiçbir zaman serbest bırakmayan mahkum gibiyim."
Sindirilemeyecek tüm zihinsel gıdalar belli bir olgunluk evresine ulaşana dek çocuğun okuma listesinden uzak tutulmalıdır. Uygunsuz yazın ya yanlış anlaşılabilir ya da büyümekte olan sosyal duyguyu bastırabilir."
Hiç kuşku yok ki sanatçılar ve dehalar insanlığın liderleridir ve korkusuzluklarının cezasını çocuklukta yaktıkları kendi ateşlerinde yanarak öderler."
Ayrıca, yemekleri birlikte yemek için çaba gösterilmelidir; özellikle kahvaltıların buna uygun olduğunu düşünüyorum."
Babanın özellikle zararlı olan başka eylemlerini örnekleyebilirim-aşırı sevgiyle anneyi gölgede bırakmaya çalışması, annenin şımartmasını düzeltmek için sert bir düzen kurması ve böylece çocuğu anneye daha fazla itmesi ya da otorite ve ilkelerini çocuğa dayatmaya kalkışması. Bu son uygulamayla itaatkârlık sağlayabilir ama asla işbirliği ve sosyal duygu değil."
Bu, üstünlük hedefi için bir rehber olarak kişilik kavramımızı da destekler. Yaşam biçiminin bir yansımasıdır- doğuştan gelmeyen ama çocuğun geliştirmiş olduğu hareket yasasıyla eşzamanlı olarak tanımlanan bir sosyal tutum.
Çok sigara içmek ve sert, siyah kahve düşkünlüğü de sıklıkla ürkek, kararsız bir ruh halinin işaretleridir."
Yaşam sorunlarından kaçış intiharda tamamlanır. İntiharın yapısında etkinlik vardır ama asla cesaret değil; kişinin eylemi sadece yararlı işbirliğine karşı etkin bir direniştir."
Birkaç yüz bin yıllık huzur döneminden sonra &‘üre ve çoğal’ emrine itaatin sonucu olarak verimli toprak çok sınırlı hale geldiğinde insanlık ideal kurtarıcı olarak Titan, Herkül ya da İmparatoru yarattı."
Daha az alımlı tipler başka yönlerden daha üstün oldukları için türleri sürdürmede kendi rollerini üstlenirken bekarlar ve çoluk-çocuktan yoksun olanlar arasında çok sayıda iyi biçimli insan olması birçok kişiyi şaşırtmıştır."
Hırslı kızlarda sık görüldüğü üzere, geri kalmış uygarlığımızın destek verdiği keskin bir aşağılık duygusu nedeniyle onları kadına dayatılan bir yük olarak yanlış anladığından sevgi ilişkilerinin güçleşmesi kaçınılmazdı."
Sosyal zihniyette bir insan herkesin kendi çalışmasının ödülünü hak ettiği ve başkalarının yaşamlarının, emeklerinin sömürülmesinin insanlığın yararına olmadığı konularında kuşku duyamaz."
Sosyal duygunun artan, engellenemez evrimci ilerlemesi bize insanlığın varoluşunun ayrılmaz biçimde &‘iyilikle’ bağlı olduğunu kabul etme yetkisi verir… &‘Cesur, erdemli, tembel, kötü niyetli, kararlı’ gibi niteliklerin sürekli olarak değişen bir dış dünyaya uyum ya da uyumsuzlukların sonucu olduğu ve bu dış dünya olmadan varolamayacakları gerçeği için kişilik öğretisinde hızla bir yer bulunması gerekir."
Evrim nehrinin durdurulması söz konusu olamaz. Mükemmellik hedefi bizi sürükler."
Üstünlük için bitmek bilmeyen mücadele bu karmaşayı, sosyal duyguyu göz ardı ederek daima kişisel zafer parıltısını hedefleyen bir &‘üstünlük karmaşasıyla’ gizlemeye çalışır."
…bu yeteneği &‘sezgi’ olarak adlandırır ve bunun en yüce ruhlara özgü olduğuna inanır. Aslında tüm insanı yeteneklerin en evrensel olanıdır. Yaşamın karmaşasında, geleceğin sonsuz bilinmezliği karşısında herkes sürekli olarak bu yeteneği kullanır."
Nevrotik birey bir yenilgi tehdidinden korkar-bireysellik duygusunun kaybı- ve çözülmez olarak etiketlediği bir sorun karşısında zihinsel heyecanından kaynaklanan ruhsal ya da fiziksel belirtilere sığınarak ve geri çekilmesini güvenceye alma amacıyla bu belirtileri kullanarak kendini korumaya çalışır."
&‘Gerçeklerden’ değil ama gerçeklere ilişkin yorumumuzdan etkilendiğimiz açıktır."
Yaşam planı ve anlam karşılıklı olarak birbirini tamamlar. Her ikisinin de kökleri çocuğun deneyimlerinden sonuçlar çıkarmayı ve onları sözcüklerle, kavramlarla ifade etmeyi beceremediği bir dönemde yatar."
Bazen dünyada en korkunç şey haklı olmaktır.
İnsan olmaq, daima üstünlük arzulayıb amma natamamlıq hissinə malik olmaq deməkdir.
Əslində insanlar hadisələrdən deyil, hadisələr haqqındakı düşüncələrdən təsirlənirlər.
Üstünlük için bitmek bilmeyen mücadele bu karmaşayı, sosyal duyguyu göz ardı ederek daima kişisel zafer parıltısını hedefleyen bir &‘üstünlük karmaşasıyla’ gizlemeye çalışır."

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir