İçeriğe geç

Kokular Kitabı 3 Kitap Alıntıları – Vedat Ozan

Vedat Ozan kitaplarından Kokular Kitabı 3 kitap alıntıları sizlerle…

Kokular Kitabı 3 Kitap Alıntıları

&“&”

Kendimizi dünyanın merkezi olarak görüyor, bu merkezileştirmeyi de hem birey hem toplum olarak yapıyoruz. “Benden başka doğru yok”un devamında gelen “bizden başka doğru yok”…
Önce mis gibi elma kokusu hissedildi,sonra ölüm…
Memede çocuklar öldü,
Pirinç tarlasında kadınlar öldü,
Çiçekler öldü,
Kuşlar öldü…

(Ramazan Öztürk)

Sigara içen ressamlarda koku algısı içmeyenlere oranla çok daha iyi durumda. Bunun nedeninin tütünün kokusunun solvent kokusunu maskelemesinden olduğu sanılıyor.
Peki, bir soru sorayım: Hiç erkek cadı duydunuz mu masallarda?
Çünkü sadece kendine bağlı hareketleri, kendine özgü bir kokusu ve hatta koku alma yetisi vardır rahmin. Her ne kadar tıp adamları tarafından bu teori elbette ve şiddetle reddedilmiş olsa bile pek çok düşünür üzerindeki etkisi yadsınamaz bu garip teorinin. XVI. yüzyılın ünlü hümanisti François Rabelais’de bile bu düşüncenin uzantılarını görebiliriz ve o bile rahmi kokularla farklı ilişkisi olan bir uzuv, ayrı bir koku alma duyusuna sahip bağımsız vücut parçası olarak tanımlıyor. Ancak biliyoruz ki Rabelais’nin ironi ve mizah dolu eserleri var, muhtemelen bu söylemi de onlar içinde değerlendirmeli, ama Freudyen dil sürçmesi"ni de (Freudian Slip) unutmamalıyız.
Yani, görme duyusu üstün bir duyu ve bu nedenle erkek ile özdeş dedik ama bu kadın göremez" demek değil. Görür ama aralarında görme farkı vardır. Erkek baktığı zaman entelektüel birikim oluşturacak şeyleri görür;oysa kadının görme duyusu daha şık bir elbiseyi seçmek ve aynada kendini bununla seyretmekten öteye geçemez. İşitme duyusundan da bir örnek vereyim: Erkekler ağır ve derin tartışmaları dinlerken, kadınlara düşen dedikodu takip etmek olur. "Yapma demiyorum yap, ama hobi olarak yap," gibi bir durum yani.
Ankara Savaşı’ndan(1402) sonra sultanların eşleriyle evlenmeme geleneğini kıran ilk Osmanlı Hanedanı evliliği Süleyman’la Hürrem’in arasındaki dinî/resmi nikah oluyor böylece.
Herkes kötü kokabilecek veya herkesin kokusu kötü olarak adlandırılabilecek, ama biz şehirli beyazlar dünyanın merkezindeyiz ya, biz hep normal" kokacağız ve bizim kokumuz bütün sistemin koku parametrelerinin merkezinde yer alacak. Kusura bakmayın ama bir taraflarıyla gülerler buna.
Sigara içen ressamlarda koku algısı içmeyenlere oranla çok daha iyi durumda. Bunun nedeninin tütünün kokusunun solvent kokusunu maskelemesinden olduğu sanılıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir