İçeriğe geç

Nureddin Mahmud Zengi Kitap Alıntıları – Abdulkadir Turan

Abdulkadir Turan kitaplarından Nureddin Mahmud Zengi kitap alıntıları sizlerle…

Nureddin Mahmud Zengi Kitap Alıntıları

&“&”

Nûreddin’in kriz yönetme kabiliyetiyle birlikte Hıristiyanlara karşı yaklaşımını ortaya koyan bu vaka, onun Hristiyanlar için en büyük düşman Müslümanlar içinse babasından sonraki umut olarak algılanmasının yolunu açtı.
Bu geniş ve çoğu zaman karışık coğrafyada, onun hükümdarlığı süresince kayda değer hiçbir isyan yaşanmamış, iç savaş olmamıştır. “Nasıl?” sorusunun cevabı el-Kamil fi’t-tarih adlı tarihini Zengîler için yazan ve ayrıca Zengîler tarihini de yazan büyük İslam tarihçisi İbnü’l Esir’in “İslam öncesindeki ve zamanımıza kadar İslam dönemindeki hükümdarların geçmişlerini okumuş biri olarak dört büyük halifeden ve Ömer b. Abdüllaziz’den beri âdil sultan Nûreddin’den daha ahlaklısına rastlamış değilim.” sözünde saklıdır.
Tarihte nice büyük şahsiyet vardır onlarla ilgili anlatımlar, menkıbeler, hikâyeler, araştırmalar, onları anlamakta eksik kalmıştır.

Nûreddin Mahmud Zengî tarihini hiç kuşkusuz o büyük insanlarındandır, İslam tarihi boyunca yetişmiş büyük bir medeniyet insanıdır.

“Allah’a hamd olsun, O bana bu kadar mal ve adam vermişken benim Müslümanlara yardım etme ve müşriklerle cihat etmeye gücüm yetiyorken onların durumu karşısında yerimde oturmam bana helal olmaz.”
“Meşru ezanı okumayan müezzinlerin başına minareleri yıkarım.”
Nureddin Zengi
Kostantiniyye ve Kudüs fethedilmeyi bekliyorlar. İkisi gecenin karanlığında sabahın munis aydınlığını bekliyor. Allahu Teâlâ keremiyle bana bu iki fethi İslâm ehline sunmayı nasip etsin. "
Sen uzakta olsan da dostsun."
Müslümanlarla ittifak,Haçlılarla savaş" Siyaseti güdüyordu.
Ibni Münir Nurettin’i Sen İslam’ın gençlik yüzyılını yeniden getirdin. temelini sağlamlaştırdın,sütunlarını ve surlarını yeniden onardın. "
Meşru ezanı okumayan müezzinlerin başına minareleri yıkarım. "
Nurettin Zengi,Isyana katılanları şiddetle cezalandırdı, kılıçtan geçirerek Urfa’daki hıristiyan nüfusun büyük kısmını imha etti .
Suriye’deki ölümcül güçsüzlüğün kaynağı, Müslümanların arasında birliğin bulunmamasıydı.
Halep’e hâkim olan tüm Şark’a hakîm olur. "
Kostantinye ve kudüs fethedilmeyi bekliyorlar. Allahu Teala keremiyle bana bu iki fethi islam ehline sunmayı nasip etsin. "
Nurettin Zengi
Fethin başarının yolunu açan odur."
Katıp imad
Tarihte nice büyük şahsiyet vardır onlarla ilgili anlatımlar, menkıbeler, hikâyeler, araştırmalar, onları anlamakta eksik kalmıştır.

Nûreddin Mahmud Zengî tarihini hiç kuşkusuz o büyük insanlarındandır, İslam tarihi boyunca yetişmiş büyük bir medeniyet insanıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir