İçeriğe geç

Kitap Okuyan Çocuk Yetiştirmek Kitap Alıntıları – Megan Daley

Megan Daley kitaplarından Kitap Okuyan Çocuk Yetiştirmek kitap alıntıları sizlerle…

Kitap Okuyan Çocuk Yetiştirmek Kitap Alıntıları

&“&”

Karanlıkta her zaman bulunacak bir ışık vardır.
Uluslararası Disleksi Derneğinin tanımıyla Disleksi, Doğuştan gelen nörolojik bir öğrenme engeldir"
Bir şeyi görmiyorsanız, o olamazsınız.
Kitap okuma, kafa dinlemek için bir fırsattır.
Bir şeyi göremiyorsanız, o olamazsınız."
Okuyan çocuklar başka bir dünyaya çekilmenin ne demek olduğunu bilir
Kitap okuma, kafa dinlemek için bir fırsattır.
Ne kadar çok sesli okursanız bebeğiniz o kadar çok kelimeyle muhatap olacak ve ilerideki okuma becerileri daha sağlam olacaktır.
Bir kitabın sessizliğinde inanılmaz bir güzellik saklıdır. Sanki doğada veya bir bahçede olup rahatlamak gibi…
Çocukları kendi okuyacakları kitapları seçmeleri konusunda ehil kılmak onları hayat boyu kitap okumaya programlı hale getirir ve kitap okumayı yetişkinlere has bir şey olmaktan çıkartıp çocuklara kaydırır.
Yazı ve resim, okuma ile birlikte desteklenmelidir. Kelimeleri ve resimleri hem tüketen hem de onları üretmeye çabalayan motivasyonu yüksek okuryazar bir çocuk yetiştirmek ancak bütünsel bir yaklaşım benimseyerek onları desteklemekle mümkündür.
Teknoloji, öğretmenlere zaten mevcut olan bir öğrenme alanında birden fazla çeşitlilikle kitap okuma stratejileri sunar. Bu sayede bireyin ihtiyaçları doğrultusunda öğrenmeyi şekillendirebilirler.
Bebeklere ve yeni yürüyenlere kitap okurken;
Bebeğinize sarılın.
Olağanüstü resimleri olan kısa ama merek uyandırıcı kitapları seçin.
Okuma seanslarını kısa çarpıcı ve düzenli tutun.
Okuma eylemini eğlenceli kılacak gıdıklama, sallama zıplatma gibi şeyleri rahatlıkla yapın.
Hikayeyi canlı kılmak için sesinizi yumuşatın ve yüz ifadelerinizi kullanın.
Duyusal işlevini gerçekleşmesi için çocukların kitapları çiğnemesine, dokunmasına ve koklamasına izin verin.
Kitapla etkileşime geçmesine izin verin.
Şarkılar ve şiirlerde inanılmaz derecede faydalı okuma araçlarıdır.Bu yüzden çocugunuza ne zaman imkanınız varsa şarkı söyleyin.
Erken okuma üzerine yapılmış bir araştırmanın belirttiği gibi çocuklar hikayelerle bütünleşip soru cevap yaptıkları, kendi hikayelerini kurguladıkları, kendileri ve dünyaları hakkında daha fazlasını keşfettileri için eğitimcilerin be ailelerin çocukların okuma evresinde oyuna çok önem vermeleri ve bunun hayatın önemli bir parçası olarak değerlendirmeleri gerekmektedir
Bir çocugun yanına sokulup onunla birlikte kitap okumak onların mutluluk sevgi ve yakınlık anları ile kitaplar arasında güçlü çağrışımlar oluşturmasına izin verir.
Macera romanlarından oluşan bir diyet programından keyif aldığımızı düşünebiliriz ama beynimiz dahası için, daha farklı şeyler için yalvarmaya başlayacaktır. Vücudumuz gibi beynimizin de gelişmek için çeşitliliğe ihtiyacı vardır.
Yetişkinlerle sohbetin minimum seviyede gerçekleştiği bir yılda edebiyat, bazı zorlu konuşmaların kapısını aralayan bir geçit olabilir.
Çocuklar, hayattaki nahoş, zor bazı konulardan haberdarlar ve edebiyat, çocukların bu tarz zorlu konular sayesinde ahlaki ve etik meseleleri keşfettikleri bir alan haline gelmektedir.
Tam potansiyele ancak veliler, eğitimciler ve uzmanlar bir arada çalıştığında ve çocukların güçlü yanları kabul edilip ödüllendirildiğinde ulaşılır.
Disleksik öğrenciler çoğunlukla ileri derecede yaratıcıdır ve harika problem çözücüdür
Disleksi; doğuştan gelen nörolojik bir öğrenme engelidir. Harfleri yanlış söyleyerek ya da yazarak, akıcı ve doğru şekilde kelimeleri tanımada ve çözümleme de yaşanan zorluktur.
Okuma hayal gücünü, fikirleri ve betimlemeyi besler. Bir kişiye kitap okunması da aynı etkiye sahiptir.
Hikayeler çağa meydan okur, hayal gücünü besleyen bir ortam oluşturur, bir ruha dokunur ve minik akılları eğitir.
Çocukları kendi okuyacakları kitapları seçmeleri konusunda ehil kılmak onları hayat boyu kitap okumaya programlı hale getirir ve kitap okumayı yetişkinlere has bir şey olmaktan çıkartıp çocuklara kaydırır.
Elbette kütüphaneler zaman zaman sessiz ve sakin olmalı ama aynı zamanda kahkahaların havada uçuştuğu, tartışmaların ve çekişmelerin olduğu bir mekan olmalı.
Kelimeleri ve resimleri hem tüketen hem de onları üretmeye çabalayan motivasyonu yüksek okuryazar bir çocuk yetiştirmek ancak bütünsel bir yaklaşım benimseyerek onları desteklemekle mümkündür.
Neyi çizip neyi yazacakları konusunda bir baskı olmadığında çocuklar çoğunlukla en iyi ve en özgün çalışmalarını sergileyeceklerdir.
Kitap okuma, kafa dinlemek için fırsattır.
Sözcüklerin gücü ile resimlerin güzelliği birleştiğinde çocukların oyunları daha da zengin ve değerli hale gelecektir.
Bir çocuğun kitap aşkı, yoğun programlarından feragat edip zamanını onlarla kitap okumaya ayıran, sevilen bir yetişkinle başlar.
Kitap okuma halen okuma becerisini geliştirmede çocuğunuzla yapabileceğiniz tek en önemli aktivitedir.
Okuyan cocuklar baska bir dünyaya cekilmenin ne demek olduğunu bilirler ve kitabin sonunu merak ederek okumalarini gerçekleştirirler.
Bir kitabın sessizliğinde inanılmaz bir güzellik saklıdır. Sanki doğada veya bir bahçede olup rahatlamak gibi…"
Yeni tür okuryazarlık olan kodlama öğrencilere sadece dijital teknolojileri kullanmayı öğretmez, ayrıca onları kavramaya, okumayı ve üretmeyi de öğretir."
Bizlerin sporu, dansı ve müziği öğrenmesi gibi çocukların da kod yazabilmeyi ve okumayı öğrenmeleri için onlara imkan sunmamız önemlidir."
Zor da olsa bu dijital çağda kitap okumaya sahip çıkmalıyız."
Hikayeler çağa meydan okur, hayal gücünü besleyen bir ortam oluşturur, bir ruha dokunur ve minik akılları eğitir."
Bir kütüphane öğretmeni olmak gelen kitapları raflara dizmekten çok daha ötesidir."
Kitap dostu olmak, onlara sunabileceğiniz ve onların da sonsuza kadar sevgiyle ve saygıyla anacakları bir hediyedir.
Gençler,romanları okuyarak elde edilen bu temsili deneyimler sayesinde, kendilerini diğer insanların yerine koyma ve onlarla yanyana yürüme , empati ve anlayış geliştirme imkanına sahip oluyorlar.
Çoğumuzun çok iyi bildiği gibi, keyif amaçlı okuma kadar, sürdürülebilir ve düzenli okuma da akademik başarıya olumlu katkılar sağlamaktadır ve bu durum okumanın,akademik başarıyla nasıl ilişkili olduğunu inceleyen araştırmalarda da desteklenmektedir.
Kitap okumak, kafa dinlemek için bir fırsattır.
Uyumadan önce kitap okumak da kaybolan sanatlar arasındadır.
Okumak kendin &‘olma’ durumuna girebilmek için en kolay yoldur.
Bir kitabın sessizliğinde inanılmaz bir güzellik saklıdır. Sanki doğada veya bir bahçede olup rahatlamak gibi…
Kütüphane öğretmenliği diye bir branş varmış Avustralya da, her okul kütüphanesinde görevli. Ne kadar müthiş.
Ortama kitaplar ekleyin. Sözcüklerin gücü ile resimlerin güzelliği birleştiğinde çocukların oyunları daha da zengin ve değerli hâle gelecektir."
Kitaplarda sunulan farklılıklar çocukların başka kültürlere müsamaha gösterebilecekleri bir alan yaratır.
Bir kitabın sessizliğinde inanılmaz bir güzellik saklıdır.
Sanki doğada rahatlamak gibi…
Gelişen bir eğitim toplumu; velilerin, öğrencilerin ve personelin bir araya gelerek öğrencilerin iyiliğini ve gelişmiş öğrenme çıktılarını sağlamaya çalıştığı toplumdur. Bir okul için daha sürdürülebilir bir dünyaya giden yolda, yavaş ama emin şekilde yol almak; yenilikçi, temiz, yeşil bir öğrenme ortamıyla sonuçlanan eğitimsel çalışmalar yürütmek ve hayat boyu doğa aşkını aşılamaktan daha büyük bir amaç olamaz.
Mizah çocuklara eleştirel okumayı özeldir. Çünkü çocuklar satır aralarını okumayı öğrendikçe incelikli iğnelemeye, doğru ile yanlışı dair bir farkındalık geliştirirler.
Bugünün çocukları için kitaplar son kaledir. Bir kitabı adım atmak, şimdiki çocuklar için hiç olmadığı kadar “bir macera yakalama” veya “herhangi bir şey olabilir” duygusunu tadabilecekleri belki de tek fırsat.
Çizmek tam anlamıyla mükemmel fotoğraf oluşturmak değildi çünkü bunun için fotoğraf makinelerimiz vardı. Resim çizmenin bir şeyi farklı şekilde bakmak ve onun özünü yine aynı farklılıkla yakalamak olduğunu söylüyordu.
Yoğun bir erken müdahaleci eğitim, okul sistemine giren bir çocuğu görünürde daha yüksek bir okuma düzeni çıkarabilir. Ancak akranları kendi kızında okumayı öğrenirken ve arayı kapatırken; ezbere yoldan sesleri ve kelimeleri öğrenmiş çocukların aksine kitaplarla hoş ve güzel tecrübeler edilmiş çocuklar, okuduğunu anlamada çok farklı şekillerde daha başarılı olurlar ve kitaplarla bütünleşme duygusunu daha yoğun yaşarlar.
Araştırmalar müziğin dilin ediniminde güçlü bir araç olduğunu, müziğin ve dilin işlenmesinin beynin aynı bölgede gerçekleştiğini ve aynı nöral yolları paylaştığını ortaya koymuştur.
Küçük yaştan itibaren bir okuma rutini oluşturmak, çocukların hayatları boyunca devam eden güçlü bir okuma alışkanlığı geliştirmelerine yardımcı olur. Bir çocuğun kitap aşkı, yoğun programlarından feragat edip zamanını onlarla kitap okumaya ayıran, sevilen bir yetişkinle başlar. Bu güçlü bir bağlanma egzersizidir. Bir çocuğun yanına sokulup onunla birlikte kitap okumak onların, mutluluk, sevgi ve yakınlık anları ile kitaplar arasında güçlü çağrışımlar oluşturmalarına izin verir.
Şarkı söylemek, çocuğu yetiştirmenin esas parçalarından birisidir. Bebekler ağladıklarında onlara bir ninni mırıldanmak yaptığımızın şeyin doğru olduğunu hissettirir. Yeni yürüyen bebeklerimize ve küçük çocuklarımıza hareketli şarkılar veya çocuk şarkıları söyleriz. Şarkı, bağlanmanın ve iletişim kurmanın en mükemmel yoludur. Üstelik hem şarkı söyleyen hem de dinleyen için fayda sağlar.
Bir çocuğa şarkı söylendiğinde inanılmaz güzel şeyler meydana gelir. Şarkılar hikâye anlatmada, kültür alışverişinde, sakinleştirmede, heyecanlandırmada ve tartışmanın fitilini ateşlemede kullanılabilir. Şarkı söylemek kardiyovasküler sistemin işlevini arttırır, kan basıncını düşürür, endorfin salgılar ve sürekli artan bir bağışıklık fonksiyonuyla stres düzeyini düşürür. Bebeklere şarkı söylemek özellikle etkili bir yöntemdir. Tamamen olumlu bir anne-bebek etkileşimi, artan bir rahatlama ve iyi bakılma duygusunu pekiştirerek her iki taraf için beta endorfinlerinin salınımını sağlar. Bu, özellikle de bebek kucakta tutulup şarkı söylendiğinde gerçekleşir.
Dil gelişimi ve şarkı söylemek arasında doğrudan bir ilişki vardır. Bütün halk şarkıları ana dilin" imzasını kendisinde taşır; dil ile etkileşime geçmede çocuğun kulağı, sesi ve beyni arasında örüntüler oluşmasına yardımcı olur. Çocuğunuza yeteri kadar şarkı söylemediğinizi düşünüyorsanız, rahat olun! Çocuğunuz için sizin sesiniz, dünyanın en güvenilir ve tanıdık sesidir. Ayrıca şimdiye kadar kaydedilmiş bütün müziklerden daha iyidir. Çocukların canlı sohbet ile etkileşimli ortamlarda dili öğrenmeleri gibi, kendilerinden sorumlu yetişkinler tarafından söylenen şarkılardan da büyük fayda elde ederler.
Çevremizdeki gençlerin kitap dostu olmalarını sağlamak için hepimize düşen paha biçilemez roller var. Kitap dostu olmak, onlara sunabileceğiniz ve onların da sonsuza kadar sevgiyle ve saygıyla anacakları bir hediyedir.
Okuma Alanları

* Çocuğunuzun etrafını yazım ve görsel açıdan zengin malzemelerle donatma kitap sevgisini ve okumayı örnek almaları için harika bir yoldur.
* Seçtiğiniz dekor ögeleri, motifler veya renk temaları aslında en sevdiğiniz yazarın dünyası ya da en sevdiğiniz resimli kitabın illüstratörünün sanat çalışması tarafından belirlendiği için kitap temalı odalar oluşturmak bana hiç zor gelmemiştir.
* Okuma alanları kitaplığın yanındaki bir sandalye ya da cam kenarı koltuğu gibi basit veya yanında kitaplarla dolu sepet olan armut koltuk kadar harika olabilir. Bütçeniz ne olursa olsun bir okuma köşesi her zaman oluşturulabilir.
* Her zaman yatakların sevilen okuma yerleri olacağını hayal etmişimdir ama çocukların hayallerindeki çeşitlilik karşısında sürekli şaşırıyorum. Çocuklar sakinleşmek ve dinginleşmek için ortak bir şekilde genellikle bir şeyin altında (çadır, battaniye, yatak gibi) ya da yerde küçük rahat bir alan arzuluyorlar.

Yazı ve resim, okuma ile birlikte desteklenmelidir. Kelimeleri ve resimleri hem tüketen hem de onları üretmeye çabalayan motivasyonu yüksek okuryazar bir çocuk yetiştirmek ancak bütünsel bir yaklaşım benimseyerek onları desteklemekle mümkündür.
* Evinizdeki kutulara veya sepetlere koleksiyon kitapları yerleştirin. Bebek çantasına birkaç tane kalın ciltli kitap koyun, birkaç tane de arabanızda bulundurun.
* Her zaman olmasa da bazen kızlarımla ağlayıp sızlanmadan, kavga etmeden ya da sürekli anne daha gelmedik mi" gibi sorular sorulmadan 30 dakikalık bir yolculuğa çıkabiliyorum arabadaki kitaplar sayesinde.
* Ayrıca arabamda içinde kitap, kalem, kağıt ve aksesuar bulunan çantalar bulunduruyorum. Gidişler ve dönüşler için farklı çantalarım var.
*El çantamda da kitaplar taşıyorum. Yolda kitap okumak için çabucak içine dalıp çıkabileceğim kitapları seçiyorum. Komik kitaplar, şiir antolojisi veya bilgilendirici bir kitap olabiliyor bunlar.
Kitaplar sohbetin fitilini ateşler. Her öğleden sonra kızlarıma şunu soruyorum: Bugün ne yaptınız?" ve hemen her gün hiç cevap alamıyorum. Ama sonrasında o gece arkadaşlık veya duygu içerikli bir kitap okuyabilirsek birdenbire okuldaki günün nasıl geçtiği hakkında konuşmaya başlıyorlar ya da bir arkadaşları ile olan sorunlarını dile getiriyorlar. Kızlarım yaşamlarının kitapta yansıtıldığını gördükleri an konuşmaya başlıyorlar.
Yatmadan önce kitap okumak

* Yatmadan önce kitap okumak sakinlik ve günü bitirme anlamına geldiğinden, yorucu bir günün ardından güne eklenmesi gereken en kolay rutindir.
* Akşamınız ne kadar kaotik, gürültülü ya da sade geçerse geçsin, yatmadan önce kitap okumak bir odak değişimidir ve evin atmosferini olması gereken düzeye getirir.
* Sadece 15 dakikalığına bile olsa kitap okumaya harcanan süre değerlidir.
* Tek ebeveyn olsanız da, çok çocuğunuz olsa da ya da uzun saatler çalışsanız da yatmadan önce kitap okuma belki de ailenizle bir olabileceğiniz tek zamandır.

*Araştırmalar müziğin dilin ediniminde güçlü bir araç olduğunu, müziğin ve dilin işlenmesinin beynin aynı bölgesinde gerçekleştiğini ve aynı nörol yolları paylaştığını ortaya koymuştur.
*Şarkı söylemek kardiyovasküler sistemin işlevini artırır, kan basıncını düşürür, endorfin salgılar ve sürekli artan bir bağışıklık fonksiyonuyla stres düzeyini düşürür.
*Çocuğunuza henüz doğmadan önce şarkı söylemeye başlayabilirsiniz. Amniyotik sıvı harika bir ses ileticisidir. Bebekler 18 haftalık gebelikten sonra anne karnındayken etrafında duyulan seslere tepki vermeye başlarlar.
*Okuma eylemini eğlenceli kılacak gıdıklama sallama zıplatma gibi şeyleri rahatlıkla yapın.
*Hikayeyi canlı kılmak için sesinizi yumuşatın, ve yüz ifadelerinizi kullanın. Hayvan veya diğer ses efektlerini ekleyin.
*Duyusal işlevin gerçekleşmesi için çocuklarınızın kitapları çiğnemesine, dokunmasına ve koklamasına izin verin. Bu okul öncesi eğitim ortamlarında uygun olmasa da ev ortamlarında tamamen makuldür.
*evinize çocuğunuzun kolay erişebileceği yerlerde kitap bulundurmak önemlidir bu sayede çocuklar kitapları tutmak keşfetmek ve onlarla oynamak için geniş bir imkana sahip olacaklardır.
*Yeni yürüyen bebekler etrafta öğrenilecek şeyleri emen küçük süngerler gibidir. Kelimelere, çocuk tekerlemelerine, şarkılara ve kitaplara bayılırlar. Fakat muhtemelen yırtma davranışları sizi onlara kitap okumaktan alıkoymasına izin vermeyin. Bu zaman tam da çocuklarınızın kitaplara bağlanacağı zamandır.
*Bebeğinize kitap okurken her ikiniz için eğlenceli olabilecek yardımcı birkaç ipucu: Anahtar kelime eğlenceli" olmak.
*Bebekler kitaplara sizin düşündüğünüzden daha erken dönemde ilgi göstermeye başlarlar.
*Bebekler için kelimelerin ritmini duymak ve seslerdeki ifadeleri işitmek beyinlerinde zengin ve farklı bir dil gelişmesini sağlar. *Bebeğim doğduktan sonra saatlerce sandalyede oturup bunu beslerken ve sallarken bile bir doldu roman okudum.
*Ne kadar çok sesli okursanız bebeğiniz o kadar çok kelime ile muhatap olacak ve ilerideki okuma becerileri daha sağlam temelli olacaktır.
*6 aydan itibaren düzenli olarak kendilerini kitap okunan bebekler, kitapları basit renkli nesneler olmaktan çıkardık işte hikaye zamanı sinyalini veren nesneler olarak görmeyi başlayacaklardır.
*Üç boyutlu kitaplar ve dokun hisset başlıklar fiziksel teması devreye soktukları ndan bebekler ve yeni yürüyenler için harikadır.
Kitap okumak uyumadan önce beyinlerimiz için yapabileceğimiz en güçlü aktivitedir. Deneysel olarak, uyumadan önce bir saat boyunca bütün ekranları kapatmayı, uyumadan önce en az otuz dakikayı kitap okumayı deneyin. Farkı göreceksiniz.
Uyumadan önce kitap okumak da kaybolan sanatlar arasındadır.
Kitap okumak, kafa dinlemek için fırsattır.
“ Kitap okumak uyumadan önce beyinlerimiz için yapabileceğimiz en güçlü aktivitedir. “

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir