İçeriğe geç

Siyer Yıllığı 2 Kitap Alıntıları – Kolektif

Kolektif kitaplarından Siyer Yıllığı 2 kitap alıntıları sizlerle…

Siyer Yıllığı 2 Kitap Alıntıları

&“&”

İtaat bilgiye, bilgi de sevgiye dayanırsa şuurlu davranışlara yol açar bu da kalıcı sonuçlar doğurur.
Amacımız, Zamanın istediği peygamberi zamanın insanına ulaştırmak değil, bütün zamanların Peygamberlerini zamanın insanına doğru dille aktarmaktır."
Hiçbir kişi yoktur ki bir serçeyi yahut ondan daha büyük bir canlıyı haksız yere öldürsün de Yüce Allah ona bunun hesabını sormasın!"
Ey günlerin kendisini bana unutturamadığı kişi, hiç geceler seni bana unutturabilir mi?
Coğrafya, kaderdir."
Varlığın, sahra üzerinde kendini dışa vuran dil ve dokusu, özgun karakteriyle, insan üzerinden önce kültürü ardından da adına "bedevi" dediğimiz buna uygun bir zihniyet oluşturacaktır. İlim, irfan fen, felsefe ve sanattan uzak bu zihniyet ise; kaba, öfkeli hoyrat, acımasız saldırgan ve şiddet eğilimli, güçlü "kabile" duygusunun egemen olduğu bir bilinç halini ifade etmektedir (1)
Şiir ve edebiyata hakim olan kadın, şarap ve zevki sefa düşkünlüğü, bu bilinç halinin bir başka boyutunu oluşturmaktadır. (2)
Zihniyetin yansıması ile beslenen her bir bedevi; akıl, mantık ve muhakeme yerine, duyguları besleyen şiir, darbi mesel, güzel söz veya esatirle yüklü bir zihnin yanı sıra, hedonizme varan aşırı nefis düşkünlüğüyle karakterize olmuş bir ahlâk anlayışını tatbike koyacaktır (yaşayacaktır.) (3)

Hz. Peygamberin (Nebinin) getirmiş olduğu İslam vahiynin muhatabı, Arap çoğrafyasının ürettiği işte bu kültür ve buradan doğan bedevi zihniyet olgusudur. Bu anlamda o dönem orada sadece bu zihniyet veya kültür değil, bunların dayandığı ontolojik temeller de sarsılarak, değişime maruz kalacaktır.
Zira zaman ve mekanın şekli hüviyeti, aşağı yukarı aynı dönem /iklime tekabül etse bile, islam &‘in gelişiyle birlikte, varlığın bu boyutlarıyla oluşan eskiye dair zihin kod veya kalıpları değişerek yerini vahiyle gelen ölçü ve esaslara bırakacaktır. Artık yeni dönemde, yeni bir hayata adım atacak olan inananların zihin ve ruhlarını içinde bulundukları coğrafyanın dil ve dokusu değil, ilâh’ı alemden gelen yeni bir dil ve doku inşa edecektir. İç dünyası radikal şekilde değişim /dönüşüme uğrayan "Müslümanların tarih sahnesine çıkışıyla birlikte ise, eski zaman ve mekanla birlikte" bedevi" de yerini "medeni" ye terk etmek durumunda kalacaktır."
Bu da bize, yeni bir yaşam biçimiyle oluşacak olan yeni bir kültür ve ve bu kültüre dair yeni bir zihniyet (yaşam) şeklinin oluşmakta olduğunu haber vermektedir."

SİYER YILLIĞI 2 – (Kolektif) Editör, Şaban ÖZ Endülüs Yayınları, sh, 66

Bölüm, Bedevi Zihniyetin Temel Dinamikleri – Doç. Dr. İbrahim ÇETINTAŞ*

(*) KSÜ ilahiyat fakültesi.

(1)Cabiri,Muhammed Abid, Arap Ahlâkı Aklı, Çev:Muhammed Çelik, Mana Yay. sh, 629 – 630

(2)Çağrıcı Mustafa, Kur’an’ın Geliş Ortamında Ahlâk ve İnsan İlişkileri Kuramer Yay. sh, 50 – 70

(3)Apak, Adem Kur’an’ın Geliş Ortamında Arap Toplumu, Kuramer Yay. sh, 23.

Hiçbir kişi yoktur ki bir serçeyi yahut ondan daha büyük bir canlıyı haksız yere öldürsün de Yüce Allah ona bunun hesabını sormasın!"

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir