İçeriğe geç

Warren Buffett Tarzı Kitap Alıntıları – Robert G. Hagstrom

Robert G. Hagstrom kitaplarından Warren Buffett Tarzı kitap alıntıları sizlerle…

Warren Buffett Tarzı Kitap Alıntıları

Piyasa sadece birisinin ahmakça bir şey yapmaya niyetli olup olmadığını göstermek için bir referans noktası olmalıdır .
– Warren buffett,1988
Hisse senedi piyasasına bakıp kafanızdaki tek sorunun Son zamanlarda hiç kimse bana çok iyi bir şirketi çok iyi bir fiyatta alma fırsatı tanıyacak aptalca bir şey yaptı mı?
Çeşitleme bilgisizliğe karşı bir korumadır Eğer piyasayla karşılaştırıldığında size kötü birşey olmasını istemiyorsanız, her şeyi satın alabilirsiniz. Bu bir şirketi analiz etmeyi bilmeyen biri için gayet sağlam bir yaklaşım.
-Warren Buffett
fiyata yansımamış en ufak bir riski dahi üstlenmek istemiyoruz. Alacağımız en büyük risk son kullanma tarihi en fazla 1 gün geçmiş yoğurdu yemektir.
Piyasa da, tanrı gibi, kendisine yardım edenlere yardım eder, Ama tanrının aksine, ne yaptığını bilmeyenleri de affetmez.
-Warren Buffett
Anlamadığınız bir iş veya sektöre yatırım yapmanın hiç bir anlamı yok, çünkü işin değerini anlamanıza ve ne yaptığını takip etmenize imkan yok.
Eğer fiyatınız en ucuzsa müşteri sizi nehrin dibinde bile bulur
Graham’dan aldığı ana ders , yatırımda başarılı olmak için hisselerin piyasa fiyatının o şirketin içsel değerinden daha düşük olduğu zaman alım yapmak gereğidir.
İnsanları değerlendirirken üç niteliğe bakarsınız: Dürüstlük, akıl ve enerji. Bunların ilkine sahip değilseniz, diğer ikisi sizi öldürecektir.
“İnsanları değerlendirirken üç niteliğe bakarsınız: Dürüstlük, akıl ve enerji. Bunlardan ilkine sahip değilseniz diğer ikisi sizi öldürecektir.”
Descaretes, Sadece yüksek zeka sahibi olmak yetmez, önemli olan onu iyi uygulamaktır. , demiştir. Buffet’i diğer yatırım yöneticilerinden ayrı kılan da işte bu uygulamadır. Buffet’ın bir çok meslektaşı hayli zeki, disiplinli ve çalışkandır, ama Buffet’ın yeri hepsinin üzerindedir. Çünkü stratejilerini uygulayabilmek gibi müthiş bir yeteneği vardır.
Tavsiye sizi zengin etmez, fakat fakirleştirme olasılığı da yok gibidir.
Hisse fiyatları yükseldikçe yöneticilerin davranış değerleri düştü. Warren Buffett
Uzun vadede muhasebe manevralarıyla sorunları saklayan yönetimlerin sonu elbette iyi olmayacaktır. Warren Buffett
Insanları değerlendirirken üç nitelige bakarsınız: Dürüstlük, akıl ve enerji. Bunların ilkine sahip değilseniz, diğer ikisi sizi öldürecektir.
Daha iyi bir yatırımcıyım, çünkü bir iş adamıyım. der Buffett. Ve daha iyi iş adamıyım, çünkü bir yatırımcıyım
Warren Buffett in 12 doktrini

WARREN BUFFETT TARZI

Is Doktrinleri
1-İş basit ve anlaşılır mı?
2-Sirketin istikrarlı bir işletme tarihi var mı?
3-İşin uzun vadedeki görünümü olumlu mu?
Yönetim Doktrinleri

1-Yönetim mantıklı davranıyor mu?
2-Yönetim hissedarlara karşı açık ve dürüst mü?
3-Yönetim kurumsal mecburiyetlere karşı durabiliyor mu?

Finansal Doktrinler
1-Sermaye getirisi ne
2-Hissedar karları ne?
3-Kar marjları ne?
4-Sirket dagıtılmayan her bir dolar kâra karşılık en azından bir dolarlık piyasa değer yaratmıs mı?

Değer Doktrinleri

1-Şirketin değer ne?
2-Bu değerin altında bir fiyattan alınabilir mi?

Nasıl bir insanın sabah kalkıp ben bu sabah nefes alacağım demeye ihtiyacı yoksa, iyi bir yöneticinin de ben bugün maliyetleri düşüreceğim demeye ihtiyacı olmamalıdır.
Bu şirketlerin hepsi New York borsasında işlem hacmi 40 misli artmasına rağmen çuvallamışlardı.Buffett bu şirketlerin her birinin başında Çalışkan,zeki ve başarmak için yoğun dürtüleri olan yöneticiler olduğunu söyledikten sonra durmuş de gözlerini konferans salonunda gezdirmişti.Bir düşünün bakalım ne demişti . nasıl olur da böyle kötü sonuçlar alabilirler ? Yanıtı ben vereyim: Meslektaşlarının düşüncesizce taklit ederek
Berkshire nin hem tekstilde hem sigortacılıktlık işlerinde nasıl zorluklar yaşadığını ve kendi yönetiminin bu zaman zarfıda ne gibi yanlışlar yaptığını hep kabul etmiştir
Kendini dobra dobra ve cömertçe eleştirır.
Bir şirket hissedar kazançlarınını ek sermayeye ihtiyaç duymadan artırabiliyorsa,bu kazançları risksiz getiri oranı ve gelecekte gerçekleşmesi beklenen hisseder kazançları arasındaki farkla iskonto etmek uygun olur.
Marka şirketlerin kalıcılığına bakın. Benim için en önemli unsur işin etrafındaki Hendek’in büyüklüğüdür .Elbette en sevdiğim bir şey de büyük bir kale ve içi timsah ve pirana dolu büyük bir hendektır
Varren Buffett 1994
Buffett zor sorunların altından kalkmaya çalışan şirketlerden Uzak durun. Deneyimi ona geri dönüşerin pek seyrek başarıya ulaştığını göstermiştir. Sorunu şirketleri ucuza almaktansa iyi şirketleri makbul fiyatlara almak her zaman daha karlıdır.Charlie ve ben zor iş sorunların çözmeyi hiç öğrenemedik, der . Tek öğrendiğimiz şey onlardan uzak durmaktır. Eğer bunda başarılı olduysak nedeni iki metrelik duvarların üzerinden atlatmak yerine sahip olmaktansa rahatca gecebılcegımız yarım metrelikleri belirleye bılmemızdendır .
Buffett,bankalara akıllıca Kredi verip maliyetleri kontrol altında tuttukları müddetçe bankacılığın karlı bir iş olacağını öğrenmişti.iyi yönetilen bir banka sadece karlarını arttırmakla kalmaz çok iyi bir sermaye getirisi de verebilirdi
Burada anahtar unsur
iyi yönetilen ifadesidir. Burrett bir bankanın uzun vadedeki değerlerini yöneticilerin belirlediğini öğrenmişti ,çünkü onlar iki kritik değişkenin kontrol ederler :Maliyetleri ve krediler .Kötü yöneticiler yanlış krediler vererek işletme maliyetlerini arttırke ıyi yöneticiler maliyeti düşürücu önlemler alırlar ve risk krediler verdikleri çok seyrek görülür.
Buffett zor sorunların altından kalkmaya çalışan şirketlerden uzak durur .Deneyimi ona büyük geri dönüşümlerin pek seyrek başarıya ulaştığını göstermiştir. Sorunlu şirketleri ucuza almaktansa,iyi şirketleri makbul fiyatları almak her zaman daha karlıdır.Charlie ve ben zor iş sorunlarını çözmeyi hiç öğrenemedik. der Tek öğrendiğimiz şey onlardan uzak durmaktır.Eğer onu da başarılı olduysak, nedeni iki metrelik duvarın üzerinden atlamaya yeteneğine sahip olmaktansa, rahatça geçebileceğimiz yarım metrelikleri belirleyebilmemizdendir
Buffett şöyle diyor: Her gece yatağa yatarken, ertesi gün kalktığımda traş olacak 2.5 milyar erkeğin var olduğunu bilmek çok hoş
Hisse senetlerini değil işi satın alırım, ilelebet sahip olmak isteyeceğim işi.
Warren Buffett
Bütün istediğimiz, özünü iyi anladığımız, beğendiğimiz insanlarca yönetilen ve gelecek beklentilerine nazaran ucuz fiyatlanmış işlere girmektir.
Warren Buffett
Fisher’e göre yumurtaları ayrı sepetlere koyarak riski azalttıklarına inanan yatırımcılar yanlış yönlendirilmişlerdir. Çok fazla hisse senedi almanın tehlikesi her sepeti ve her yumurtayı gözlem altında tutmanın güçlüğüdür.
Şahane bir şirketi makul bir fiyattan almak, makul bir şirketi şahane bir fiyattan almaktan çok daha iyidir.
Warren Buffett
Yatırım yapmanın temel fikri, hisse senetlerine bir iş olarak bakmak, piyasa dalgalanmalarından faydalanmak ve güvenlik marjını bulmaktır. Ben Graham’ın bize öğrettiği budur. Bunlar, bundan yüzyıl sonra bile yatırım yapmanın temel taşları olarak kalacaktır.
Warren Buffett
Bir işin o kadar olmasını istiyorum ki ondan bir ahmak bile para kazanabilsin
Bir insanda üç şey arayınız. Zeka, Enerji ve Dürüstlük. Eğer sonuncusu yoksa ilk ikisiyle de uğraşmayın.
İnsanların işin temel verilerinden çok yüzeysel fikirlerinden etkilendiklerinde ,sorunlar belirmeye başlar başlamaz,o işten uzaklaştıklarına ,bu yüzden de büyük bir olasılıkla para kaybettiklerine inanır.
Graham şöyle yazmıştır:En akıllı yatırım,bir iş gibi ele alındığında yapılır. Buffet, Bunlar yatırım yapmak hakkında yazılmış en önemli dokuz kelimedir, der.
Buffet’in Benjamin Graham, Phil Fisher , John Burr Williams ve charlie Munger’e olan bağlılığı kolaylıkla anlaşılabilir.Graham, Buffet’a yatırımları için gereken entelektüel temeli,güvenlik marjı kavramını verdi ve piyasa dalgalanmalarının yarattığı fırsatlardan faydalanabilmesi için duygularının kontrol etmesini öğretti.Fisher, uzun vadeli ve iyi yatırımları belirlemesine ve portföyünü uzun vadede yönetmesine yaraycak kolay ve güncelleştirilmiş bir yöntem verdi ve sadece birkaç iyi şirket üzerinde odaklanmasının yeterli olabilceğini öğretti.Williams,gerçek değerin hesaplanabilmesi için matematiksel bir model sundu.Munger,iyi şirketlerin satın alınması ve onlara sahip olmanın getirdiği ekonomik getirileri takdir edebilmesnine yardımcı oldu.Buffet’in yatırım yaparken yaptıklarının sık sık yarattığı karmaşa,onun yukarıdaki dört adamın bir sentezi olduğunu anladığımızda çözülecektir.
Buffet’in yatırım yaklaşımı, iş ve işin yönetimi hakkında niteliksel bir yaklaşım(Fisher’in öğrettiği gibi) ile fiyat ve değer hakkında niceliksel bir kavramanın(Graham’in öğrettiği gibi) bileşimidir.Warren Buffet bir zamanlar Ben yüzde 15 Fisher, yüzde 85 Benjamin Graham’ım demişti.
Yatırım yapmanın temel fikri,hisse senetlerine bir iş olarak bakmak, piyasa dalgalanmalarından faydalanmak ve güvenlik marjını bulmaktır.Ben Graham’ın bize öğrettiği budur.Bunlar,bundan yüz yıl sonra bile yatırım yapmanın temel taşları olacaktır WARREN BUFFET,1994
Buffet düşünme şeklinin entelektüel çerçevesini oluşturan güvenlik marjına ek olarak, Graham’dan, kendisinin hisse senedi piyasasanın oynamalarının yarattığı çılgınlığa kaptırmamayı da öğrenmiştir.Hisse senetlerinin yatırım özellikleri ve de spekülatif özellikleri vardır.Graham spekülatif özelliklerin insanların korku ve hırslarının bir ürünü olduğunu anlatır.Her yatırımcıda var olan bu duygular hisse fiyatlarını o şirketin içsel değerinin çok üzerine çıkaracak,ve daha da önemlisi çok altına indirerek bir güvenlik marjı üretecektir.Graham,Buffet’e kendisini hisse senedi piyasasının duygusal girdaplarından yalıttığı takdirde,akla değil duyguya dayalı alım yapan diğer yatırımcalrın mantıksız davranışlarından faydalanma fırsatı bulacağını öğretti.
Bir menkul kıymetin değerini belirlemek için yaşamı boyunca kazanacağı nakdin miktarının tahmin et ve şimdiki değere iskonto et.
Hisse senedi piyasasının, ekonominin, faiz oranlarının veya seçimlerin gelecekteki yönünü tahmin etmeye çalışmaktan ve bu işi yapan insanlara para kaptırmaktan vazgeçin.
Bütün istediğimiz, özünü iyi anladığımız, beğendiğimiz insalarca yönetilen ve gelecek beklentilerine nazaran ucuz fiyatlanmış işlere girmektir.
Warren Buffet
Sadece yüksek zeka sahibi olmak yetmez, önemli olan onu iyi uygulamaktır.
Descartes
Şahane bir şirketin makul bir fiyattan almak, makul bir şirketi şahane bir fiyattan almaktan çok daha iyidir.
Bir insanda üç şey arayın: Zekâ, kalp ve dürüstlük ..!
Eğer sonuncusu yoksa ilk ikisiyle de uğraşmayın. !
Bilmiyorum, hiç denemedim.
Investment success is not a matter of how much you know but how realistically you define what you don’t know. “An investor needs to do very few things right as long as he or she avoids big mistakes.”
Producing above-average results, Buffett has learned, often comes from doing ordinary things. The key is to do those things
exceptionally well.
I want to be in businesses so good even a dummy can make money.
His real gift is picking companies. I mean this in two senses: First, Berkshire Hathaway, in addition to its famous stock portfolio, owns many companies directly. Second, when considering new stock purchases, Buffett looks at the underlying business as thoroughly as he would if he were buying the whole company, using a set of basic principles developed over many years. “When investing,” he says, “we view ourselves as business analysts—not as market analysts, not as macroeconomic analysts, and not even as security analysts.”
I buy businesses, not stocks, businesses I would be willing to own forever.
The best business to own, says Buffett, is one that over time can employ large amounts of capital at very high rates of return. This description fits Coca-Cola perfectly. It is easy to understand why Buffett considers Coca-Cola, the most widely recognized brand name around the world, to be the world’s most valuable franchise.
Nothing esoteric, nothing high-tech, nothing hard to understand. It is one of Buffett’s most strongly held beliefs: It makes no sense to invest in a company or an industry you don’t understand, because you won’t be able to figure out what it’s worth or to track what it’s doing.
An efficient, well-run company built on strong principles and showing consistent profitability is just what Warren Buffett likes to see.
His criteria are straightforward: a simple, understandable business with consistent earning power, good return on equity, little debt, and good management in place. He is interested in companies in the $5 billion to $20 billion range, the larger the better. He is not interested in turnarounds, hostile takeovers, or tentative situations where no asking price has been determined. He promises complete confidentiality and a quick response.
Buffett follows the same strategy: He looks for companies he understands, with consistent earnings history and favorable long-term prospects, showing good return on equity with little debt, that are operated by honest and competent people, and, importantly, are available at attractive prices. This owner oriented way of looking at potential investments is bedrock to Buffett’s approach.
This is the single most important thing to understand about Buffett’s investment approach: Buying stocks means buying a business and requires the same discipline. In fact, it has always been Buffett’s preference to directly own a company, for it permits him to influence what he considers the most critical issue in a business: capital allocation. But when stocks represent a better value, his choice is to own a portion of a company by purchasing its common stock.
Appearing on the PBS show Money World in 1993, Buffett was asked what investment advice he would give a money manager just starting out. “I’d tell him to do exactly what I did 40-odd years ago, which is to learn about every company in the United States that has publicly traded securities.”
Moderator Adam Smith protested, “But there’s 27,000 public companies.”
“Well,” said Buffett, “start with the A’s.”
Buffett condensed Williams’s theory as: “The value of a business is determined by the net cash f lows expected to occur over the life of the business discounted at an appropriate interest rate.” Williams described it this way: “A cow for her milk; a hen for her eggs; and a stock, by heck, for her dividends.”
The basic ideas of investing are to look at stocks as businesses, use market fluctuations to your advantage, and seek a margin of safety. That’s what Ben Graham taught us. A hundred years from now they will still be the cornerstones of investing.
Over the years, many other investors have searched for similar shortcuts for determining intrinsic value. Low P/E ratios—Graham’s first technique—was a general favorite. We have learned, however, that making decisions on P/E ratios alone is not enough to ensure profitable returns. Today, most investors rely on John Burr Williams’s classic definition of value, described later in this chapter: The value of any investment is the discounted present value of its future cash f low.
Graham considered this to be a foolproof method of investing, but he acknowledged that waiting for a market correction before making an investment might be unreasonable. He set out to design a second approach to buying stocks. He focused on stocks that were down in price and that sold at a low P/E ratio. Additionally, the company must have some net asset value; it must owe less than its worth.
Buying a stock for a price that is less than two-thirds of its net assets fit neatly into Graham’s sense of the present and satisfied his desire for some mathematical expectation. Graham gave no weight to a company’s plant, property, and equipment. Furthermore, he deducted all the company’s short- and long- term liabilities. What remained would be the net current assets. If the stock price was below this per share value, Graham reasoned that a margin of safety existed and a purchase was warranted.
There are two rules of investing, said Graham. The first rule is don’t lose. The second rule is don’t forget rule number one. This “don’t lose” philosophy steered Graham toward two approaches for selecting common stocks that, when applied, adhered to the margin of safety. The first approach was buying a company for less than two-thirds of its net asset value, and the second was focusing on stocks with low price-to-earnings (P/E) ratios.
Simply stated, a company’s intrinsic value could be found by estimating the earnings of the company and multiplying the earnings by an appropriate capitalization factor. The company’s
stability of earnings, assets, dividend policy, and financial health influenced this capitalization factor, or multiplier.
For this strategy to work systematically, Graham admitted, investors needed a way to identify undervalued stocks. And that meant they needed a technique for determining a company’s intrinsic value. Graham’s definition of intrinsic value, as it appeared in Security Analysis, was “that value which is determined by the facts.” These facts included a company’s assets, its earnings and dividends, and any future definite
prospects.
Tainted by a scandal involving one of its clients, American Express saw its shares drop from $65 to $35 almost overnight. Buffett had learned Ben Graham’s lesson well: When stocks of a strong company are selling below their intrinsic value, act decisively. Buffett made the bold decision to put 40 percent of the partnership’s total assets, $13 million, into American Express stock. Over the next two years, the shares tripled in price, and the partners netted a cool $20 million in profit. It was pure Graham—and pure Buffett.
Your goal as an investor should be simply to purchase, at a rational price, a part interest in an easily understood business whose earnings are virtually certain to be materially higher, five, ten, and twenty years from now. Over time, you will find only a few companies that meet those standards—so when you see one that qualifies, you should buy a meaningful amount of stock.
Study the facts and the financial condition, value the company’s future outlook, and purchase when everything is in your favor.
Stop trying to predict the direction of the stock market, the economy, interest rates, or elections, and stop wasting money on individuals that do this for a living.
One of the principles demonstrated clearly several times in this book is to buy great businesses when they are having a temporary problem or when the stock market declines and creates bargain prices for outstanding franchises.
Graham’e göre iki yatırım kuralı vardır. Birinci kural kaybetme“dir. İkincisi de birinci kuralı unutma.“

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir