İçeriğe geç

Entelektüelin Kutsal Kitabı – Biyografiler Kitap Alıntıları – David S. Kidder

David S. Kidder kitaplarından Entelektüelin Kutsal Kitabı – Biyografiler kitap alıntıları sizlerle…

Entelektüelin Kutsal Kitabı – Biyografiler Kitap Alıntıları

Sana kötü gelen şeyi başkasına yapma.
Endülüs olarak adlandırılan İslam egemenliğindeki İspanya, özellikle 12.yy’daki altın çağında önemli bir bilim merkeziydi.İbn-iRüşt, halifenin himayesinde Antik Yunanfilozofu Aristo’nun(MÖ 384-322) eserlerini Arapça’ya çevirmeye başladı.Aynı zamanda antik çağ filozoflarını,başta Gazali (1058-1111)olmak üzere çeşitli Müslüman eleştirmenlere karşı savunan bir eser kaleme aldı.
1954 yılında Cezayir’deki Fransız sömürgesi ayaklandı. Fransız hükümeti büyük çoğunluğu Müslüman olan bu Kuzey Afrika ülkesindeki gücünü korumak istediği için sonraki sekiz yıl boyunca yüz binlerce kişi işkence görecek, yerinden edilecek ve öldürülecekti.
Algoritma kelimesi El Harezmi’nin isminin Latince versiyonundan türetilmiştir
Bacon yüzlerce yıl önce Çinli bilim adamlarının keşfettiği barutu Avrupa’ya tanıtan kişidir
Efsaneye göre Nebukadnezar, BabilBahçeleri’ni bir Med prensesi olan ve memleketindeki bahçe ve ormanların hasretini çeken eşi için inşa ettirmiştir.
bn El-Haytham islam dünyasının en parlak metamatikcilerindendir.Yedi ciltten oluşan eseri ‘Optikler’ ışığın davranışlarına ve insan gözüne ilişkin geniş kapsamlı bir araştırmadır.Al-Haytham, ışığın bir doğru üzerinde ilerlediğini keşfeden ve gözün fonksiyonlarını ortaya çıkaran ilk kişidir.İlk kamera obskurasını da o yapmıştır
Platon’dan 1500 yıl sonra yaşamış olmasına rağmen İbn-i Rüşt, ressam Raphael’in Atina Okulu adlı tablosunda ünlü antik çağ filozofunun en önemli öğrencilerinden biri olarak resmedilmiştir
Doğa kanunları, Tanrı’nın matematiksel düşünceleridir. Öklid
Hz.Muhammed, yıllarca sürecek olan vahiy inişini sıkıntılı bir süreç olarak tarif etmiştir:“Ruhumun bedenimden sökülüp atıldığını hissetmeden tek bir vahiy almadım.”
Suçlu bulunmasının ardından Sokrat’a kendi suçu için nasıl bir cezayı uygun gördüğü sorulmuştur.Buna yanıt olarak Sokrat,liderlerin cehaletini ifşa ettiği için kendisine maaş bağlanması gerektiğini söylemiştir
Bir sevgili olamadığımı görünce
İçimi neşeyle doldurabilmek için
Kötü birisi olmaya karar verdim
— Kral Richard, 3.Richard’dan
Pek çok tıp tarihinde Yunanlı doktor Hipokrat(MÖ460-375) tıbbın babası olarak anılır.Ne varki onun doğumundan 2000 yıl önce Mısırlı bir mimar ve rahip olan İmhotep, veremden dişağrısı ve kireçlenmeye kadar pek çok hastalık için tedaviler geliştirmiştir
Ayakta ölmek, dizlerinin üzerinde yaşamaktan daha iyidir.
Dickens’ın üzerinde birçok romanını yazdığı maun masa, 2008 yılında bir açık arttırmada 848 bin dolara satıldı.
Kariyerinin ilk dönemlerinde Dickens, “Boz” takma adını kullanıyordu. “Oliver Twist” ile birlikte kitaplarını kendi ismiyle yayınlamaya başladı.
Bilinmeyen bir hastalığa tutulan Mozart, 1791 yılının Aralık ayında öldü. Henüz otuz beş yaşındaydı.
Eğer yaşanmakta olana başkaldırıyorsanız ve gençseniz, yaşadığınız her ne olursa olsun serüvendir.
Mozart’ın The Marriage of Figaro (Figaro’nun Düğünü / 1786), Don Giovanni (1787) ve The Magic Flute (Sihirli Flüt / 1791) operaları sahnelenince büyük beğeni topladı.
Newton, Cambridge’de son derece prestijli olan Lucasian Matematik Profesörü unvanını aldı. 2009 yılına gelindiğinde, yani aradan 300 yıldan fazla süre geçtikten sonra sadece on sekiz kişi daha bu unvana sahip olabilmişti. Bunların arasında ünlü matematikçiler Charles Babbage ve Stephen Hawking de yer alıyor.
Devletler, kontrollerine aldıkları muhalefet hareketlerini, ayaklanmaları ya da devrimleri, dışında kaldıklarından daha kolay engeller.
Newton 1668 yılında teleskobun icadını dünyaya duyurdu. Beyaz ışığın farklı renklerin karışımından oluştuğunu ilk keşfeden kişiydi.
(Voltaire) Ölüm döşeğinde Hıristiyanlığı kabul etmeye davet edildi. Öfkeyle yanıtladı: “Tanrı aşkına, huzur içinde ölmeme izin verin.”
(Candide) Roman, bir Alman baronunun saf yeğenini anlatıyordu. Delikanlı, Avrupa çapında yaşadığı çeşitli maceralar sonunda bu toplumun onda büyük bir hayalkırıklığı yarattığına kanaat getiriyordu.Voltaire
İnsan özgür olmak istediği an özgürleşir.

— Voltaire

Mona Lisa’nın 1911 yılında Louvre Müzesi’nden çalınması 20. yy’ın en önemli hırsızlık vakaları arasında yer almaktadır. Fransa polisi yaklaşık iki yıllık bir araştırma yaptı. Bu süreçte Pablo Picasso bile suçlanmıştır. Daha sonra İtalyan bina görevlisi Vincenzo Peruggia olayla ilgili olarak tutuklandı. Resim 1914 yılında Louvre’e geri döndü.
Microsoft’un yöneticisi olan Bill Gates 1994 yılında Leonardo’nun defterlerinden biri olan “Codex Leicester”ı 30.8 milyon dolara satın almıştır.
(Da vinci) Vitruvian Adamı” olarak bilinen ideal insan bedeni diagramı, Rönesans’ın en önemli çizimleri arasında yer almaktadır.
Kazikli Voyvoda 1476 yılında yeniden başa geçmiş olsa da aynı yılın sonlarına doğru Türkler tarafından kırk beş yaşında öldürüldü.
Genç Vlad’ın soyadı olan Drakula, Latince ejder anlamına gelen draco kelimesinden türetilmiştir
Bir günde toplam bin kişiyi kazığa oturttuğu söylenmektedir.Söylendiğine göre kıvranan bedenlerin ortasında bir ziyafet vermişti.Kazikli Voyvoda
Kazıklı Voyvoda
Prens 3. Vlad (1431-1476), Osmanlılar’ın Eflak’ı işgalini geri püskütmüştür. Bu başarısı nedeniyle günümüzde Romanya’da bir halk kahramanı olarak görülmektedir
Norman istilasi İngilizce’ye pek çok Fransızca sözcük kazandırmıştır.
Floransa’nın mimari güzelliği o kadar etkileyicidir ki şehre gelip onun görkeminden etkilenen misafirler arasında “Stendhal Sendromu” adı verilen özel bir rahatsızlığın ortaya çıktığı tespit edilmiştir. Bu hastalık adını, 1817 yılında şehre geldiğinde bu hastalığın semptomlarını göstermeye başlayan Fransız yazar Stendhal’dan almıştır.
1227 yılında Tangutlar’ı yenip liderlerini tasfiye ettikten sonra Cengiz Han bir kaza sonucu attan düşüp öldü. Bugüne kadar yeri keşfedilemeyen gizli bir bölgeye defnedildi.
Cengiz Han’ın ölümünden sonra oğulları ve torunları impatorluğuk topraklarını insanlık tarihi boyunca görülmüş olan en geniş sınırlara ulaştırdılar
Fibonacci dizisinde her rakam kendinden önce gelen iki rakamın toplamına eşittir. Dizi 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34. şeklinde başlar.
Daha ziyade takma adı “Fibonacci” ile tanınan Leanordo Pisano hayatının büyük bölümünü Piza şehrinde geçirmiş İtalyan bir matematikçidir
Her ne kadar kitapta adı geçmese de Bacon, İtalyan yazar Umberto Eco’nun “The Name of the Rose” (Gülün Adı) romanındaki temel karakterlerden birisidir.
Arap yazarlardan etkilenen Bacon, astrolojiye inanıyordu. Kilise astrolojiye inanmayı yasaklayınca (1277) Bacon tutuklandı.
Bacon önemli bir filozoftu. İbn-i Sina ve İbn-i Rüşd gibi Arapça konuşan yazarlar başta olmak üzere Müslüman düşünürlerin ateşli bir savunucusuydu.
Gazali’nin kitaplarının önemli bir bölümü, 12. ve 13. yy’larda Latince’ye çevrilmiş ve Avrupa’nın çeşitli Orta Çağ üniversitelerine gönderilmiştir. Batılılar onu “Algazel” adıyla tanımaktadır.
Gazali mistik bir akım olan sufizmin kuruluşuna yazdıklarıyla katkıda bulunmuştur.
(Gazali) Yanlıştan Kurtulmak, İslam düşüncesinde bir dönüm noktasıdır. Bu kitapta Gazali, Allah’ın varlığı ya da yokluğunun kanıtlanamayacağını, çünkü insan aklı için Allah’ın anlaşılamaz olduğunu ileri sürer
1091 yılında Bağdat dünyanın en kalabalık şehirlerinden biriydi. Uluslararası bir bilim ve ticaret merkeziydi ve hızla genişleyen İslam dünyasının politik başkentiydi.
Jan La Pucelle, Shakespeare’in “6. Henry” adlı oyununun birinci bölümünde kötü bir karakter olarak karşımıza çıkar.(Jan Darc’i temsilen)
(Jan Darc) 1430 yılında Burgundian kuvvetleri, Jan’ı yakaladılar. Çok geçmeden İngiltere’ye satıldı. Ertesi yıl sapkınlıkla suçlanarak yargılandı ve Rouen’de bir kazığa bağlanıp yakılarak öldürüldü. 1456 yılında verilen karar bozuldu. 1920 yılında Roma Katolik Kilisesi tarafından azize ilan edildi.
(Jan Darc) Okuma yazma bile bilmeyen bu savaşçı kadın, daha sonra Fransa’nın koruyucu azizi ve Fransız ulusal kimliğin temel bir öğesi haline gelecekti.
(Ingiltere) Kral John’un ölümünden sonra kraliyet ailesi “John” adından uzak durdu. Bu adın, tahtın hiçbir adayına verilmemesi yazılı olmayan bir kural haline geldi.
Magna Carta kraliyetin yetkilerini kısıtlayan bir belgedir. İngiliz ve Amerikan anayasal özgürlüklerinin temeli olarak kabul edilmektedir.
Doğu İngiltere’de “by” ya da “thorp”la biten yer adları, genellikle Danimarkalılar’dan kalmadır.
Şankara’nın girdiği ilk teolojik tartışmalardan birisi de cinsellikten uzak duran bir keşiş olarak bu konuda hiç deneyim yaşamamış olmasına rağmen, seks ve aşk üzerine bir el kitabı olan Kama Sutra ile ilgilidir
İngiltere’de Çin tarihi uzmanı olan Frances Wood 1995 yılında Polo’nun gerçekten Çin’e gidip gitmediğini sorgulayan bir kitap yazdı
El Harezmi’nin orijinal eserlerinin pek çoğu, Bağdat 1258 yılında Moğollar tarafından yağmalandığında kaybolmuştur. İşgalciler “Bilgelikler Evi”ni yıkmışlar ve efsaneye göre kütüphanesini Dicle Nehri’ne atmışlardır.
Algoritma kelimesi El Harezmi’nin isminin Latince versiyonundan türetilmiştir
Cebirin kaşifi olan Muhammed El Harezmi (780-850), bir bilgin, astronom ve teologdu
Constantinople adı 1453 yılında Bizans İmparatorluğu’nun çöküşünden sonra yaygın kullanımını kaybetmiştir. Şehir 1930 yılında resmen İstanbul adını almıştır.
19. yy’da Stirling Köprüsü Savaşı’nın yaşandığı alanın yakınlarına Wallace onuruna devasa bir anıt yaptırılmıştır.
Cesur Yürek filmindeki karakterin aksine gerçek Wallace, İskoç eteği giymezdi. Bu giysi Orta Çağ İskoçyası ile özdeşleştirilse de İskoç etekleri 19. yy’a kadar popüler olmamıştır.
William Wallace İngiltere karşıtı bir isyana liderlik eden ünlü İskoç şövalyesidi
Hayyam, iki ünlü pasajında, dolu dolu bir hayat yaşamayı ve ölüm geldiğinde ona hazırlıklı olmayı, ancak aynı zamanda kendimizi dünyanın merkezine koymayarak alçakgönüllülüğü korumamız gerektiğini söyler.
Rubaiyat bir İngiliz yazar olan Edward FitzGerald tarafından İngilizce’ye çevrilmiştir.
Hayyam 1070 yılında son derece önemli olan kitabı Cebir Problemlerinin Kanıtlanması Üzerine’yi yazmıştır
Hayyam, çadır imalatçısı anlamına gelmektedir. Söylendiğine göre bu ismi ailesinin mesleğinden ötürü almıştır.
Rubaiyat’ın yazarı olan Ömer Hayyam (1048-1131) bir Fars şairidir. Aynı zamanda matematikçi ve astronomdur.
Bhutto’nun eşine “Mr. Ten Percent” (Bay Yüzde On) lakabı takılmıştır. Bu lakap ailenin aldığı iddia edilen rüşvetlere yapılan bir göndermedir.
Bhutto’yu eleştirenler onun döneminde Taliban’ın Pakistan desteğiyle Afganistan’ı ele geçirdiğini söylemektedir.
(Benazir Bhutto) Babası askeri bir darbe ile devrilmişti. İki yıl sonra asıldı. Bu olay Bhutto’nun siyasete atılmasında çok önemli bir rol oynadı.
(Jerry Falwell) Evanjelik Protestanlar’dan oluşan milyonların gözündeyse bir ahlak önderiydi.
(Vaclav Havel) İlk eşi Olga 1996 yılında öldü. Bir filminde üstsüz bir vampiri canlandırmış olmasıyla ünlü Dagmar Veskrnová ile sadece bir yıl sonra evlenince eleştiri konusu oldu.
Barışçıl protestolar Çekoslovakya’da kansız bir isyana dönüştü. Bu isyana “Kadife Devrim” adı verildi. Havel resmen 28 Aralık 1989 tarihinde iktidara geçti.
Vaclav Havel dünyanın en sıradışı ve en saygın liderlerinden biri oldu. Bir sigara tiryakisiydi. Rock müzik hayranıydı. Çalışırken kot giyerdi. Rolling Stones’u sarayına davet etmişti. Diğer maceralarının yanı sıra Kremlin’i telefonla işletmesiyle de özgünlüğünü ortaya koymuştu.
Komünizm sonrası Çekoslovakya’nın ilk başkanı Václav Havel (1936–) bir oyun yazarı ve muhalifti
Yerini tespit etmek için yürütülen uluslararası insan avı, on iki yıl boyunca başarısızlıkla sonuçlandı. Karadziç’in rahatça Avusturya’ya gidip yakalanmadan futbol maçları bile izlediği söyleniyordu.
Bosnalı Sırplar, komşu Sırbistan’ın yardımıyla Müslüman Boşnak ve Hırvatlar’a karşı etnik temizlik kampanyası başlattılar. Bu kampanya Srebrenitsa katliamı ile doruk noktasına ulaştı.
Karadziç, psikoloji eğitimi görmüş ve paranoya üzerinde uzmanlaşmıştı. New York City’deki Columbia Üniversitesi’nde bir yıl geçirdi. 1970 ve 1980’lerde Yugoslavya’daki bir psikiyatri hastanesinde çalıştı. Aynı zamanda bir roman yazarı ve şair olan Karadziç’in çeşitli eserleri de basılmıştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir