İçeriğe geç

İyiliğin Bilim Hali Kitap Alıntıları – Metin Hara

Metin Hara kitaplarından İyiliğin Bilim Hali kitap alıntıları sizlerle…

İyiliğin Bilim Hali Kitap Alıntıları

Sence iyilik ne zaman kazanacak?
Ruhsal farkındalığı geliştirmenin en iyi yolu, yanıtları dışarıda değil, içeride aramak
Duygusuz karanlığı aydınlatamayız ve bitkinliği harekete çeviremeyiz. Carl Gustav Jung
Affedebilen insanlar hem ruhen hem de bedenen daha sağlıklı olurlar.
Deniz dalgalarının oluşturduğu ses insana ana rahmindeki boşluğun sesini hatırlatarak doğmadan önce anne karnındayken hissedilen güven , huzur ve rahatlık duygusunu deneyimletiyor.
Bir hareketi sürekli yaptığını hayal ettiğinde , beynin hareketi gerçekten yapıyormuşsun gibi çalışır ve reaksiyon üretir.
Çünkü yaralanan insanlar , başkalarını yaralarlar.
Salgılanan serotonin hormonu ise öğrenmeyi, hafızayı uyku kalitesini, sağlığı ve sindirimi olumlu yönde etkiliyor.
Yine iyilik yapmakla aktivite olan oksitosin hormonu sayesinde stres seviyesi düşerken mutluluk seviyesi artıyor, kan basıncı dengeleniyor
Örneğin, iyilik yapmak beynin mutluluk, sosyal bağlar ve güven kısmını uyaran endorfin hormonunun salgılanmasına sebep oluyor. Endorfin enerjiyi yükseltiyor, iyimser olmayı ve iyi hissetmeyi sağlıyor.
‘’Yolculuğunuza minnettar olun çünkü o tamamen size ait.’’ -La Rochefaucauld
‘’İyiliğin ilmine sahip olmayana, bütün diğer ilimler zarar verir. ‘’ -Montaigne
Müzik beyinde öğrenme, dil, duyguların ifadesi, hafıza,fizyolojik işlemleri etkiliyor. Erken yaşlarda çocukları müzik eğitimi almaya yönlendirmek çocukların hayatının her alanında kendilerini daha iyi ifade etmelerine ve yaratıcı düşünmelerine katkı sağlayacaktır.
Psikolog Virginia Satir Yaşamaya devam etmek için günde 4 kucaklaşmaya ve büyüyüp gelişebilmek için 12 kucaklaşmaya ihtiyacımız var. diyor.
Vagus Siniri(Kafa Siniri) uyarmak için:
-Nefes Egzersizleri
-Şarkı Söylemek
-Kahkaha Atmak
-Masaj
Kitap ruhun ilacıdır.
-Japon Atasözü
Bir yıl deniz görmesem bir hoş olurum. Hele bir de bahar gelmez mi, buram buram yosun kokuları tütmeye başlar burnumda.
-Orhan Veli Kanık
Eğer yaşanmakta olana başkaldırıyorsanız ve gençseniz, yaşadığınız her ne olursa olsun serüvendir.
Emory Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, kitap okumaya başlamadan önce 5 gün boyunca katılımcıların temel aktiviteleri kaydedilmiş. Sonrasına her katılımcı,romanı bölümler halinde 9 gün boyunca okumuşlar. Taramaların ardından beynin sol temporal lobundaki aktivitenin arttığı gözlemlenmiş.Bununla birlikte, katılımcıların duyusal becerilerinde de artış görülmüş.
Aşık olan insanların daha enerjik, pozitif ve daha üretken olduğu çalışmalarla kanıtlanıyor.
Devletler, kontrollerine aldıkları muhalefet hareketlerini, ayaklanmaları ya da devrimleri, dışında kaldıklarından daha kolay engeller.
Deniz her zaman benim en büyük sırdaşım olmuştur;ona anlatılan her şeyi dinler ve derinliklerine gömüp sırlarınızı kimseye söylemez. En iyi tavsiyeleri o verir, istediğiniz her şekilde yorumlayabilirsiniz onun huzurlu sesini.
-Che Guevara
Araştırmalar sonucu gösteriyor ki, evinde köpek bakan insanların,bakmayanlara göre kalp rahatsızlığı ve diğer ölümcül hastalıklardan ölme riskleri yüzde 36 daha az.
Şiir okuyan çocukların ileriki yaşlarda entelektüel ve duygusal zekalarında gelişime daha açık olduğu saptanmış.
10 yıla yayılan bir araştırma, çocuklarını uzun süre emziren annelerin, çocuklarının bebeklik ve yeni yürüme döneminde, ayrıca sonraki yıllarda yüksek bir duyarlılık seviyesine sahip olduklarını göstermiştir.
İyilik öyle bir iksir ki dokunduğu her yerde farklı güzellikler doğurur. İyilik yaparak mutlu olan insanın güven duygusu artar. Mutlu olan beyinler ise toplumsal barışın hatta başarının en önemli paydasını teşkil eder.
İyilik yapmaktan üstün bir nitelik bilmiyorum.
-Bethoven
Mide dolunca fikir uyur, hikmet ölür, azalar durur.
-Lokman Hekim
Doğada vakit geçirmek, hafızayı ve dikkat becerisini geliştiriyor.Ev ya da ofis gibi günün uzun saatlerinin geçirildiği ortamlarda bir doğa manzarası izliyor olmak, suç işleme ve agresifleşme güdüsünü ciddi oranda düşürüyor.
Erken yaşlarda çocukları müzik eğitimi almaya yönlendirmek çocukların hayatının her alanında kendilerini daha iyi ifade etmelerine ve yaratıcı düşünmelerine katkı sağlayacaktır.
Müzik ruhun gıdasıdır.
-Sokrates
Kronik strese maruz kalan beynin uyum gösterme yeteneğinde yetersizlik oluşabilmektedir. Yetersizlik sonucuna depresyon gibi çeşitli hastalıklar oluşmaktadır. Meditasyon, stresi azaltmak için yapabileceğimiz en faydalı aktiviteler den biridir.
İnziva ile kişinin kendi içdünyasına dönmesi, duygusal ve ruhsal dengenin daha sağlıklı kurulmasını sağlıyor.
Önemli olan güçlü yönlerimizin farkında olmak ve onları geliştirmek
Öğrenilen her yeni beceri, beyinde de yeni bir kısmı harekete geçiriyor. Beyindeki mutluluk alanını çalıştırmaya başladığında beyin anlık ya da uzun vadeli pozitifte kalabilmenin yollarını bulmak için yeni bağlantılar geliştirir
Biyolojik ortak alandaki bilginin hem alıcısı hem vericisi olduğumuz için daha iyi bir dünya yaratmak aslında hepimizin elinde .
Hayvanlar gülümseterek, sevgiyle ve koşulsuz luklarıyla stresi azaltır, sevgi ve şefkati besler Oyun oynamayı hatırlatır, sorumluluk duygusunu geliştirir, güven ve huzur verir.
Frankfurt Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre şarkı söylemek bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
-O halde sevdiğin bir şarkıyı söylemek için tam sırası
Araştırmalar gösteriyor ki, desteklenen çocuklar daha çabuk öğreniyorlar, özgüvenleri yükseliyor ve depresyon riskleri azalıyor. Bireyin özsaygısının yüksek olmasında anne ve babasından gördüğü koşulsuz desteğin, sevginin, ilginin ve güvenin payı oldukça yüksek.
Hayal dünyasına dalan kişilerin düşünsel ve yaratıcı kabiliyetleri daha yüksek
Sürekli çatışma içinde olan, yalnızlığı seçen, asosyal ve sarılmaktan kaçınanların bağışıklık sistemleri oldukça zayıf
İlgi enerjidir. Biri sana sevgi dolu bir şekilde baktığında, seni besler.
-Osho
Mutlu bir arkadaşa sahip olmanın, mutluluk seviyesini ortalama yüzde 25 oranında artırabileceği saptanmış. Benzer bir etki eşlerde ortalama yüzde 8, kardeşlerde ortalama yüzde 14 ve yan komşularda ortalama yüzde 34 oranında görülebiliyormuş.
Yorgun bir zihni toparlamanın en güzel yolu hızlı yaşamaktan vazgeçip bir nebze de olsa her şeyden uzaklaşmak ve doğada biraz zaman geçirmek.
Yolculuğunuza minnettar olun çünkü o tamamen size ait.
-La Rochefaucauld
İyilik yapmak beynin mutluluk,sosyal bağları ve güven kısmını uyaran endorfin hormonunun salgılanmasına sebep oluyor. Endorfin enerji yükseltiyor, iyimser olmayı ve iyi hissetmeyi sağlıyor.
İyiliğin ilmine sahip olmayana, bütün diğer ilimler zarar verir.
-Montaigne
Her yaralandığımızda başkasını yaralarsak, sence nasıl bir dünya inşa etmiş oluruz?
Sana hiçbir hayal verilmemiştir ki onu gerçekleştirebilecek güç senden esirgenmiş olsun.
kendini ne kadar iyi tanırsan, dünyaya bir başkasının gözünden bakman o kadar kolaylaşır.
doğayla bağlantını asla koparma. bulduğun her fırsatta ayakkabını çıkarıp zeminle temas kur. kum toprak, çimen, orman, deniz; kısaca yerküre senin, ondan faydalanmayı ihmal etme.
insanlar içgüdüsel olarak müzikaldir.
fiziksel his ve hareket sistemlerinde gözlemlediğimiz nörolojik değişiklikler, roman okumanın sizi bir anlamda başkarakterin bedenine aktarabileceğini gösterdi. iyi hikayelerin okuyucuları, mecazi anlamda bir başkasını yerine koyabileceğiniz zaten biliyorduk. şimdi ise bunun yanında biyolojik değişikliklerini gerçekleştiğini bile söyleyebiliriz (beynin sol temporal lobundaki aktiviteler artıyor, duygusal becerilerde artış görülüyor).
deniz dalgalarının yarattığı ses insana ana rahmindeki boşluğun sesini hatırlatarak doğmadan önce anne karnındayken hissedilen güven, huzur ve rahatlık duygusunu deneyimletiyor.
dr. Joe Dispenza duygularımızı, inanç kalıplarımızı, önyargılarımızı ve tepkilerimizi değiştirdiğimizde hücrelerimize yeni sinyaller gönderdiğimizi ve onların da DNA kodlamamızı değiştirmeden yeni proteinler üreterek yeni bir bilgiyle çalışmaya başladığını söylemektedir.
beyin, deneyimle hayali birbirinden ayırt etmeksizin değişmeye devam eder. beyin gerçekle hayali birbirinden ayıramaz. bir hareketi sürekli yaptığını hayal ettiğinde, beynin hareketi gerçekten yapıyormuşsun gibi çalışır ve reaksiyon üretir.
REM uykusunun beyindeki nöroepinefrin seviyesini düşürdüğü, yani stres, korku, kaygı duygularını tetikleyen kimyasalların daha az salgılandığı görüldü.

yani derin uyku uyuyabilenler, korkularının etkisinden kolayca kurtulabiliyor.

ilişki kurduğun kişiyle bağın, bedeninde salgılanan oksitosin miktarını değiştirir. örneğin bir yabancıyla el sıkışmak oksitosin seviyesini yüzde 5 ile yüzde 10 değiştirir.
fiziksel egzersiz; beynin hafızayı, öğrenmeyi ve dengeyi kontrol eden hipokampus bölgesi sayesinde yaşlanmayı geciktiren bir etkiye sahip.
Evet, yalnızlık acı veren bir his Ne var ki yalnızlığın oluşturduğu algı bozukluğunu fark ettiğin an cesaretini toplayarak bu tuzaktan kaçman mümkün.
Onlar kendilerinin gerçekçi oldukları yanılsaması içerisinde seni eleştirebilirler de. Asla onlarla tartışma, onlara sırtını dönme. Onlar aslında sana saldırarak yardım çağrısında bulunuyorlardır. Onlara daha da iyi davran.
Sevdiğin, tanıdığın herkesin yaraları var İnsanlar mutsuz Neyin daha önemli olduğunu unutmuşuz sanki. Para kazanmak için mutluluk ve zaman veren yetişkinler belki de en büyük bedeli doğalarına ihanet ederek ödüyorlar.

Aslında bu bir kısırdöngü Çünkü yaralanan insanlar başkalarını yaralarlar.

Aslında yalnız olduğun için kendini yalnız hissetmezsin, yalnız hissettiğin için zamanla yalnızlaşırsın. İkisi arasındaki fark çok önemli
Müzik sağlığın korunmasında ve hastalıkların iyileşmesinde çok değerli bi faktör.
Aslında yalnız olduğun için kendini yalnız hissetmezsin, yalnız hissettiğin için zamanla yalnızlaşırsın. İkisi arasındaki fark çok önemli
Her yaralandığımızda başkasını yaralarsak, sence nasıl bir dünya inşa etmiş oluruz?
Aslında yalnız olduğun için kendini yalnız hissetmezsin, yalnız hissettiğin için zamanla yalnızlaşırsın.
Algın değişmeye başladığında, tepkilerin de değişecektir. Tepkilerin değiştiğinde yaratacağın sonuçlar da değişir.
Sevdiğin, tanıdığın herkesin yaraları var İnsanlar mutsuz
Neyin daha önemli olduğunu unutmuşuz sanki..
Para kazanmak için mutluluk ve zaman veren yetişkinler belki de en büyük bedeli doğalarına ihanet ederek ödüyorlar.Aslında bu bir kısır döngü
Çünkü yaralanan insanlar başkalarını yaralarlar.Her yaralandığımız da başkasını yaralarsak , sence nasıl bir dünya inşa etmiş oluruz? İstersen bir kez dağa düşün.
Hatta hisset
Yalnızlık hissi bir süre sonra algılarını da etkiler.Değersizlik hissinide beraberinde getirir.Oluşan bu hisler yüzünden giderek sosyal olarak gerçekten yalnızlaşmak,sosyal çevreden uzaklaşmak ve kimseyle görüşmemek reksiyonunu ortaya çıkarır.
Gülmek yan etkileri olmayan yatıştırıcı bir ilaçtır.
“İlgi enerjidir. Biri sana sevgi dolu bir şekilde baktığında, seni besler.”

Osho

İyilik yapmaktan üstün bir nitelik tanımıyorum..
Bazı insanlar kaderin olmasa da ,onları tanımak kalbini güzelleştirir..
Sevdiğin ,tanıdığın herkesin yaraları var İnsanlar mutsuz..
“Ama kötü çocuklar da var”diyorsun içinden.
Oysa çocukların kalbi kötü değildir.Sadece kötü davranmayı öğrenmişlerdir o kadar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir